Antifriz araçların motor korumasını sağlayan en önemli bileşendir. Antifriz kullanımı sayesinde motor sıcaklığını hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde kontrol altında tutmanızı sağlarsınız. Antifriz sayesinde radyatör içerisinde bulunan suyun kışın donmalara karşı yazın ise aşırı ısınıp motorun hararet yapmasını engellemiş olursunuz. Antifriz araçlar için can damarı noktasında olduğu söylenebilir. Antifrizin içeri etilen glikol olan kimyasal bir alkol türüdür. İçeriğindeki kimyasallar sebebiyle antifriz buharlaşmaz, donmaz ve kaynama yapmaz. Bu özelliği sayesinde araç motor radyatörlerinde ve araç cam suyunda antifriz kullanımı olmazsa olmazdır.

Antifriz Kullanımı ve Önemi

Neden Antifiriz Kullanılır

Neden Antifriz Kullanılır

Araçlarınızın motor bakımlarını yaz ve kış mevsimi ayırt etmeksizin düzenli aralıklar ile yapmanız gerekmektedir. Bakımı zamanında yapılmayan araçlar karşınıza çok yüksek bakım masrafları getirebilir. Araçların nasıl yakıtını eksik etmeden kullanırsanız tüm araç bakımlarını da zamanında yaptırmalısınız. Araçların en önemli parçası motordur. Motorun sağlıklı çalışması için tüm diğer elementlerin sağlıklı ve sağlam durumda olması gerekmektedir. Antifriz işte bu noktada çok önemli bir yere sahip. Araç radyatöründen, tüm su dolaşan hortumlara, motor termostattan devir motoruna tutun da triger kayışından tutun motor bloğuna hatta silindirlere kadar soğutma ve kaynama sisteminin sorunsuz çalışması için antifriz mutlaka bulundurmalısınız. Benzin ve motorin yakıtını kullanan araçlarda yakıt yandığı için motor ısısı artacak antifriz ise bu ısıyı kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır. Antifriz kullanımı araçlarınız için hayati bir önem taşıdığını aklınızdan çıkarmayınız. Antifriz kullanılmayan araç her an arıza çıkartabilir sizi yolda bırakabilir hatta geri dönüşü olmayan motor arızaları çıkarabilir.

Antifriz Kullanımın Faydaları Nelerdir?

Antifriz kullanımı arabanız için mutlak surette önem taşımaktadır. Motor bileşenlerini oluşturan tüm parçaların sağlıklı çalışması için antifriz kullanmak gereklidir. Ülkemiz dört mevsimi de tam anlamıyla yaşayan bir coğrafi yapıya sahiptir. Yaz aylarında aşırı sıcaklıkların olduğu kış aylarında ise aşırı soğuk ve donmaların yaşandığı bir konumdadır. Araçlarınızı hem yaza hem de kışa uygun hale getirmeniz gerekmektedir. Motor sağlığını korumak motor ömrünü uzatmak için antifriz mutlaka kullanmanız gerekiyor.

Antifriz Kullanımı ve Önemi

Antifriz Kullanımı ve Önemi

Antifriz içeriğinde bulunan kimyasallar nedeniyle motorunuza zarar verecek tüm sorunları ortadan kaldırır. Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının aşırı artması ile birlikte motor ısınız da her zaman yüksek olacaktır. Radyatör suyu da bu sıcaklıklardan etkilenerek buharlaşır ve motor suyunuzda azalmalar meydana gelir. Eğer motor suyunuzda eksilme azalma var mı diye kontrol etmez ve buharlaşma sonucu araç motorunuzda su bulunmaz ise karşınıza çok büyük sorunlar çıkar. Motor suyu kalmadığı anda soğutma sistemi işlevini yapamayacağı için aracınız hararet yapar. Hararet sonucunda araç motorunuzda conta yanması silindir kapağında sorun ve motor kapağında büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer ki radyatör içerisinde antifriz var ise bu anlattığımız kötü senaryo ile karşılaşmazsınız. Antifriz kullanımı sayesinde radyatör içinde bulunan su sıcaklığı kontrol altında bulunur ve buharlaşma yaşanmaz. Yaz sıcaklıkları ne kadar artarsa artsın motor sıcaklığınız ne kadar yükselirse yükselsin antifriz sayesinde su sıcaklığı belli noktayı geçmez ve motorunuzda büyük sorunlar çıkması engellenmiş olur.

Soğuk kış aylarına girerken mutlaka antifriz kullanımı sağlamalısınız. Radyatör içerisine eklediğiniz antifriz sayesinde soğuk havalarda aracınız rahat çalışacak ve motorunuzu kötü etkileyecek donmalar ile karşılaşmayacaksınız. Antifriz içersinde bulunan etilen glikol kimyasalı suyun donmasını önleyecektir. Benzinli ya da dizel yakıt kullanan araçlarda kış ayları araç dışarıda kalıyor ise donma tehlikesi her zaman vardır. Antifriz kullanırsanız donma sorununu ortadan kaldırmış olursunuz.

Antifriz kullanımın faydaları arasında yakıt tüketimini azalttığı da bulunmaktadır. Motor ısınızın kontrol altında olmasından dolayı aracınız fazla yakıt tüketmeyecek ve kullanıcısını rahatlatacaktır. Radyatör içersinden sadece su kullanmanız halinde oluşacak sorunları da antifriz ortadan kaldırır. Sadece su kullanılan motorda suyun buharlaşması sonucu ortaya çıkan kireçlenme ve su atıkları motor parçalarına zarar verebilir. Antifriz kullanmanız halinde böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

Antifriz Nasıl Koyulur?

Antifriz neden kullanılır

Antifriz neden kullanılır

Aracınıza bakım yapılacağı zaman aklınıza antifriz nasıl koyulur sorusu gelebilir. Özellikle daha önce araç sahibi olmayan ilk defa araç bakımı yaptıracak kişiler antifrizin nasıl koyulacağını nereye koyulacağını bilmeyebilir. Teorikte ehliyet alımı sırasında anlatılır fakat pratikte uygulamak tamamen farklıdır. Antifriz koyulmasını kendiniz yapabileceğiniz gibi bir ustadan yardım da alabilirsiniz. Daha önce bu işlemi yapmadıysanız size zor gelebilir bu sebeple bir ustaya yaptırmanız daha sağlıklı olacaktır. Antifriz koymak için aşağıda belirtilen adımların yapılması gereklidir.

-Antifriz koyulmadan önce mutlaka araç motorunun soğuk olması gereklidir. Kullanım sonrası motorun soğuduğuna emin olmadan bu işlemi yapmak ciddi yaralanmalara sebep olur.

-Araç motorunuzu çalışmadan kaputu açıp gerekli soğuma sağlanmış mı kontrol ediniz.

-Radyatör tahliye hortumu altına bir kap koyarak hortumu pense yardımı ile radyatörden çıkartınız. Hortum içinde bulunan suyun boşaltılmasını sağlayınız.

-Radyatör kapağını açıp içerisine yaşadığınız bölgedeki kış şartlarına göre uygun olan dereceyi elde etmek için belirtilen oranda antifriz ve kaynamış soğumuş saf su ekleyiniz.

-Radyatör içini tamamen doldurduktan sonra kapağını kapatarak motor kaputunuzu kapatınız.

-Araç motorunuzu bir süre çalıştırarak antifriz su karışımın motorun tüm parçalarına ulaşmasını sağlayınız.

Aracınız antifrizi azalma yaşanır ise antifriz ekleme yapmak için yedek su deposunu kullanabilirsiniz. Yedek su deposunun belirtilen max çizgisini aşmamak kaydıyla antifriz ekleyebilirsiniz. Antifriz ekleme yapmak için dikkat edilmesi gereken en önemli husus motorun çalışır durumda olmaması ve motor sıcaklığının soğuk olması gerekmektedir.

Antifriz Kullanımı ve Önemi

Antifriz Kullanımı ve Önemi

Antifriz Çeşitleri Nelerdir? Aracıma Uygun Antifriz Hangisi Olabilir?

Antifriz çeşitleri organik antifriz ve inorganik antifriz olmak üzere iki ayrı gruba ayrılır. İnorganik antifrizler içeriğinde fosfat ve silikat bulunmaktadır. Bu kimyasal maddeler aracınızın motorunun soğuması için gereklidir. Motor bileşenlerinde oluşacak korozyonu önleyici özelliği bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan fosfat ve silikat belli bir zaman sonra çökme yapacağı için koruyucu özelliğini çabuk yitirir. Ortalama kullanım ömürleri maksimum 50 bin kilometre olarak bilinir. İnorganik antifrizler açık parlak yeşil renklidir. İnorganik antifrizler donmaya ve kireçlenmeye karşı çok güçlü koruyuculardır fakat uzun ömürlü değillerdir. Bu sebeple araç sahipleri tarafından çok tercih edilmez.

Bir diğer antifriz çeşidi ise organik antifrizlerdir. Kullanım ömürleri inorganik antifrizlere göre çok daha uzundur. 200 bin kilometre koruyuculuğa sahiptirler. Turuncu, koyu yeşil ve pembe renklerde üretilmektedir. İçeriğinde fosfat ve silikat bulunmadığı için inorganik kadar koruyuculuğu yüksek seviyede değildir. Korozyon oluşumunu önlemez.

Aracınızda hangi çeşit antifriz kullanmanız gerektiği öncelikle kullanım kılavuzunda yazmaktadır. Aracınız üretici markası aracınıza en uygun antifriz çeşidini kullanım kılavuzunda belirtmiştir. Eğer elinizde kullanım kılavuzu yok ise yetkili servisi arayıp öğrenebilirsiniz. Dilerseniz motor bakımını yaptırmak istediğiniz ustadan da yardım alabilirsiniz.

Okuyunuz: Araç Bakımı Yapmak

Antifriz Fiyatları Nelerdir?

Araçlarınız için antifriz kullanmak çok önemli kesinlikle atlanılmaması gereken bir durumdur. Antifriz kullanmak arabanıza hiçbir zarar getirmez aksine sizi yüksek arıza ve masraflardan korur. Günümüzde antifrizlerin litre fiyatı 60-150 TL arasında değişmektedir. Maksimum 3 litrelik bir antifriz alarak 200-300 TL harcayarak en değerli varlığınızı koruyabilirsiniz.