Bu yazımızda sizlere ayrıntılı olarak 13805 Oto Ekspertiz Tse Belgesi (Hizmet Yeterlilik Belgesi) Nasıl Alınır, yapmanız gereken adımlar neler, nelere dikkat etmeniz gerekiyor gibi sorulara net yanıtlar vererek aklınızdaki tüm cevapsız kalan sorulara bir yanıt vereceğiz. Konu hakkında detaylı bilgileri toparlayarak hazırladığımız bu yazımızı Oto Ekspertiz sektöründe yer alan firmalar için yazıyoruz. Şimdi başvuru sürecinden başlayarak neler yapmamız gerektiğini bir toparlayalım.

13805 Oto Ekspertiz Tse Belgesi (Hizmet Yeterlilik Belgesi) Nasıl Alınır.

İlk yapmanız gereken şey www.tse.org.tr adresinden başvuru formunu indirmek. Burada Yer alan başvuru formunu elinizde bulunan cihazlarla ve seri numaraları ile gerekli alanların doldurulması gerekmektedir. Cihazların seri numaralarını üzerinde bulunan yapıştırmalardan alabileceğiniz gibi tedarikçi firmanızdan da isteyebilirsiniz.

13805 tse hizmet yeterlilik kalibrasyon formu

13805-tse-hizmet-yeterlilik-kalibrasyon-formu

Yukardaki TSE Linkinden indirerek Burada Yer Alan bilgileri eksiksiz olarak doldurduktan sonra Ölçüm aralığı Fiyatları kısmında bulunan ücretleri toplayarak TSE’nin Vakıfbank İban numarasına hangi şirketten başvuru yapacaksanız (kendi şirketiniz Ltd ve A.ş veya Şahıs Şirketi ) o şirket üzerinden açıklama kısmına vergi numaranız ve şirket isminizi yazarak gönderiyorsunuz. Ayrıca doldurduğunuz bu kalibrasyon formunu yatırdığınız dekont ile beraber ister faks yolu ile isterseniz aşağıda bulunan mail adresine gönderiyorsunuz. 
Yaklaşık 1-3 gün içerisinde sizin kalibrasyon için talepte bulunduğunuz mail adresinize bir onay maili geliyor bu mailde gelecekleri tarihte hazır bulunması gereken araçları ve cihazların yetkili firmadan kalibrasyonlarının yapılması gerektiğini belirtiyorlar.
Sonrasında gelmeden 1 gün önce size haber vererek hazırlıkların tamamlanması ve hazır bulunması gerekenleri belirtiyorlar
Bilgileri istenen Cihazlar
  • Dinamometre
  • Süspansiyon Test Cihazı
  • Fren Test Cihazı (Merdaneli Tip)
  • Yanal Kayma Test Cihazı
  • Akü Test Cihazı
  • Lastik Dış Derinlik Ölçer
  • Last,k Hava Basınç Ölçer
  • Boya Kalınlık Ölçer

Bu ölçümler için istenen Toplam Ödeme 01/08/2021 Tarih itibarı ile  4358 TL

 

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 8 Eylül 2018 tarih ve 30529 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış olup, Yönetmeliğin Madde:3- (4) Ekspertiz raporu, “Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen standarda göre verilen TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunan işletmeler tarafından düzenlenir ve beş yıl süre ile saklanır.” maddesi uyarınca Enstitümüz tarafından konu ile ilgili olarak “TS 13805 İş yerleri- Karayolu motorlu taşıtları test merkezleri için kurallar” standardı yayınlanmıştır.
Taşıt Test Merkezlerinde bulunan cihazların kalibrasyon işlemleri, Enstitümüzün iştiraki olan TSE-SOJUZTEST Kalibrasyon Laboratuvarları tarafından yapılmaya başlanmıştır.
Kalibrasyon için şartlar;
  1. Dinamometre için;
    • Talepler, kalibrasyon talep formunda verilen ölçüm aralıklarından birinin ( 100 kW (kadar),  150 kW (kadar) ve 150 kW* (büyük) işaretlenmesi ile yapılmalıdır,
    • Güç ölçümleri sağlıklı veri alabilecek bir zaman aralığında (asgari 5s) yapılmalıdır.
    • Güç ölçüm sonuçları, anlık atmosferik düzeltmeli ve düzeltmesiz olarak kullanılan standart ile birlikte ekranda verilmelidir.
  2. Fren Test Cihazı için;
    • Ekranda tekerin uyguladığı fren kuvveti, aks ağırlığı ile fren verimliliği ve tekerler arasındaki fren verimlilik farkı gösterilmelidir,
  3. Amortisör Test Cihazı için;
    • Ölçüm metodu beyan edilmeli ve kritik veriler ölçülebilir olmalıdır(Örnek: Frekans, genlik vs…)
    • Ekranda aks ağırlıkları ile amortisör verimliliği ve tekerler arasındaki farklar gösterilmelidir,
  4. Yanal Kayma için;
    • Ölçüm sonucu ekranda milimetre cincinden, değerlendirme ise m/km cinsinden verilmelidir.
* 150 kW üstü taleplerde, test aracı talep eden firma tarafından temin edilecek, ölçümlerden önce hazır bulunduracak ve EPS gibi test edilmesine engel olabilecek fonksiyonları devre dışı bırakılabilecektir.
Kalibrasyon müracaatları aşağıda verilen kalibrasyon talep formu ile yapılmalıdır.

TSE Yetkililerinin Kalibrasyon Aşamaları

Kalibrasyon İçin Gelecek Firma Size hangi işlemleri uygulayacak bu kısımda sizlere görseller mümkün olduğunca açık ve net bir şekilde sırası ile uygulanacak adımları listeleyerek görselleştireceğiz.
İlk Olarak Süspansiyon testleri ile başlayarak sırası ile Fren Test Yanal Kayma Test ve Dinamometre Testi ile TSE Kalibrasyonları sonlanıyor. Sonrasında Akü Test cihazı, Lastik Dış Kalınlık Ölçer ve Hava Basınç Saatiniz kontrol ediliyor. Tüm işlemlerden geçer not aldığınızda evrakların imzalanması ile sonlanıyor burada dikkat etmeniz gereken noktalar dyno sırasında 3 defa test etme şansınız var ve aracı daha önce kullanarak kendinizi buna göre ayarlamanız gerekiyor. 4×4 sisteminiz varsa aracı kendiniz ayarlayarak öncesince mutlaka test yapın, bu sizin fazlasıyla faydalı olacaktır.
İşlemleriniz başarılı bir şekilde sonuçlanması ile birlikte 1 hafta 10 güm içerisinde evraklar vermiş olduğunuz mail adresine gönderilerek İlinizin TSE bölgesine ulaştırılıyor. Bu aşamadan sonra ilinizin tse bölge sorumlusu kim ise onlarla iletişim kurarak bir sonraki aşamaya geçmek için tüm gerekli dokümanları hazırlamaya başlayabilirsiniz. Şimdi bu dokümanlar nelerdir bu konu hakkında bilgilendirme yapalım.

TSE Belgesi almak için Hazırlamanın gereken Diğer Belgeler

  • Topraklama Raporu ile Elektrik Tesisat Muayene ve Bakım Raporu
  • TS EN 12464-1’e Uygun Aydınlatma Raporu
  • İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı Faaliyet Konusu; “İşyeri ruhsatında “Taşıt test merkezi/Oto ekspertiz vb gibi taşıt test/ekspertiz işi faaliyetinin yapıldığını ifade edebilecek bir iş kolu ibaresi yer almalıdır
  • İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı ile Hekim Sözleşmesi (İSG-Kâtip)
  • İş Akış Şemaları / Acil Durum Eylem Planı
  • Zararlı Haşere ile Mücadele Kayıtları ve İlgili Firmanın TS 8358 Hizmet Yeterlilik Belgesi
  • İş Yeri Sigorta Poliçesi (3. Şahıs Malları dahil)
  • Test / Ekspertiz Raporu
  • İş Ekipmanları Periyodik Kontrol Raporu Kompresör – Lift
  • Ölçüm Cihazlarının Güncel Kalibrasyon Raporları(Yılda bir kez TSE Laboratuvarları veya TSE’nin yetkilendirdiği laboratuvarlar tarafından )      (TSE- SOJUZTEST)
  • Personel Sağlık Raporları
  • Teknik SoruTeknik Personelin Kullanılan Cihaza Ait Eğitim Sertifikaları (İTHALATÇI veya İMALATÇI tarafından verilen) mlu ve Diğer Teknik Elemanların Öğrenim Durumunu Gösteren Belge ile Güncel SGK Bildirgeleri
  • Organizasyon Şeması ile Personel Görev Tanımları
  • Risk Analizi
  • Gürültü Raporu

Tüm bu belgeleri gerekli firmalardan veya Cihazları tedarik ettiğiniz firmadan almanız mümkün olduğu gibi hiç uğraşmak istemezseniz bu işi yapacak özel firmalarda mevcut.

Bu belgeler hazırlandıktan sonra ilinizin TSE Yetkilisi firmanıza gelerek belgelerin kontrollerini ve gerekli incelemeleri yaptıktan sonra TSE Merkezine dönerek Hizmet yeterlilik belgenizin hazırlanması için gerekli işlemleri başlatır.

Denetim sonrası eksiklik bulunmaması halinde TS 13805 standardına göre belgeniz verilir.

Herhangi bir eksiklik bulunmaması durumunda belgenizi alabilirsiniz.

tse hyb 2

TSE BELGESİ ALMAK İÇİN BİZE ULAŞABİLİR TÜM BU SÜRECİ ZAHMETSİZCE SİZİN YERİNİZE BİZ ÇÖZEBİLİRİZ.

BU HİZMETİMİZDEN YARARLANMAK İÇİN BİZE AŞAĞIDAKİ İLETİŞİM NUMARASINDA ULAŞABİLİRSİNİZ.

AKİF ÖZTÜRK

0552 536 86 86

Burada yer alan bilgilerin tüm Experix Kurumsal Oto Ekspertiz Firmasına ait olup görsellerin veya herhangi bir metnin farklı bir sitede kullanılması veya izinsiz dahi alıntı göstererek eklenmesi yasaktır. Aksi takdirde tüm hukuki haklarımız saklıdır.