Araba yangınları nasıl önlenir? 

Araba yangınları nasıl önlenir sorusu ile Yangın Söndürücü Nasıl Kullanılır? Yangın söndürücü, yangın esnasında içindeki karışım sayesinde yangının kaynağına püskürtülerek ateşin oksijenle temasını engelleyip yangını önleyen olmazsa olmaz bir güvenlik aletidir. Yangınların ne zaman çıkacağını asla bilemeyeceğimiz için araçlarımızda en az 1 yangın tüpünü bulundurmalıyız, ayrıca tüpün basınç seviyesinin kontrolü yapılmalıdır çünkü çalışmayan bir yangın tüpü yangın esnasında hiçbir fayda sağlamaz. Yangın esnasında çalışmaya hazır bir tüpünüz bulunuyor ise elbette tüpünüzün nasıl kullanıldığını da bilmeniz gerekmektedir. Aslında, bütün tozlu söndürücüler aynı sistemle çalışır. Araç yangınlarında ilk olarak yangın söndürücünün pimi çekilmeli, rüzgarı arkanıza almalı ve yangının kaynak noktasına direkt olarak nişan aldıktan sonra, ”V” şeklindeki kolları avucunuzun içine alıp bastırmalısınız.

Araba yangınları nasıl önlenir? Yangın söndürücü nasıl kullanılır?

Araba yangınları nasıl önlenir? Yangın söndürücü nasıl kullanılır?

Yangın söndürücü nasıl kullanılır?

Arabanızda Yangın Çıktığına Dair İşaretler

Olası bir araba yangınının uyarı işaretlerini tanımak, önleyici tedbirler almak için çok önemlidir. Aracın yandığını gösterebileceğinden, lütfen sürüş sırasında aşağıdaki uyarı işaretlerine dikkat edin:

Sigorta atmış: Aşırı ısınma veya elektrik bağlantı sorunları nedeniyle sigorta atmıştır. Sürüş sırasında sigortanın attığını fark ederseniz, motor bölmesinde veya arabanın altında bir yangın olabilir.

Yüksek Egzoz Gürültüsü: Aracın altında veya arkasında bir yangın çıkarsa, egzoz borusu yüksek sesle kükremeye başlar.

Motor sıcaklığı: Kaputun altında veya motor bölmesinde bir yangın meydana gelirse, motor sıcaklığı aniden yükselir.

Düşük sıvı seviyesi: Yangın durumunda yakıt, yağ ve sıvı seviyeleri hızla düşecektir. Yakıt göstergesi ve yakıt göstergesindeki ani dalgalanmalara dikkat edin.

Lastik arızası: Arabanın altındaki yangın nedeniyle lastik patlayabilir. Yanma kokusu: Araç alev alırsa, lastik veya plastiğin yanık kokusunu alabilirsiniz.

arac yangini nedenleri

araç yangını nedenleri

Araba yangınlarının nedenleri nelerdir?

Bir araba, çok sayıda mekanik ve elektrik bileşeni olan karmaşık bir makinedir. Bir arabanın alev almasına neden olabilecek birçok faktör vardır. Bir arabanın alev almasına neden olan faktörler şunlardır:

 

Mekanik arıza: Arabanın mekanik parçaları sürtünme nedeniyle ısı üretecektir. Bu tür mekanik bileşenlerin herhangi bir arızası yangına neden olabilir.

Elektrik arızası: Araba, araba lambaları, elektronik yakıt enjeksiyon sistemleri, piller vb. Gibi karmaşık kablolardan ve arızalardan oluşur. Diğer elektrikli bileşenlerden oluşur, örneğin elektrikli bileşenlerin arızalanması veya arızalanması yangına neden olabilir.

Kalitesiz parça kullanımıı: Otomobillerde tabiri caizse dandik, kalitesiz malzeme/parça kullanımı yangınlara neden olabilir. Aracın mekanik parçaları sürekli ve aşırı basınca maruz kalır, kalitesiz parça standartlara uygun üretilmemişse arızalanıp yangın çıkmasına neden olabilir.

Gevşek kablolama: Gevşek bir kablo veya hatalı bir kablo bağlantısı, yangına sebebiyet verecek bir kısa devreye neden olabilir. Açıkta kalan teller de kıvılcım çıkarmaya meyillidir ve şartlar oluştuğunda alev almak için bir kıvılcım bile yeterlidir.

Yağ dökülmesi: Motor bölmesine yağ dökülürse veya sızıntı olursa, motor sıcaklığı arttığında alev alarak yangına sebebiyet verebilir. Bu nedenle, motor bölmesinde yağ kaçağı olmadığından emin olun.

Sıvı sızıntıları: Soğutma sıvısı, şanzıman sıvısı, hidrolik direksiyon sıvısı vb. gibi diğer araç sıvılarının sızıntısı arabanızda yangına sebep olabilir. Sürekli olarak yola çıkmadan önce herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol ediniz.

Gevşek yağ doldurma kapağı: Gevşek bir yağ doldurma kapağı, yağın motorun her yerine dökülmesine olanak verir. Motor yağı, yüksek sıcaklıktan dolayı alev alır ve aracı sürerken yangın çıkmasına sebebiyet verebilir.

Gevşek hortumlar: Motor tabiri caizse bir arabanın kalbidir, ve hortumlarda bir arabanın damarlarıdır. Aşınmış/kırılmış/gevşek hortumlar, motora sıvı aktarımı yaptıkları için motora çok fazla zarar verebilir. Arızalı yakıt hortumu, radyatör hortumları yakıt veya soğutma sıvısı kaçağı nedeniyle yangına sebebiyet verebilir.

Okuyunuz: Kurumsal Oto Ekspertiz

Araba Yangınları Nasıl Önlenir?

Verem önceden teşhisi zor tedavisi kolay bir hastalıktır, ancak sonrasında teşhisi kolay tedavisi zor bir hastalık olur. Yangında böyledir, yangını önceden önlemek araba yangınını söndürmekten daha kolaydır. Araba yangınları nasıl önlenir başlığı altında yangınları önlemek için aşağıdaki noktaları izleyin:

  • Aracınızın bakımını düzenli olarak veya üreticinin tavsiye ettiği aralıkta yapın. Tüm sıvıları olması gerektiği seviyelerde tutun ve tüm aksamların mükemmel çalışır halde olduğundan emin olun.
  • Yakıt yollarını herhangi bir aşınma veya sızıntıya karşı düzenli aralıklarla kontrol ettirin. Oldukça yanıcı bir sıvı olduğu için yakıt sızıntısı çok tehlikelidir.
  • Arabanız için bir yangın söndürücü edinin ve sürücü koltuğunun çevresinde bulundurun.
  • Arabanın içinde sigara kullanmayın. Küçük bir kıvılcım dahi yangına sebep olabilir, çünkü arabanın içi plastik ve kolayca yanabilen diğer malzemeler içerir.
  • Aracın içinde plastik yanığı kokusu duyarsanız hemen motoru durdurun.
  • Frenlerden duman çıktığını fark ederseniz hemen aracı durdurun.
  • Arabayı park ettiğinizde motor henüz sıcak olacaktır ve yanıcı maddelerin yakınına park etmekten kaçının.
  • Araca yakıt alırken motoru durdurun. Yakıtın buharları motor sıcaklığı ile temas ederek alev alabilir.
  • Aracın içine yanıcı maddeler koymayın. Kapalı bir arabanın içinde sıcaklık yükselebilir veya herhangi bir yolla kıvılcım oluşup yangına sebebiyet verebilir.
  • Aracı her zaman güvenli ve gölge bir yere park edin, güneş aracın iç sıcaklığını yükseltebilir ve yangına sebebiyet verebilir, bunlar olmasa dahi en iyi ihtimalle güneş aracınızın boyasında yanıklar meydana getirir.
yangin sondurucu nasil kullanilir

yangın söndürücü nasıl kullanılır

Yangın Hasarlarında Araç Sigortası

Arabanız yangın nedeniyle hasar alırsa, sigortadan araç zarar karşılama talebinde bulunabilir misiniz? Bu sorunun cevabına hem Hayır hem de Evet cevabını verebiliriz. Aracınız için üçüncü şahıs mali mesuliyet motor sigortanız var ise ve Kapsamlı bir araba sigortası poliçesi satın aldıysanız sorunun cevabı Evet. Bir üçüncü şahıs sorumluluk sigortası planı, Kendi Hasarınızı kapsamazsa hayır. Ancak kapsamlı bir araba sigortası poliçesi, üçüncü şahıs sorumluluğu ve kendi hasarını teminat eden kapsamlı bir teminat sağlar.

Kapsamlı bir kasko poliçesi, kaza sonucu oluşan hasarlar, yangın ve patlama nedeniyle oluşan hasarlar ve insan yapımı/doğal afetler nedeniyle oluşan hasarları kapsayan arabanızın hasarını teminatı altına alır. Bu sebeple, bir yangın kazası sebebiyle aracınız hasar alırsa tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Aracınız yangın nedeniyle hasar görürse, durumu hemen sigorta şirketine bildirin ve hasar tespit sürecini başlatın.

Yanmış arabanın fotoğraflarını ve ayrıca olası tüm açılardan videolar çekin, böylece hasarlar için somut bir deliliniz olur. Gerekirse, diğer belgelerle birlikte bilgi raporu kopyasını da göndermeniz gerekir. Bir yangın ve hırsızlık araba sigortası talebine başvurmak zor olabilir.