Bu yazımızda size araç almak için karar vermiş ama ekspertiz öncesi Sıfır kilometre araç alırken veya 2. El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde hakkında özel olarak araştırmalarımız ve tecrübelerimiz doğrultusunda bir yazı hazırladık. Faydalı olacağını düşündüğümüz bu yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz.
1. Karar vermiş olduğunu Marka Modeli Öncesi araştırma Yapın.
Özellikle 2. el araç alınmadan önce alacağını marka ve modelin piyasa fiyatlarını iyice araştırma yaparak belirleyin. Kilometre durumu araç yıpranma payı ve hasar durumuna göre bir değerinin üzerinde olmamasına özen gösterin çünkü sizde aracı bir gün elinizden çıkarmak isteyeceksiniz ve satarken aynı durumlarla karşılaşmayın. Araç marka model ve fiyat orantısı belirlendikten sonra aracın kronik problemleri var mı, forum sitelerinden çok fazla bilgi sahibi olabilirsiniz, ayrıca daha önce bu aracı kullanmış bir tanıdığınız varsa onu arayarak ta bilgi sorabilir ve aracı aldıktan sonraki problemlerde daha çözüm üretebilir hala gelebilirsiniz. Aracın kendiniz için doğru marka ve model olduğuna karar vermiş iseniz artık ilanlara bakabilir ve belirlediğiniz aracın satıcısı ile irtibat haline geçebilirsiniz.
2. Satıcı ile iletişim ve Sormanız gereken Sorular
Satıcı ile iletişim kurmandan önce Soracağınız soruları bir yere not alarak ve cevapları da altına yazarak daha net bilgi sahibi olabilir ve sonrasında unutmadan o araç ile ilgili değerlendirmede bulunabilirsiniz. Satıcıya sormanız gerek soruların en önemli olanlarını aşağıda sıraladık.
Aracı neden satmak istiyor ?
Ne zamandan beri aracı kullanıyor ?
Önemli bir kaza var mı ? Hiç hasarı oldu mu ?
Araç genel olarak ne durumda ?
Motor durumu nasıl ?
Son bakımı ne zaman yapıldı ve hangi parçalar bakıma alındı ?
Bu sorular sonrası araç hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir ve eğer verdiği bilgiler sizin alacağınız araçta olması gerekenler arasında ise doğru aracın bulduğunuzu düşünerek en önemli kriter ve satıcının verdiği bilgileri de doğrulamak adına diğer adıma geçebilirsiniz.
3. 5664 Tramer Kaydı, Hasar Durumu ve Kilometre Sorgulama
Satıcıdan bilgileri aldınız ve aracın durumu hakkında bilgi sahibi oldunuz, sıra geldi doğrulamaya aracın tramer sorgulamasını özellikle aracın şasi numarasında yapınız, çünkü az da olsa plaka değişikliğinde yanlışlıklar olabiliyor ve mağdur taraf olmayın. Kilometre sorgusu mutlaka yapın, muayenede işlenen kilometrelerden dolayı eğer ki bir problem var ise araç kilometre düşürülmelerine karşı bilgi sahibi olursunuz.
4.Araca Güneş Işığının Dik vurduğu bir Noktada Bakmayın.
3. maddeye kadar geldiniz ve alacağınız aracı artık görmeye geldi. Satıcı ile buluşarak aracı mümkün olduğu kadar güneş ışığının dik vurduğu bir alanda incelemeyin. Neden mi ? aracın güneş ışığında parlamasından dolayı çizikleri ve hasarlı noktaların gözünüzden kaçma ihtimaline karşı daha gölge ama ışık alan bir alanda incelemeye özen gösterin. Bu sizi alacağınız aracı daha net görme imkanı yaratacak ve yanılmayacaksınız.
5. Aracı Özellikle yıkanmış ve Temiz olarak inceleyin.
Aracın temiz ve yıkanmış bir şekilde incelemeye dikkat edin. Hatta kirli ise ücretini siz ödeyin ama aracı yıkattırın ve bu şekilde incelemek istediğinizi satıcıya belirtin. Temiz bir araçta ayrıntıları daha net görecek ve hasarlı ve söylenmeyen bir nokta varsa dikkatinizi çekecektir, ve sizi ek maliyetlerden kurtaracaktır.
6. Araç dış incelemesini yakından ve elle yapın.
Araç incelemesinde özellikle yakın bir noktadan bakmaya dikkat edin. Araç üzerindeki hataları boya kalıntılarını vidalarındaki oynama ve izleri kapı kollarının kontrolleri, bagaj kontrolleri ve kaput üst ve alt kısımların temiz ve gözle net görülecek şekilde belli olmasına dikkat edin. Kaput açtığınızda aracı çalıştırın ve motor sesinde ekstra bir ses veya büyük bir titreme gibi durumlar var mı kontrol sağlayın. Sorgulama da çıkan değişen parçalar var ise o noktalara özellikle dikkat edin.
7. Araç ile Test sürüşüne Çıkın
Araç dış incelemeler sonrası satıcı ile beraber test sürüşüne çıkın. araç yol tutuşunda sallanmaması, direksiyon sallantısı, vites geçişlerini sert olmamasına, özellikle gözlemleyin. Araç içerisinde direksiyon yıpranması airbag ışığının yanması veya arıza veren herhangi bir nokta var mı bakın. Döşeme durumu iç trimler ve cam açma kapama tuş veya kolları sağlam mı dikkat edin. çünkü küçük gibi görünen bu parçaların maliyetleri yüksektir. Sunroof varsa düzgün bir şekilde açılıp kapanıyor mu ?
8. Ruhsat Motor ve Şasi Numaralarının doğruluğunu Kontrol Edin.
Tüm bu aşamaları geçtiniz ve aracı almaya artık yakınsınız mutlaka yapmanız gereken kontrol aracın şasi numarası ve motor numaraları ruhsat ile uyumlu mu kontrol sağlayın. Herhangi bir uyumsuzluk söz konusu ise kesinlikle aracı almaktan vazgeçin.
9. Son kontrol için aracı oto ekspertiz yaptırın.
Evet gelelim en son kontroller için oto ekspertiz yaptırmaya, aracı ekspertiz firmasına götürürken detaylı bir inceleme yapılmasını isteyin veya bu şekilde bir paket varsa airbag bakılması gibi veya conta testi gibi işlemleri uygulattırın. Araç lifte kaldırıldığında rica edin ve altına sizde bakın kontrol sağlayın. Ekspertiz raporunu aldıktan sonra aklınıza takılan sorular varsa mutlaka sorun ve bilgi alın. Eğer her şey istediğiniz gibi ise artık yeni bir araç sahibi olmaya çok yaklaştınız demektir.
10. Noter işlemlerinde güvenli ödeme yöntemini kullanın.
Artık Alım işlemine geçebilirsiniz. Gerekli belgeleri plaka durumunu hallettikten sonra her ne olursa olsun güvenli ödeme yöntemini kullanın. Parayı eğer bankadan gönderecekseniz aracın ruhsat sahibi ile banka hesap sahibi doğru mu kontrol edin. Mutlaka ruhsat sahibine para ödemesi yapın. Noter işlemlerini tamamlayın ve artık yeni bir aracın sahibisiniz güzel günlerde Trafik kurallarına uyarak kullanın.