Sürüş esnasında lastiklerden ya da tekerleklerden ses gelmesi can sıkıcı olabilir. Gelen sesin yüksekliği ya da aralıklı olarak vuruntu şeklinde gürültü yapması sürücüleri tedirgin etmektedir. Peki araç tekerleklerinden ses gelmesi dikkate alınması gereken bir durum mu? Bu yazımızda lastiklerden ve tekerleklerden ses gelmesinin nedenlerini detaylı olarak inceleyeceğiz.

Araç Tekerleklerinden ses gelmesinin nedenleri

Araç Tekerleklerinden ses gelmesinin nedenleri

Öncelikle lastiklerden gelen sesler panik olmanız için yeterli bir durum değildir. Zira bu seslerin en büyük nedeni lastik dişlerinin arasına sıkışan havanın ses yapmasıdır. Tabi bununla birlikte düzensiz lastik aşınması da, hava sıkışmasında dengesizlik yaratacaktır. Bu gibi durumlar sizin için acil durum sinyali değildir.

Araç lastiklerinden veya tekerleklerinden gelen ses, ne yapmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Tabi bu durum müdahale edecek usta için de geçerlidir. Araç tekerleğinden gelen metal sesleri, sürtme, vuruntu, gıcırtı ya da gitgide artan sesler en yakın tamirciye ya da servise gitmenizi gerektirir.

Araç Tekerleklerinden Ses Gelmesinin Nedenleri

Araç ön ya da arka tekerlerden gelen sesleri analiz etmek için tekerlek ile lastiği ayrı olarak  incelemeliyiz. Lastiklerden gelen ses panik yapmanız konusunda acil olmasa da, bu durum tekerlek için farklıdır. Zira  tekerlek rulmanı, aks, amortisör, disk ve balatalarda meydana gelen sorunlar sürüş esnasında büyük bir problem ile karşılaşmanıza neden olacaktır. Şimdi tekerleklerden ve lastiklerden ses gelmesinin nedenlerini ayrıntılarıyla inceleyelim.

1.Rot ve Balans Ayarı Sorunları

Rot direksiyon manevralarında tekerleğin aynı anda dönmesini sağlar. Balans ise araç merkez kuvvetinin eşit bir şekilde tekerleklere aktarılmasında görev alır. Rot ve balans ayarının bozulması denge kuvvetinin eşit olmayan bir biçimde dağılmasına neden olur. Bu durumda tek bir lastikte daha fazla hava sıkışması ya da ağırlık dengesindeki bozukluk nedeniyle gıcırtı meydana gelir. Ancak rot ve balans ayarı bozuk olduğundan genellikle lastiklerden uğultu ve davul gibi sesler gelecektir.

2.Lastiklerde Meydana Gelen Dengesiz Aşınmalar

Bir önceki maddede yer alan nedenlerden dolayı lastiklerde dengesiz aşınmalar oluşabilir. Tabi bu durum yolların engebeli olması, bozuk olması ya da farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Sürüş esnasında yola eşit bir şekilde temas etmeyen lastikler hava sıkışmasına neden olur. Eğer bu ses sağ arka teker ya da ön teker gibi belli bir lastikten geliyorsa, aşınmadan kaynaklanma ihtimali yüksektir. Bilgi alma noktasında lastik diş derinliği ölçümü yaptırabilirsiniz. Bu noktada en yakın oto ekspertiz merkezlerimizi ziyaret edebilirsiniz.

3.Az Şişirilmiş Basıncı Düşük Lastikler

Lastiklerde uluma ve yola yapışma gibi sesler geliyorsa, bu durumun en büyük nedeni yetersiz basınçtır. Lastiklerin havasının inmesi durumunda diskler sağlıklı bir şekilde dönmeyecek ve diğer tekerlek aksamları düzgün çalışmayacaktır. Bu durumda lastiklerden ses geldiğinde ilk olarak lastik basınç seviyesini ölçmelisiniz. En yakın benzin istasyonuna giderek, bu konuda destek alabilirsiniz.

4.Bozuk ve Aşınmış Yolların Verdiği Zarar

Araç tekerleklerine en büyük zarar aşınmış yollar aracılığı ile gelmektedir. Hızlı bir şekilde aşınmış yollardan geçilmesi durumunda mevcut çukurlar süspansiyon, aks yada tekerlek yatağına zarar verebilir. Bu durumda meydana gelen hasarlar tekerleklerden tık tık ya da cızıltı şeklinde sesler gelmesine neden olacaktır.

5.Balataların Aşınması ve Yeni Değiştirilmesi

Araç frenine bastığınızda çizilme şeklinde sesler geliyorsa, büyük ihtimalle fren balataları bitmiştir. Biten fren balataları diskin çizilmesine neden olur. Bu durum diske kalıcı bir şekilde zarar verilmesine neden olabilir. Ayrıca balatalardan gelen aşınmış parçalar daha fazla gürültü oluşturacak. Bu durumdan kurtulmakta için balataları kısa zamanda değiştirmelisiniz. Eğer değişen balatalar yan sanayi ise, balatalar oturana kadar ses çıkmaya devam edecektir.

6.AKS Rulmanının Bozulması

Aksdan kaynaklanan bir çok nedenden dolayı tekerleklerden ses gelebilir. Bunun en yaygın olarak görünenleri rulmanının bozulmasıdır. Rulmanın aşırı ısınması ya da dışarıdan gelen darbeler sonucunda hasar almasıyla uğultu şeklinde sürekli sesler meydana gelecektir. Tabi bunun yanında aks keçesinin aşınması da dönüşlerde ön tekerlerden tak tak şeklinde ses gelmesine neden olacaktır.

Araç tekerleklerinden ses gelmesinin yaygın nedenlerini sizlerle paylaştık. Ancak unutmayınız ki yukarıdaki sorunlar yaygın olarak meydana gelen sorunlardır. Aracınızda bunlar dışında daha önemli problemler olabilir. Risk almamak için en yakın otomotiv servisini ziyaret etmenizi önermekteyiz.