Van Oto Ekspertiz

2. el araç satışlarında bilindiği gibi  araçların hasarları, değişen parçaları, araç boyası, kilometre durumu, motor ve diğer tüm bölümlerin detayları büyük önem taşır. Bu açıdan da alıcı ve de satıcıların  sadece birbirlerinin beyanlarını göre değil de , araçları inceleyen oto experlerin raporuna göre hareket etmeye çalışırlar. 

İşte otolarda expertiz raporlarında  bulunmayan bir kusurun  ortaya çıktığı durumlarda expertizlerin  sorumlu olarak kabul edilmesi durumu oto experinin hukuki sorumluluğu olarak adlandırılır. Bu sorumluluklarla ilgili olarak yapılan  temel hukuki düzenlemeler ise şu şekildedir:

  • 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
  • 30331 Resmi Gazete 2.El Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikler 
  • 6502 sayılı Tüketicinin Korunması 

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, mevcut araçta bir kusur çıktığı an satıcı ile hatalı veya hatalı expertiz raporunu vermiş olan expertizlerin kendileri müteselsilen olarak sorumluluklarını doğurur her ikisi yani birlikte sorumlu olurlar.

Oto expertizlerinin hukuki sorumluluklarının doğabilmesi için bu kusurların ortaya çıkmasına  rağmen expertiz raporunda bulunmaması gerekir. Yani oto expertiz tarafından hatalı, yanlış yahut hileli raporun verilmiş olması gerekir. 

 

Van Oto Ekspertiz Raporu Zorunlu mu?

30331 sayılı yönetmelik maddesinde yer alan  14 hükmü oto expertiz raporunu düzenlemektedir. Buna düzenlemeye göre; 8 yaşının üzerinde bulunan araçların ya da 160. 000 km’nin üzerinde bulunan araçların expertiz raporlarının alınması zorunluluğu bulunmamaktadır. 

Yani alınacak olan bir aracın hem 8 yaşının altında bulunması  hem de 160.000 km’ye ulaşmaması mevcut aracın satışında expertiz raporunun alınmasını zorunlu kılar. 

 Burada belirtilmesi gereken en önemli nokta; alınacak olan araçların km durumu ne olursa olsun, expertiz raporu oto experinin hukuki sorumluluğunu da beraberinde getirmektedir.

 

2. El Araçta Ayıp Ne Demektir? 

Satışa sunulan mal ne olursa olsun satıcıların bildirmiş oldukları özelliklerin taşınmaması durumunda değeri ya da sözleşme koşulları beklenen faydaların azaltılmasına veya faydaları ortadan kaldıran eksikliklerinin bulunması durumları hukuki açıdan “ayıp” olarak adlandırılır. 

2. el araçların  satışlarında, elbette araçlarda  bir takım eksiklikler ortaya çıkacaktır. Buradaki durum, açık ayıptır. Söz ettiğimiz ayıp açık olan değil gizli ayıplardan ötürü satıcılar ve de  expertiz firmalarının sorumlulukları gündeme getirilir. 

2.el araçlarda sıklıkla rastlanan ayıplar ise şu şekilde sıralanabilir:

  1. Araçların hasar kaydının ya da  değişen parçalarının olması
  2. Araçlarında şasesinde bozulma tespitinin yapılması
  3. Kilometresinin hile ile düşürülmüş olması
  4. Baskı, balata ve diğer sistemlerinin  bozuk olması

Yine burada dikkat çekmemiz gereken nokta oto experlerin hukuki sorumluluklarının meydana gelmesi için bu kusurların var olmasına karşın expertiz raporlarında belirtilmemesi gerekir. Bu kusurların sonralardan öğrenilmesi elbette önemlidir. Daha sonraları tespiti yapılan  ayıplar derhal satıcı ile  expertize bildirilmelidir.

2. El Araç Satışlarında Alıcılar Nelere Dikkat Etmeli? 

2. El araç satın alımı yapmak isteyen müşteriler, expertiz raporlarında karşılaşmış oldukları yanlış ya da hatalı tespitler nedeniyle mağduriyetler yaşayabiliyorlar. Bu gibi sorunlar ile  uğraşmak istemeyen alıcıların dikkat etmesi gereken önemli noktalar şu şekildedir :

TSE Belgesi Çok Önemli

Araç sahibi olmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken başlıca konu,

seat PNG11814

Van Oto Ekspertiz

TSE Hizmet Yeterlilik Belgesidir. İstenmeyen durumlar ile muhattap olmamak için alıcıların, hizmet yeterlilik belgeleri tam olan Van Oto Ekspertiz Firmaları ile ​​​​ çalışmaları önerilmektedir. Böylelikle de araç alımlarının sonraki süreçlerinde yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilmektedir. Van Oto Ekspertiz Raporu Noter satışlarından hemen önce mutlaka alınmalıdır.

 

Yönetmelik içerisinde yer alan 2. el araçlarda Van Oto Ekspertiz Raporları alınmadıkları durumlarda noterlerde araç satışlarının ve de devir işlemlerinin  yapılması mümkün değildir. Van Oto Ekspertiz raporları araçların anlık durumlarının bilgisinin verilebilmesi çin yönetmelik kapsamında raporun noter satışı öncesinde en fazla 3 gün içerisinde alınması şartı bulunmaktadır. 

Araçları Satan Aracı Firmalarının Garanti Vermesi

 Van Oto Expertiz raporlarında  araçların genel özellikleri, km bilgilerine yer verilmektedir. Boya, kaza, güneş hasarı, şanzıman, fren, motor sistemleri gibi parçaların durumları da Van Oto Expertiz raporunda yer almaktadır. Bu raporlarla ilgili olarak yaşanabilecek tüm sorunlarda, raporu vermiş olan yetkili firmalar ile satışı yapan kişiler sorumlu tutulmaktadır.

2. El araçların alım-satım ticaretiyle  alakalı yönetmelikte diğer bir dikkat çekici olan önemli husus ise; 2.el araçların 3 ay ya da 5.000 km garanti verme zorunluluğu bulunmaktadır. Garanti koşulu ile birlikte araçları  alan kişilerin araçlarında meydana  çıkabilecek sorunlarıyla ilgili tüm sorunlara karşı ticaret işlemleri güven içerisinde tamamlanabilecektir. 

Araç alım ve satım işlemlerinde karşılaşabilecek olan tüm sorunlara karşı, uzmanlar araçların satın alımı öncesinde mutlaka Van Oto Ekspertiz raporlarını istemeleri gerekliliğinin zorunlu yönlerini alıcılara hatırlatıyor. Expertiz işlemleri sayesinde araçların  detaylı olarak analiz edilmesi ve de  son olarak elde edilmiş olan verilerin rapor haline getirilerek aracı alacak kişilere sunulması önemlidir

Expertiz raporu kavramına genel açıdan bakacak olursak;  emlak, sigortacılık gibi başlıca birçok kavramda kullanılsa dahi, özellikle otomobil sektöründe 2. el araç alım satımları için sıklıkla duyulan bir rapor çeşididir. 2.el araçlarda meydana gelen  hasarların tespit edilmesi anlamında oldukça avantaj sağlayan 2. El araç expertiz raporları sayesinde, alıcıların dolandırılması gibi büyük problemler ortadan kalkmış ve de  dürüst bir alım satım işleminin  gerçekleştirilmesi amaç edinmiştir. 

2. El araç alım-satım işlemlerinde Van Oto Expertiz Raporu sayesinde; araç sahipleri  veya alıcılarının göremeyecekleri birçok problem kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Araçlarla  ilgili olarak tüm bilgiler hem yazılı olarak hem de sunum olarak iki  tarafa da teslim edilir. Van Oto Expertiz Raporu​​​​​​, hem alıcıların mağduriyet yaşamamalarına  hem de satıcıların işlem sonralarında oluşabilecek problemlerine  karşın korunma sağlanmasını amaçlar. Böylelikle de  iki tarafta güvence altına alınarak Van Oto Expertiz İşlemleri en iyi şekilde gerçekleştirilmiş olur. Van Oto Expertiz raporu, satın alınacak olan  araçların güvenli bir şekilde kullanılması için gerekli olan raporlardan biridir. 

Van Oto Ekspertiz Raporu Zorunlu Mu?

2. El araç expertiz raporu zorunlu mu? sorusu, sıklıkla en çok merak edilen sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçtiğimiz  yıllarda 2. el araç alım ve  satım işlemlerinde alıcıların talep ettiği durumlarda oto expertiz raporu alınmakta idi. Rapor talebinde bulunmayan  kişiler ise araçların görünüşlerine bakarak, büyük risk alıyor ve de  satıcıların sözüne inanmakla yetinebiliyordu. Böylelikle 2.el  araba satışlarında noter huzurunda raporsuz olarak gerçekleşmekteydi. Fakat Ticaret Bakanlığı’nın bu husus ile ilgili yönetmeliği değiştirmesi sonucunda  2019 yılından itibaren yürürlüğe girmiş olan  2.el araçlar için  expertiz zorunluluğu getirilmiştir. Bu yönetmelik değişikliği ile birlikte 2. el araçların expertizlerin zorunluluğu sayesinde de araçlarda;  kilometre düşürülmesi, araçta meydana kaza ve hasar durumlarının gizlenmesi gibi problemler sona ererek adil bir ticaret süreci oluşturulması amacına ulaştırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca düzenleme kapsamında ; her firmanın oto expertiz raporunu düzenleyemeyeceği de belirtilmiştir. Sadece Türk Standartları Enstitüsü’nden Hizmet Yeterlilik Belgesi alan sanayi firmaları Van Oto Ekspertiz Raporunu sunabilecektir.

 

2. el araçların satışa sunulduğu zamanlarda;  araçların marka, üretim yılı, modeli,  yakıt türü, motor ile şasi numarası, plaka, kilometre,  boyanan parçaları gibi tüm  özet bilgileri taraflara okunarak, oluştueulması gereken tanıtım kartlarının araçlara  konumlandırması istenir. Ayrıca ; hasar kayıtları gibi tüm bilgiler de tanıtım kartında yer alacaktır. Bu şekilde, 2. el alım satım işlemlerinde dolandırılma veya  hile gibi  problemlerin ortaya çıkışının engellenmesi amaçlanır.

Van Oto Ekspertiz

Van Oto Ekspertiz

Van Oto Ekspertiz Raporu İçin Yapılan İşlemler

2. El Araçların daha güvenli bir şekilde alım satım işlemlerinin gerçekleşmesi için  getirilen 2.el expertiz zorunluluğu şartı sayesinde ; araçların birçok testten geçirilmesi mevcut durumu hakkında en doğru bilgileri verir. Detaylı bir araç muayenesi olarak nitelendirilmekte olan  bu işlemler ; yetki sahibi olan Van  Oto Expertiz Firmaları tarafından kolaylıkla yapılabilir. 2. El araçlarla ilgili olarak detaylı bir şekilde inceleme yapıldıktan sonra elde edilmiş olan tüm bilgiler expertiz raporuna  dönüştürülerek araç sahibi ya da alıcı taraflara sunulur. 

Bu işlemler şu şekildedir :

•Yanal Kayma Testi : Bir aracın 1 km mesafe içerisinde sağ veya  sola ne kadar kayabileceğini 1 metrelik mesafede içerisinde ölçülmesi olarak ifade edilebilir. 

 

•Süspansiyon Testi: Teknolojik aletleri vasıtası ile  araçların tekerleklerin yukarı aşağı yönde hareket ettirmek suretiyle , araçlara geçiş, çukura düşüş etkisi verilmektedir. Böylelikle de  araçların süspansiyon verimliliği de  ölçülür. 

 

•Fren Testi: Aletlerin ruloları üzerinde yer alan kaplama ile tekerleklerin asfalt hissine kapılması sağlanarak ön-arka frenler ve el freniyle ilgili kontrol testleri yapılır. Tek tek fren performansları ölçülere ön ve arka frenler arasında yer alan değerlerdeki sapmalar tespit edilir. 

 

•Diagnostik Testi: 2.el aracın OBD soketi üzerinden giriş sağlanarak diagnostic denilen alete bağlanılması ile  genel arıza kontrolleri yapılır. Araçlarda kayıtlı bulanan tüm problemler  ekranda gösterilecektir.

 

•Akü Testi: 2. El aracın üzerine bağlı olan akünün durumunu yani akü ömrü, marş akım değeri gibi tüm faktörler  ölçülür. Yani akü testimsonucu akünün mevcut geleceği hakkında aydınlatıcı bilgiler vermektedir.

 

•Dinamometre Testi: Bu test ile birlikte araç motorunun üretmiş olduğu güç ve de bu gücün ne kadarının tekerleklerin tarafına iletildiğinin ölçülmesi durumudur. Bu ölçüm sırasında ;

 

1. Tork 

 

2.Tekerlek gücü

 

3.Motor Gücü ölçülmektedir. 

Bu durumda da  2. El araçlar  merdaneler üzerine çıkarıldıktan sonra  motor gücünün testi için maksimum güce çıkarılması ile yapılmaktadır.

Van Oto Ekspertiz Firmasının Yükümlülükleri 

Expertiz raporu ile  ilgili yaşanabilecek problemlerin raporu veren yetkili şirket  ve de  satışı gerçekleştiren kişi veya firma sorumlu tutulabilecek ayrıca zararı karşılaması da gerçekleşebilecektir. Elbette her sektörde olduğu gibi oto expertiz sektöründe de kötü  niyetli firmalar da bulunmaktadır. Araçları satın alırken mağduriyet yaşamak elbette alıcıları zor durumda bırakabilir.

Hangi firmaya nasıl güvenmeliyiz diye düşünmek elbette kaçınılmazdır.

Bir ön  araştırma ile bunu  aşabilirsiniz.   İnternette yapılan olumlu veya olumsuz tüm yorumları mutlaka dikkate almalısınız. Olumlu yorumları çok olan Van Oto Expertiz Firmalarını tercih ederek de avantaj sağlayabilirsiniz. 

Van Oto Ekspertiz 1

Van Oto Ekspertiz

İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

2. el araba almak düşünülüyor ise  mutlaka bir Van  oto expertiz  raporu almalısınız. Expertiz raporları, mevcut aracın o ana kadarki detaylı durumunu gösterir. Yapmış olduğu kazaları,  darbe sonucunda değişen- boyanan parçaları, aracın çalışma durumları gibi onlarca detaylı bilgi rapor halinde sunulmaktadır. 

Van Oto Expertiz Raporu doğrultusunda araçların satın  alınması daha mantıklı olacaktır. Araç satın  alımlarında Van Oto Expertiz raporunun alınması çok önemli bir durumdur. Karşınızda ki nsana ne kadar güvenirseniz güvenin  expertiz işlemlerinin yapılması gereklidir. 

  • Sigorta ve Kasko

Araç expertizini yaptırdıktan sonra her hangi bir sorun çıkmadı ise ilk yapılması gereken şey  zorunlu trafik sigortası ve kaskonun yaptırılmasıdır. Zorunlu trafik sigortası adından da anlaşılacağı üzere yapılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Sigortanız kaza yapmanız durumumda eğer hatalı olan siz iseniz karşı tarafın aracının yapılmasını da  sağlayarak sizlere büyük kolaylık sağlamaktadır. 

 

 

  • Araç Bakımının Zamanında Yapılması

Mevcut aracın satın alımı gerçekleştikten sonra aracı düzenli olarak periyodik dönemlerde bakıma götürülmelidir. Bu bakımlar şu şekildedir : Motor yağı,cam suyu filtreler,  bakımını mutlaka 6 ayda bir ya da yıllık olarak yaptırmalısınız. Motor yağı zamanla katılaşarak motorun güç durumunu direk olarak etkilemektedir. Bu yüzden de her yıl değişiminin yapılmasına dikkat edilmelidir.

Araç Lastiklerini Değiştirilmesi ve Aracın  Yıkanması

Satın alınan aracın her yıl iki defa mahsus olmak üzere lastik değişimine götürmeniz gerekir. Yazlık ve kışlık lastikler olarak ayrılan lastikler yılın belli dönemlerinde değiştirilmelidir. Araç lastikleri, aracın yerle olan bağlantısını kuran tek önemli faktördür. Bunun için de yıllık olarak lastik bakımına ve değişimlerine önem vermelisiniz.

Araç  temizliğine  önem veren bir şoför iseniz sık sık araç temizliği yaptırmanız  avantajlı olacaktır. 

Tüm bu işlemleri de deneyimli personelleri olan firmalara yaptırmaya da özen göstermelisiniz. Bazı Van Oto Expertiz Firmaları ayrıca ; araç bakımı, araç lastik ve araç yıkama gibi ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri de  vermektedir.

Bu hizmetler için yapılmış olan birçok mağaza uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulamalar  üzerinden sizlere en yakın nokta da olan araç lastik, araç yıkama, gibi birçok hizmetin detayına  ulaşabilirsiniz.

Araçlar  için ödenecek bedelin miktarı düşünüldüğü zamanlarda ise bu tutarı  ödemeden önce firmaların hazırlamakta olduğu raporlarla ilgili olarak fiyat alırken Van Expertiz fiyatları ve de aracın sağlık raporu olan oto expertiz rapor örnekleri için  firmalar ile iletişime geçebilirsiniz. Van Oto Expertiz fiyatları ile ilgili olarak yapılan araştırmaların dikkatli yapılması önemlidir. Aksi durumlarda, mevcut araç alımından sonra ne yazık ki geri dönüşü mümkün olmayan durumlarla karşılaşılabilir. 

Bu durumda Van Oto Expertiz firmalarının karşılaştırılmaları çok iyi bir şekilde yapılmalı ve de fiyat teklifleri alınmalıdır. Genelde paket olarak sunulan hizmetler hakkında firmalar ile görüşülmelidir. 

Van 2. El araç, Van Oto Ekspertiz, Van Ekspertiz Firmaları, Van Expertiz Raporu, Van Oto Expertiz İşlemleri, Van Oto Expertiz Fiyatları