Aracımda İsofix Var Mı ? Sorusu genel anlamda isofix nedir bilinmediği için sorulur ? Teknolojinin gelişmesiyle beraber ihtiyaçlarımız çeşitlenmektedir. Bununla beraber teknolojinin insan yaşamına faydaları da çok önemli bir noktaya gelmiştir. Teknolojiden bir çok alanda yararlanılmaktadır. Bunlar; Eğitim, Sağlık, Ulaşım, İletişim vb bir çok alan olarak sıralanabilir. Ulaşımda bir çok farlı yol bulunmaktadır. Bunlar Hava yolu, Deniz yolu, Demiryolu ve Karayolu olarak sıralanır. Ulaşımda en çok kullanılan ulaşım yöntemlerinden birisi olan karayollarıdır.
En çok kullanılan karayolu aslında en çok kaza yapılan ulaşım yöntemlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de 2020 yılında 150 bin 275 adet karayolu kazası meydana gelmiştir. TÜİK in yayınladığı bu verilere göre 2020 yılında 4866 kişi, 2019 yılında 5473 ve 2018 yılında 6675 kişi hayatını kaybetmiştir. Burada sizin de dikkat edebileceğiniz gibi her geçen yıl bir önceki yıla göre yaşanan kazalardaki ölüm sayısı azalmaktadır. Bunun nedeni yeni yapılan yollar, kara yolları kural değişiklikleri, otomobil teknolojilerinin gelişmesi ve daha bilinçli sürücülerin yetişmesi olarak söylenebilir. Sürücülerin kurallara uyması kaza ihtimalini azaltır , yine aynı şekilde sürücünün dikkat durumu, çevreye duyarlılığı da ölümlü kazaları azaltmaktadır. Kara yollarında otomobil konforu ve güvenliği oldukça önemlidir. Kazaların %88’ i sürücüden kaynaklı olarak gerçekleşmektedir.
Sürüş deneyiminizi en üst noktaya çıkarmak içn otomobil teknolojileri her geçen gün gelişmektedir. İsofix, otomobil jargonunda aslında bir montaj çeşidine verilen addır. İsofix koltuklar küçük çocuklarımızın daha güvenli bir sürüş yaşayabilmeleri için kullanılan bir yöntemdir. Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre Avrupa’daki araçların %60’ında isofix teknolojisi ve bebek koltuğu kullanılmaktadır. İsofix, bebek ve çocuk koltuklarının Dünya çapında standartlaştırılmış halidir.
İsofix, geleneksel otomobillerde kullanılan emniyet kemerinin gelişmiş versiyonudur. Geleneksel emniyet kemerlerinin kullanımından kaynaklı hata payları çocuklarımızın emniyetini düşürmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre yanlış emniyet kemeri bağlama sonuç yaşanan kazalarda oran % 52 dir. İsofix ile daha güvenli bir şekilde bebek ve çocuk koltuklarınızı kolay bir şekilde aracınıza monte edebilirsiniz. Yine aynı araştırmaya göre isofix kullanılarak yapıan montajlardan sonra doğru koltuk takımı oranı %92 ye yükselmiştir.
Aracımda İsofix Var Mı ?
Peki aracınızda isofix var mı ? İlk olarak 2006 yılında denenen isofix koltuklar kaza esnasında bebeklerin ve çocukların daha az riske girmelerini sağladığı tespit edildikten sonra 2013 yılından itibaren üretilen her araçta bir zorunluluk haline gelmiştir. 2013 model veya daha genç bir aracınız varsa isofix koltuk araç üretimi sırasında zorunlu olarak yapılan işlemlerden birisidir. Aracınızda isofix koltuk olup olmadığını aracınızın kullanım kılavuzuna bakarak veya koltuğunuzda isofix koltuk etiketinin olup olmadığına bakarak anlayabilirsiniz. Eğer aracınızda isofix koltuğu varsa isofix koltuğu nasıl bağlanır ? Şeklinde aklınıza bir soru gelebilir.
İsofix koltuklar, aracınızın arka koltuğuna takılan koltuklardır. Arka koltukların sırt minderleri ile oturak kısımları kesişiminde yer alan bağlantı noktaları ile bebek koltukları birleşim sağlanarak yerine yerleştirilir. İsofix bağlantısını doğru bir şekilde yapabilmek için aşağıdaki adımları sırayla uygulayınız;
- Bebek koltuğunuzun arka alt kısmında yer alan isofix bağlantılarını çekerek açın
- Bebeğinizin koltuğunu aracınızın arkasında yer alan koltuğa koyunuz.
- Aracınızın arka koltuğunda yer alan İsofix bağlantı noktasını çekerek ortaya çıkarınız.
- Bebek koltuğunuzun isofix ağlantı noktası ile aracınızın arka koltuğunda bulunan isofix bağlantı noktasını bir biri içine geçiriniz.
- Doğru bir şekilde bağlantı sağlandığından emin olabilmek için bağlantı noktasından gelen “çıt” veya “klik” sesini dinleyiniz.
- Bebek oto koltuğunun varsa doğru bağlantısını gösteren led lambayı kontrol ediniz.
İsofix Niçin Kullanılır ?
Aracımda İsofix Var Mı ? Sorusuna üst başlıklarda cevap bulduğumuza göre İsofix niçin kullanılır ? Bebek oto koltuğu kullanmak zorunlu mudur ? Bu gibi sorular sizin de aklınıza geldiyse yazımızın devamını inceleyiniz.
İsofix ailenizin en yeni ferdi olan bebekleriniz ve çocuklarınız için üretilmiş bir montaj yöntemidir. İsofix kullanımı ebeveyn eğitimlerinde verilmesi gereken konulardan birisidir derken isofix kullanımının önemini bir nebze olsun sizlere anlatmış oluruz. Özellikle yoğun araba kullanımı yapan ailelerin kesinlikle kullanması gereken bir üründür. Örneğin sabahları bebeğinizi bakıcının evine bırakıyorsanız veya kreşe bırakıyorsanız güvenliği üst düzeye çıkarak ürünlerden birisidir isofix. Seyahatlerinizde veya günlük sürüşlerinizde bebeğiniz ve ya küçük çocuğunuz ile araç sürmeniz gerektiğinde onların güvenliğini sağlayan bir ulusal standarttır. Bebek oto koltuğu aracınızda bebeğiniz ile seyahat ettiğiniz durumlarda aracınızda bulundurmanız zorunludur. Aracınızda bulunmaması durumunda kanunen cezası mevcuttur. Fakat cezadan daha mühim olan elbette ki bebeğinizin sağlığıdır. Özellikle savunmasız olan bebeklerinizin kaza anında kendini koruması mümkün olmadığı için onların güvenliğini sağlamak için aracınızda bulundurmanız gereken en mühim ürünlerden birisidir.
Aracımda İsofix Var mı Varsa Bu İsofix Koltuğunun Avantajları nelerdir ?
Neden isofix koltuğunu tercih etmeliyiz ? Sizler için madde madde hazırladık.
- İsofix uyumlu bebek koltuklarını hatalı takma ihtimaliniz, geleneksel emniyet kemerlerine göre çok daha düşüktür.
- İsofix bebek koltukları aracınız ile tam uyumludur. Bu sebeple araç sürüşünüz esnasında herhangi bir aksilik olması durumunda güvenlik üst düzey olacaktır.
- Kolay ve hızlı bir şekilde takılıp çıkarılabilir.
- Çocuğunuzun sabit bir şekilde kalmasını sağlar.
İsofix Koltuk Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli
Bebeğinizin konforlu ve güvenli bir şekilde seyahat edebilmesi için üretilen isofix koltukları seçerken dikkat edilmes gereken bazı kriterler vardır. Bunları sizin için tek bir yazıda derlemek istedik, işte dikkat edilmesi gerekenler;
- Bebeğinizin fiziksel özellikleri ve yaş grubu dikkat edilmesi gereken etkenlerin başında gelmektedir. Genel olarak 3 grupta ele alınan isofix koltuklar Gr1 (9-18 kg), Gr2(15-36 kg) ve Gr3 (9-36 kg) olmak üzere 3 grupta ele alınır.
- Seçmek istediğiniz koltuk mutlaka Avrupa standartlarına uygun olmalıdır. Aksı taktirde kullanmanız zaten ceza almanıza engel olmaz.
- İsofix kotuk darbelere karşı koruyucu absorbe edici olmalıdır, olası bir kaza durumunda bebeğinizi korumalıdır.
- İsofix koltuğun iç kaplaması terletmeyen kumaştan üretilmelidir.
- 5 Noktalı emniyet kemer bağlantısı olmalıdır.(3 noktalıdansa 5 li olanı tercih ediniz)
- Bebeğinizin boynunu koruyacak olduğundan emin olunuz
- Kolayca çıkarılıp geri yerine takılabilmesine dikkat ediniz.
- Tek kişi tarafından kolayca yerine takılabilmelidir.
- Yolculuk esnasında tek kişi tarafından tek elle koltuk ayarı yapılabilme özelliği olmasına dikkat ediniz.
- İki yönlü de kullanılabilen bir koltuk alırsanız gelecek yıllar için daha anlamlı olacaktır.
- Kullanmadan önce mutlaka kullanım kılavuzu okunmalıdır.
- Aracınız ile koltuğun tam uyumlu olduğuna dikkat ediniz.
- Karayolları yönetmeliği ile uyumlu olduğundan emin olunuz.
İsofix Koltuk Fiyatları Nelerdir ?
2021 Yılı itibarıyla isofix koltuk fiyatlarını sizin için derledik. Fiyatları değerlendirirken dolar ve diğer döviz kurlarında yaşanan artışıda göz önünde bulundurunuz. Genel olarak 300 TL den başlayan fiyatlar olduğu gibi 5000 ila 7000 TL arasında da isofix koltuklar bulunmaktadır. Burada bütçe ve ihtiyaçlarınıza uygun bir isofix bebek ve çocuk koltuğu seçmenizi tavsiye ederiz. İşte bazı İsofix koltuk modelleri ve fiyatları;
-
Climb 9-36 kg oto koltuğu 499 TL (hepsiburada)
-
Convers 9-36 kg oto koltuğu 407 TL(hepsiburada)
-
Babby plus basic SP oto koltuğu 399 TL(ebebek)
-
Tommybaby 9-36 kg çocuk oto koltuğu 413 TL(n11)
Fiyatlar marka ve model bazında değişse de kendi aracınızda ve çocuğunuzla birlikte deneyerek koltuğu almanızı önemle tavsiye ederiz.