Araba neden su kaynatır? Araç neden hararet yapar? gibi sorular aklınızı karıştırsa da Bu soruların cevapları için en iyi araştırmalarımızı yaptık. Araç eğer hararet yaparsa; hararete sebep olacak birçok etmen bulunur. Ancak önce arabanın hararet yapmasının ne anlama geldiğini açıklayalım. Hararet, aracın motor ısısının belli bir seviyeyi aşması sonucu verimli çalışamamasıdır.
Araba Neden Su Kaynatır ?
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir. O yüzden araba hararet yaparsa uygun bir yere çekilip stop ettirilmeli ve gerekli müdahale yapılmalıdır.
Tabi ne yapılacağı biliniyorsa çünkü yanlış bir hareket yapmanız veya motor kapağını sıcakken açmanız ciddi yaralanmalara da yol açabilir. Aracınızın hararet yaptığını kendiniz hissedebileceğiniz gibi, aynı zamanda hararet göstergesi yardımıyla da bu durumu anlayabilirsiniz.
Araba Hararet Göstergesi
Araba Neden Su Kaynatır ? Araba hararet göstergesi, gösterge panelinde kırmızı bir termometre şeklinde yer alır. Hararet göstergesi 70-90 derece arasını gösteriyorsa hararet problemi yok demektir. Ama bu derece 90’ın üstüne çıkarsa hararet problemi başlamış olur. Burada bahsettiğimiz sıcaklık motorun ısısı değil, soğutma sıvısının sıcaklığıdır.
Normalde motorun ısısı bu dereceden daha fazladır. Yani hararet göstergesi soğutma sıvısının sıcaklığını gösterir ve 90 derecenin üstüne çıktığında hararet olduğunu anlamına gelir.
Motorun Suyunun Eksilmesinin 5 Nedeni
- Radyatör üst kapağı yanmış olabilir.
- Radyatör, su sızdırıyor olabilir.
- Radyatör boru bağlantıları gevşemiş olabilir.
- Motor su hortumunda delik ya da çatlak olabilir.
- Su deposunda çatlak olabilir.
Araba Neden Hararet Yapar? (Araba Neden Su Kaynatır?)
Araba neden hararet yapar? sorusunun cevaplarını şöyle sıralayabiliriz;
- Aracın suyunun azalması: Yani soğutması sıvısı olarak adlandırılan su ve antifiriz karışımının azalmasıdır. Hatta bu karışım tamamen de tükenebilir. ”Araba neden su eksiltir?” sorusunun cevabı ise; aşırı ısınma sonucu buharlaşma veya hortumlarda gerçekleşen bir su sızıntısı sonucu azalmadır.
- Fan Arızası: Soğutma fanının verimli çalışmaması veya tamamen bozulması sonucu da gerekli soğutma işlemi gerçekleşmez ve motor ısınır.
- Termostat Arızası: Termostat çalışmadığında da hararet oluşur. Bunu motor ısınırken radyatörün soğuk kalmasından anlayabilirsiniz. Çünkü radyatör soğuk ise termostat çalışmamış demektir.
- Devirdaim Pompası Arızası: Soğutma sisteminin önemli parçalarından biri devirdaim pompasıdır. Soğutma sıvısının düzenli dolaşımına yardımcı olur. Devirdaim pompası arızalandığında araba hızlıyken hararet azdır ama araba yavaşladığında hararet artar.
- Soğutma Hortumlarında Delik: Soğutma sıvısının dolaştığı hortumlardan herhangi birinde oluşacak bir delik, sistemin çalışmasını bozarak araçta hararete neden olabilir.
- Motorun Zorlanması: Motorun zorlanması ve hatalı vites geçişleri gibi durumlarda da aracın harareti bir miktar artabilir.
- Göstergenin Bozulması: Her şey gibi hararet göstergesi de arızalanmış olabilir. Yani araç hararet yapmadığı halde göstergeden dolayı hararet yaptığı düşünülebilir. Bu gibi durumlarda kontrol edilmesi gerekenler arasında göstergeler de yer alır.
- Aracın su kaynatmasının diğer sebebi ise araçtaki soğutma sistemi arızalarıdır. Özellikle de yoğun trafik sırasında araç yeterince rüzgâr ve hava alamayabilir. Bu durumda araç kendi içerisindeki suyu kendi soğutma sistemi ile soğutmaya çalışır. Eğer soğutma sisteminde arıza söz konusu ise araç yine su kaynatmaya başlar.
Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılmalı?
Artık araba hararet yaparsa ne olur biliyorsunuz. Bu yüzden durumu ciddiye alarak aracınızı hemen uygun bir gölge yere çekin. Arabayı stop ettirdikten sonra bir süre (yaklaşık yarım saat) soğumasını bekleyin. Çünkü soğumadan radyatöre bakmaya çalışırsanız basınçlı sıcak su üzerinize sıçrayabilir ve yanabilirsiniz.
Motorun soğuduğundan emin olduktan sonra su haznesini açarken de çok dikkatli olunmalı ve su haznesinin kapağı yavaşça açılmalıdır. Çünkü aracın su ile ilgili kısımları kapalı bir devre içerisinde basınçla çalışırlar.
Bu yüzden kapak birden açılmamalıdır. Öncelikle kapak yavaşça çevrilmeli, su haznesinden içeriye hava giriş – çıkışı sağlandıktan ve basınç durumu dengelendikten sonra kapak kaldırılabilir.
Soğuduğundan emin olduktan sonra radyatörü açarak soğutma sıvısı seviyesine bakın. Su seviyesinde ciddi bir azalma görüyorsanız işiniz kolay. Bu durumda su ekleyerek hararet sorununuzu kendiniz çözebilirsiniz.
Eğer radyatörü açtığınızda sıvı seviyesinin normal olduğunu görürseniz sorun başka bir sebepten kaynaklanıyor demektir. Böyle bir durumda yapabileceğiniz pek bir şey yoktur.
Aracınızı bir tamirciye veya yetkili bir servise götürmelisiniz. Durumu ciddiye almaz ve tamir ettirmeden aracı kullanmaya devam ederseniz; silindir kapağın contası yanar ve bu durumda piston sıkışması sonucu motor kitlenebilir. Böyle yaparak küçük bir maliyet ile tamir ettirmek yerine, ciddi masraflı bir tamir yaptırmak zorunda kalırsınız. O yüzden hem güvenliğiniz için hem de maddi açıdan, aracınızın tamirini zamanında yaptırmanızı öneririz.
Bu Yazımızda Araba Neden Su Kaynatır ? Sorusuna cevap aradık ve Araba Hararet Yaparsa Neler Yapılmalı Konusunda da Bilgi verdik Umarım Faydalı bir yazı olmuştur.