Araç kış bakımı önemli bir detay. Kış ayları yaklaşırken hazırlıklara başlama zamanımız çoktan geldi. Yaşamımızı kışın zorlu şartlarına göre değiştirmemiz ve kışı en kolay şekilde geçirmemiz gerekiyor.

Kış aylarının ülkemizde oldukça çetin geçiyor olması araç sürücülerini olumsuz bir şekilde etkiliyor. Birçok şehrimizde araç kullanmak imkânsız hale gelirken yalnızca hazırlıklarını kusursuz bir şekilde gerçekleştiren kişiler bu dönemde araçlarını kullanmaya devam ediyor.

Araç Kış Bakımı için Yapılması Gerekenler

Kış aylarında rahat bir şekilde aracını kullanmaya devam etmek isteyen kişilerin araç kış bakımı işlemlerinin aksatmadan gerçekleştirmesi gerekli. Aksi halde kışın zorlayıcı şartları araçların kullanımını imkânsız bir hale getirip insanları toplu taşımaya mahkûm edebilir. İşte yapmanız gereken tüm hazırlıklar.

Servis Bakımı ile Aracınızı Kışa Hazırlayın

Araçların servis bakımları yılın hangi dönemi olursa olsun aksatılmadan gerçekleştirilmelidir. Yaz aylarında çıkılan uzun tatil yolculukları öncesinde yapılması gereken servis bakımları zorlayıcı kış ayları gelmeden önce de atlanmamalıdır.

Araştırmalar tüm sürücülerin servis bakımlarını yaptırması durumunda hem onarım maliyetlerinin hem de kazaların yarı yarıya düşeceğini göstermektedir. Bu seviyede önemli olan servis bakımının kış ayları gelmeden yapılması şarttır.

Servis bakımı ile birlikte araç kış bakımı işlemleri başlamış olur. Aracın sorunlu tüm kısımları belirlenir ve onarım işlemleri yapılır. Araç kullanımında çok önemli gibi gözükmese de hayati öneme sahip olan filtreler değiştirilerek araç kışa daha hazır bir hale getirilir.

Araç Kış Bakımı için Yapılması Gerekenler

Araç Kış Bakımı için Yapılması Gerekenler

Akü Bakımı, Gerekirse Değişimi Yapılmalı

Aküler araçlar için çok büyük önem taşıyor. Aküsünde sorun olan bir araçtan randıman almak mümkün değil. Akünün bitmesi ya da arızalanması ise aracın yolda kalması anlamına geliyor.

Araç için çok önemli olan aküler düşük sıcaklıklardan olumsuz etkilenmektedir. Kış aylarında yaşanan sıcaklık düşüşleri akülerin düzgün bir şekilde çalışmasını engeller. Hali hazırda aküler iyi durumda değilse kış şartları aküleri kullanılamaz bir hale getirecektir.

Kış aylarında yolda kalmamak için akü bakımlarının yapılması şarttır. Akülerin ömrü 5 sene olarak belirlenmiştir ve bu düzgün bir biçimde bakımlarının yapılması şartıyladır. Sürücüler araç kış bakımı yaparken akülerinin bakımlarını aksatmamalı ve akünün ömrü dolduysa akü değişimlerini yapmalıdır.

Antifriz Kullanımı Şart

İngilizceden dilimize geçen antifriz kelimesi donmayı önleyici anlamına gelmektedir. Kış aylarında motor suyuna katılan antifriz motor suyunun düşük sıcaklıklarda donmasını engeller. Bu sayede araç zorlu kış aylarında dahi sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.

Antifriz olarak isimlendirilen ürün bir çeşit alkoldür. Motor suyunun içerisine katıldığında suyun donma noktasını daha düşük seviyelere çeker. Böylece motor suyu çok daha zor donmaya başlar. Bunun yanında motorun daha erken soğumasını sağlamaktadır. Bu da motorun daha sağlıklı bir çalışma şartını elde etmesi anlamına gelir.

Antifriz kullanılmazsa ve motor suyu donarsa aracın kullanımı mümkün olmaz. Aksatılan araç kış bakımı sebebiyle çok büyük maliyetli motor arızaları söz konusu olabilir.

Zorunluluklardan Bir Tanesi Olan Lastik Değişimleri

Kar yağışı ve sıcaklığın düşüşü ile birlikte don olayları başlamaktadır. Yollarda donmalar meydana gelir ve araçların güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlayan yollar adeta buz pistine döner. Araç sürücülerinin araç kış bakımı yaparak bu zorlu yollarda dahi güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayabilmesi gerekmektedir. Bunun anahtarı da kış lastikleri olur.

Dört mevsimlik lastikler hiçbir zaman kış aylarında yeterli performans sunan ürünler değildir. Bu lastikler hem yaz hem de kış aylarında ortalama veriler sunması sebebiyle böyle isimlendirilir. Ancak ne yazın he de kışın lastiklerden beklentileri karşılayamaz. Kış ayları gelirken özel kış lastiklerinin satın alınması gerekmektedir. Mevcut kış lastikleri varsa ve eskimişse bunların değiştirilmesi gerekli olacaktır.

Farlar Araçlardaki Gözünüz Olacak

Araç farlarının bakımları her zaman yapılmalı ve aksatılmamalıdır. Kış aylarında sis ve yoğun yağış sebebiyle görüşün düşmesi farları daha değerli bir hale getirmektedir. Görüşün minimum seviyelere indiği anlarda görevini en iyi şekilde yapan farlar sürücüleri bir adım öne taşımaktadır.

Farların kontrolleri yapılarak ışıklarının yeterlilikleri ölçülmelidir. Işık gücünün belirli bir aralıkta olması gerekir. Düşük seviyede olması kadar yüksek seviyede olması da sorun teşkil eder. Bunun yanında araç kış bakımı işlemleri kapsamında far temizlikleri yapılmalıdır. Farların iç kısımlarında yaşanan kararmalar farın performansını inanılmaz seviyede düşürebilir. Bu kısımların çok uygun fiyatlarla temizletilmesi mümkün olmaktadır.

Silecekler Olmazsa Olmaz Parçaları Oluşturuyor

Kış ayları gelirken araçlarda en fazla kullanılan elemanlardan bir tanesi silecekler. Sileceklerin çalışmaması ya da düşük verimde çalışması birçok felakete davetiye çıkaracaktır. Yoğun yağış altında düzgün bir şekilde temizlik yapmayan silecekler görüşü tamamen engeller. Bu da sürücülerin daha fazla devam edememesine ya da canlarını tehlikeye atmasına sebep olmaktadır.

Araç Kış Bakımı için Yapılması Gerekenler

Araç Kış Bakımı için Yapılması Gerekenler

Silecekler genel olarak onarımı yapılmayan ürünler olarak görülür. Sileceklerin yalnızca cama temas eden kısımları eskir. Ancak yedek parça olarak bu kısımların satışı söz konusu olmaz. Bu sebeple de araç kış bakımı kapsamında silecek değişimleri gerekli olabilmektedir. Orijinal sileceklerin satın alınması durumunda birkaç kış dönemi sorunsuz bir şekilde geçer. Aksi halde her kış değişiklik yapmak gerekli olacaktır.

Kış Arıza Kiti Bulundurmak Önemli

Kış aylarında çıkılacak olan uzun yolculuklar her zaman çok daha riskli olmaktadır. Aracın herhangi bir kısmında arızaların yaşanması ya da trafik kazaları uzun süre araçta mahsur kalmaya sebep olabilir. Bazı durumlarda araç kullanılamaz hale gelir ve yolcular dışarıda beklemek zorunda olurlar.

Sağanak kar ve yağmur yağışına eklenen soğuk hava yaşamı olumsuz etkiler. Araçları ile yolda kalan kişilerin uzun süre dayanabilmesini sağlayan araç kitlerine sahip olmaları gerekmektedir. Sürücülerin araç kış bakımı çerçevesinde attığı adımlar arasında yer alan kış arıza kitleri tam anlamıyla bir hayat kurtarıcıdır.

Araç kitlerinin içerisinde yansıtıcı yelek, uzun süre bozulmayan yiyecek ve içecekler, battaniye, acil yardım çantası, telefon ve meşale gibi ürünlerin yer alması gereklidir. Yaşanan olumsuzluklarda bu ürünler kısa sürede sorunların çözülmesini sağlar.

Araçların Fren Kontrolleri Yapılmalı

Kış aylarında lastik seçimlerini doğru bir şekilde yapmış olsanız da güvenli fren mesafeleri artmaktadır. Yaz ayları ile kıyaslandığında aynı hızda durabilmek için daha erken fren basılması gerekir. Bu zorlu şartlarda frenler istenen performansı sergilemiyorsa sürücünün hiç şansı olmaz. Yaşanan kazalar hem sürücülere hem de diğer insanlara büyük zararlar verebilmektedir.

Kar ve don oluşumu frenleri iyi verimde olmayan sürücüler için tam anlamıyla bir felaket olur. Sürücüler araç kış bakımı kapsamında frenlerine baktırmazlarsa çok düşük hızlarda olmalarına rağmen duramazlar. Herhangi bir canlıya çarpılması büyük sonuçlar doğuracaktır. Hiçbir canlının zarar görmemesi adına frenlerin kontrolü aksatılmadan yapılmalıdır.

Okuyunuz: Araç Bakımı Yapmak

Araç Sigortaları Atlanmamalı

Araştırmalar kış aylarında kazaların çok daha yoğun bir şekilde yaşandığını göstermektedir. Birçok araç sahibi araç kış bakımı yapmadığından kazalara davetiye çıkarır. Eğer kazaya karışan araçların sigortaları yoksa çok ciddi problemler ortaya çıkar.

Sigortasız araçların trafiğe çıkışı yasak olsa da sigorta süresi yeni biten ve sürücülerin fark etmediği araçlar olabilir. Böyle durumlar söz konusu olduğunda mağduriyetler ortaya çıkacaktır. Kış ayları gelmeden sigorta kontrollerinin yapılması ve gerekliyse yenilenmesi gerekmektedir.