Çocuk Oto Koltuğu Neden Kullanılmalıdır?: Güvenlik için en önemli faktörlerden biri çocuk oto koltuğudur. Çocuklarımız bizler için çok değerlidir. Onların yemek yemesi, oyun oynaması nasıl önemli ise güvenlikleri de biz ebeveynler için o kadar önemlidir. Evde güvenlik önlemleri alırken arabamızda seyahat ederken çocuklarımızın güvenlik önlemlerini almalıyız.
Çocuk Oto Koltuğu Neden Zorunlu?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ na göre boyu 150 santimetreden kısa ve 36 kilogramdan daha az kiloya sahip olan çocukların seyahati esnasında çocuk oto koltuğu kullanımı zorunludur. Bu bağlamda bebekleriniz ve çocuklarınız için yaş kriteri olmaksızın boy ve kilo durumlarına göre oto koltuğu ya da yükseltici kullanılmalıdır. Kullanılmaması durumunda trafik cezası başlığında cezai işlem uygulanmaktadır. Sadece cezalardan kaçmak için değil çocuğunuzun güvenliği açısından oto koltuğu kullanılmalıdır. Diğer pek çok ülkede bu zorunluluk öyle yaygınlaşmıştır ki, oto koltuksuz hiçbir ebeveyn çocuğunu arabalarında seyahat ettirmemektedir.
Çocuk oto koltuğu olmadığında en basit ve hafif trafik kazasında bile çocuğunuz ciddi tehlikeler ile karşılaşabilir hatta bu durum ölümle bile sonuçlanabilir.
Çocuklara emniyet kemeri bağlamak onları daha da tehlikeye sokabilir. Bu sebeptendir ki bazı çocuklar için oto koltuğu yerine emniyet kemerine bağlanan yükselticiler kullanılabilir.
Ülkemizde 2020 TUİK verilerine göre 150 bin 275 adet ölümlü, yaralanmalı trafik kazaları meydana geldi. Ülkemizde kaza sayıları bu kadar fazla iken en kıymetlilerimiz çocuklarımızın hayatını güvence altına almak biz ebeveynlerin görevidir. Bu sayılara rağmen oto koltuğu kullanımız ülkemizde ne yazık ki yaygın değildir.
Oto Koltuğu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Oto koltuğu alırken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Karayolları Trafik Kanununca da belirtilen boy ve kilo kıstası oto koltukları içinde kilogram ve yaş baz alınarak çeşitlendiriliyor.
Grup 0+ : 0-13 kg, 0-12 ay, 45 cm-75 cm
Grup 0/1+ : 0-18 kg, 0-4 yaş, 45 cm-105 cm
Grup 1: 9-18 kg, 15 ay-4 yaş, 75 cm-105 cm
Grup 2-3: 15-36 kg, 3.5-12 yaş, 105 cm-135 cm
Grup 1-2-3: 9-36 kg, 15 ay-12 yaş, 75 cm-135 cm
Bu gruplara göre oto koltuğunuza karar verip bütçenize uygun olan oto koltuğunu seçebilirisiniz.
Çocuk oto koltuğu seçiminde bir diğer kriter isofixsiz ve isofix bağlantılı özellikli çocuk oto koltuklarıdır. İsofix, oto koltuklar için en üst düzeyde güvenlik montajlarından biridir. Aracınızda isofix bağlantısı var ise, isofixli bir model tercih edebilirsiniz.
Aracımda İsofix Bağlantısı Var Mı?
Bunu anlamanın en kolay yolu aracınızın arka koltuğunda isofix yazılı küçük bir etiket görebilirsiniz ya da aracınızın kullanım kılavuzundan yararlanabilirsiniz. Yine internet üzerinden aracınız hakkında videolardan da isofix bağlantınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer İsofix yoksa yine bunu çok uygun maliyet ile arabanıza monteletmeniz de mümkün olacağı gibi kemer ile kullanıma uygun oto koltuğu da seçebilirsiniz. Emniyet kemeri ile bağlanan oto koltukları da oldukça güvenlidir.
Oto koltuğu seçerken dikkat edilecek bir diğer nokta, ADAC, OAMTC, ECE R44, Stiftung Warentest, Autobild gibi güvenlik testlerini geçmiş ürünleri satın almanızdır. Eğer bu testleri geçemeyen ya da bu testlere katılmayan bir oto koltuğu alırsanız ne çocuğunuza ne size bir yararı olmayacaktır.
ADAC Testi Nedir?
ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club ), Alman otomobil kurumudur. Bu kurum, oto koltuklarını simülasyon yöntemi ile test edip güvenilirliklerini derecelendirmektedir. Dilerseniz siz de bu kurumun sitesinden oto koltuklarının güvenlik derecelerine bakarak ya da kayıt altına alınan kaza simülasyonlarını izleyerek oto koltuğu marka seçimine karar verebilirsiniz.
Çocuk oto koltuğu testleri arasında bir de ECE R44 bulunmaktadır. ECE R44/04 oto koltuklarında olması gereken zorunlu testlerin başında gelmektedir ve çarpışma testleri de içinde bulunmaktadır. Tüm Avrupa ülkelerinde bu test en önemlileri arasındadır.
Grup 0 ve Grup 0+ dönemindeki bebekleriniz için 5 noktalı emniyet kemeri seçtiğinizden emin olmalısınız. Bu grubu geçmiş iseniz yani en az Grup 1 döneminde bir bebeğiniz varsa 3 noktalı emniyet kemeri de yeterli olacaktır. Ekstra boyun koruması olan oto koltuğu seçimi bebeğiniz için daha güvenli olacaktır.
Oto koltuk özelliklerine göre de seçiminizi sınırlandırabilirsiniz. Bebek oto koltukları bebeğinizin ayı gereği arka yöne doğru bakarken ayı gereği ön kısma dönük şekilde olan oto koltukları da bulunmaktadır. Hatta son zamanlarda aracın ön koltuğuna monte edilebilen oto koltukları da üretilmeye başladı fakat güvenlik olarak şuan için pek önerilmemektedir. 0-12 ay arası bebeklerin arka cama doğru bakan ana kucağı şeklinde oto koltuğu seçilmelidir. 12 ay ve sonrası araç yönünde seyahat eden oto koltuklarına geçilebilir. Bazı oto koltuklarının belli bir kademeye kadar yatar pozisyonda olanları da mevcuttur. Bu oto koltukları bebeğiniz/çocuğunuz uyuduğunda başının düşmesine engel olacaktır. 3 kademeden oluşan yatar oto koltukları tamamen yatmamakla birlikte belli bir kademeye kadardır, en azından bebeğinizin uyku esnasında başının düşmesine engel olacak düzeydedir. Yatar pozisyon dışında bir de yan tarafa dönebilen oto koltuklar da bulunmaktadır. Bu özellik bebeğiniz ile yan yana oturduğunuzda size doğru dönmesini sağlayacakken araçtan bebeğinizi indirmek istediğinizde yine kapı tarafına döndürerek bebeğinizin arabanızdan daha kolay indirmeniz için büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Oto koltuğu seçiminde güvenlik önlemlerinin yanı sıra renk skalası da oldukça geniştir. Koyu renkler de güneşten kaynaklı lekelenmeler meydana gelebilmektedir. Renk seçimi tamamen sizin seçiminize göre değişebilir. Kumaşı sökülüp yıkanabilen özellikte bir koltuk seçimi hijyen açısından size konfor sağlayacaktır. Alev almayacak kumaş seçimi de yine önemli bir konudur. Kumaş konusunda bir diğer konu nefes alan kumaş özelliğidir. Bu özellikte kumaşlar bebeğinizin çok fazla terlemesine engel olacaktır. Diğer türlü kumaşlar bebeğinizin fazla terlemesine sebep olacak ve onun sağlığı için tehlike oluşturacaktır.
Çocuğum Oto Koltuğunda Oturmak İstemiyor Ne yapmalıyım?
En değerlilerimiz olan çocuklarımızın güvenliğinden biz ebeveynler sorumluyuz. Mutlak surette bebeğinizi ya da çocuğunuzu oto koltuğunda seyahat ettirmelisiniz. Bazı kurallar ebeveynler tarafında net bir şekilde belirlenmelidir. Oto koltuğu da bu net kurallardan biridir. Çocuklarımız kendilerinin başına ne geleceğini bilemez ve gözlerinde canlandıramazlar bu bağlamda biz ebeveynler onların güvenliğini düşünmek zorundayız. Gerek oyun ile gerek net ifadelerle çocuğunuza oto koltuğunda gitmenin onun için en güvenilir olduğunu anlatabilirsiniz.
Araçlarda Çocuk Oto Koltuğu Kullanmamanın Cezası Nedir?
Aracınızla seyahat ederken çocuklarınızın güvenlik önlemini almalısınız. Aksi taktirde basit bir trafik kazasında bile istenmeyen yaralanmalar ve daha kötü durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Trafik denetiminde oto koltuk kullanılmadan seyahat ettiğiniz taktirde 2022 yılı için 196 TL ceza işlemi uygulanır.
İkinci El Oto Koltuğu Alınır Mı?
Ticaret Bakanlığının ve BADIGER ortak bir şekilde ikinci el oto koltuğu alınmaması gerektiği yönde bir karar alınmıştır. BU çok önemli bir konudur. Bütçenize uygun, güvenlik testlerini geçmiş bir oto koltuğu tercih edebilirsiniz. İkinci El oto koltuğu alacaksanız kaza geçirmemiş bir koltuk aldığınızdan emin olmalısınız. Ufak bir kaza atlatmış bile olsa parçalarında gevşeme gibi sorunlar oluşmuş olabilir. Keza oto koltuklarının bile son kullanma tarihi bulunmaktadır.
Okuyunuz: Aracımda İsofix Var mı?