Araç dış temizliği kolay olsa da, bu durum iç aksamının temizliği için geçerli değildir. Özellikle deri kaplama olan arabalarda, güneş lekesi ya da deri kıvrımların arasında giren kirler büyük problem olabilmektedir. Bu durumda yapacağınız temizlikle koltuklara zarar vermemeniz gerekiyor. Bu yazımızda araba deri koltuğu nasıl temizlenir diyenlere detaylı bir rehber sunacağız.

Deri Araba Koltuğu Temizleme

Deri Araba Koltuğu Temizleme

Yapılacak işlemleri anlatmadan önce, yapılmaması gerekenlere değinmeliyiz. Özellikle deriye zarar verecek asit ve yağ içerikli çözücülerden uzak durmalısınız. Çamaşır suyu, kimyasal bileşenlerinde asit bulunan çözücüler, solventler vb. ürünler deri koltuğa geri dönülemez zarar verebilir. Profesyonel deri koltuğu temizliği için risk almamalı ve sadece bu alanda kullanılması gereken ürünleri tercih etmelisiniz.

Deri Koltuk Temizlemenin Püf Noktaları

Deri Koltuk Temizleme

Deri Koltuk Temizleme

Araç deri koltuğu temizliğine başlamadan önce tüm araç iç yüzeyini süpürmeli ve kaba temizliğini yapmalısınız. Bu durum temizlik esnasında tekrar kirlenmenin önüne geçecektir. Ayrıca ıslak ya da solüsyonlu olan koltuğa kirlerin yapışması gibi bir durum söz konusu olabilir.

Araç kaba temizliğini yaptıktan sonra deri koltuklarda kirlerin gözle görüldüğü alanlara odaklanın. Sadece bulaşık sabunu ve su karışımı ile dahi ilk temizlik aşamasına geçebilirsiniz. Bu durumda 1 litre su için sadece 50 gram deterjan kullanmanız yeterlidir. Ancak kesinlikle amonyak ya da çamaşır suyu içeriği olmadığına dikkat etmelisiniz.

Yapacağınız temizlik suyu karışımı size deterjanının fazla konulduğu hissi yaratabilir. Ancak deri üzerinde temizlik nedeni ile aşınma olmaması için suyun kaygan olması gerekir. Tabi bu durum bol köpüklü ya da ıslak temizlik yapmanız gerektiği anlamına gelmemektedir.

Deri koltuk temizliği yapıldığında kullanılacak bol su ve sabun, dikişlerden aşağı doğru sızmalara neden olacaktır. Bu durum ipliklerde iz oluşmasına ve ilerleyen zamanlarda daha kolay kopma ve sökülme gibi durumlarla karşılaşılmasına neden olur. Risksiz bir deri koltuk temizliği için mutlaka sildikten sonra kurulamalı ve ıslak bırakmamalısınız. Şimdi araba deri koltuğu nasıl temizlenir diyenler için püf noktalara geçelim.

Mikrofiber Bez Kullanın

Araç temizliği için deri döşemeye hasar vermeyecek mikrofiber bez kullanmalısınız. Bu süreçte bezin kalın olması ya da çok ince olması önemli değil. Kalitesiz bezler kalıntı bırakırken, aşırı kalın bezler ise deri de soyulma ve yıpranma oluşmasına neden olabilir.

Hazırlamış olduğunuz solüsyonunun bez tarafından emilmesi, koltuk dikişlerinde su birikmesine neden olmayacaktır. Unutmayınız ki biriken suyun fazla olması, koltuk minderlerine kadar geçişe neden olabilir. Bu durumda mikrofiber bez kullanmaya özen göstermelisiniz.

Solüsyonu Test Edin

Hazırlamış olduğunuz solüsyon, deri araç koltuğunuz için uygun olmayabilir. Hazır bir solüsyon almışsanız bile bu durum geçerlidir. İnternette yapılmış olan olumsuz yorumları bu konuda baz alabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka temizliğe başlamadan önce harici deri yüzeyde, solüsyonu test ediniz. Eğer harici bir yüzey bulamazsanız, araç koltuğunun alt kısmını test amaçlı kullanabilirsiniz. 1 Saatlik süreç sonunda solüsyonun olumlu ya da olumsuz bir etkisi var mı test edebilirsiniz.

Alkol ile Temizlik

Araç koltuğunda leke var ve çıkmıyorsa, bu durumda alkolden  faydalanabilirsiniz. Alkol mikropları ve virüsleri öldürücü güve sahiptir. Aynı zamanda iyi bir çözücüdür. Eğer mürekkep tarzı bir leke ile karşı karşıyaysanız, alkol size yardımcı olacaktır. Tabi kullanım esnasında bonkör davranmamalısınız. Bir kulak pamuğu yardımı ile sadece lekenin olduğu bölgeyi temizlemeye çalışın. Zira alkol aynı zamanda deriyi kurutabilir. Bu durum soyulma ve kabuklanma gibi sorunlara yol açacaktır.

Karbonat Kullanımı

Koltuklarda yağ lekesi ya da hoş olmayan kokular mevcutsa, karbonat en iyi yardımcınızdır. Koku oluşması durumunda karbonatı koltuğa kuru olarak dökebilir ve 1 saat kadar bekletebilirsiniz. Bunun dışında gres yağı gibi lekeler mevcutsa, karbonatı yağın olduğu bölgeye serpin. Ardından nemli bir bezle ovalamaya başlayın. 5-10 saniye aralığında yağın çıktığını fark edeceksiniz.

Limon Suyu ve Diş Macunu

Dikkatli kullanılması gereken bir karışım. Kalın kirlerde ve lekelerde limon suyu ve macun ikilisi sizin için büyük bir kurtarıcı olacak. Ancak limonun beyazlatıcı ve asidik özelliği mevcut. Bu durum geri dönülemez hasarlara neden olabilir. Jel formunda olmayan bir diş macunu ile 3-4 damla limonla bir krem yapın. Bunu lekenin olduğu bölgeye uygulayın ve nemli bezle silmeye başlayın. Lekeyi yumuşatıp, macunla birlikte beze yapışacaktır.

Zeytinyağı ile Sirke

Araba deri koltuğu için genellikle zeytinyağı ve sirke karışımı kullanılmaktadır. Sirkenin leke sökücü ve mikroplardan arındırıcı özelliği bilinmektedir. Ayrıca zeytinyağı ile birlikte koltuklarda parlak bir görünüm sağlamaktadır. Ancak sirkenin ve zeytinyağının asit içerdiğini unutmayınız. Bu nedenle temizlik sonrası durulama ve kurulama gibi işlemleri unutmayınız.

UV Korumalı Krem

Tüm temizlik işlemleri sonrası koltukların yeni gibi görünmesi açısından krem sürmeniz gerekir. Krem aynı zamanda deriyi yumuşatıp, kabarma ve çalak oluşmasının önüne geçecektir. Ancak sizlere UV yani güneş ışığına karşı koruma özelliği olan kremleri tavsiye ediyoruz. Bu tarz kremler ile çift korumalı etki sağlamış olacaksınız.

Deri Koltuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Deri koltuğun bakımının yapılması ile ilgili tüm detayları sizlere aktardık. Ancak unutmayınız ki en iyi bakım sürekli ve ihmal edilmeyen bakımdır. Koltuklarınızı en geç 3 ayda bir kremleyin ve lekeleri çıkarmaya çalışın. Zira 3 aydan fazla duran lekeler kalıcı bir şekilde deriye işleyecektir. Tabi anında müdahale edeceğiniz lekeleri saymıyoruz.

Okuyunuz: Araçlarda Detaylı İç Temizlik