Araçlarda kullanılan güvenlik teknolojileri yeni bir araba almak isteyen kullanıcının merak ettiği bir soru olmakta. Bu soruyu cevaplamaya çalışıyor olacağız. 20. yüzyılda araçlar yaygınlaşmaya başladığında genel olarak herhangi bir güvenlik sistemi içermiyordu. Genellikle elektrik çarpmaması veya kaza olmaması için kaplama yer alıyordu. Eski arabalarda emniyet kemeri dahi bulunmuyordu. 21. yüzyıla doğru emniyet kemeri, hava yastığı ve yapay zeka destekli güvenlik teknolojileri gelişmeye başladı. Günümüzde bir araba alırken güvenlik özelliklerini inceleyerek karşılaştırmalar yapmalı ve doğru kararı vermeliyiz.

Araçlarda Kullanılan Güvenlik Teknolojileri

Emniyet Kemeri

Neredeyse her araçta yer alan en temel güvenlik sistemlerinden birisi emniyet kemeri olarak karşımıza çıkıyor. Emniyet kemeri ilk olarak 1903 yılında icat edildi. 1930’lu yıllarda ise emniyet kemeri yaygınlaşmaya başladı. Emniyet kemeriyle ilgili yapılan ilk resmî bildirilerden birisi 1953 yılında ABD’nin Colorado eyaletinde yayınlanan bir bildiri oldu. Bildiride emniyet kemerinin araçlarda bulunması gerektiği bahsediliyordu. Sonraki yıllarda yavaş yavaş diğer ülkelerde de emniyet kemeri zorunlu hale gelmeye başladı. Günümüzde sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlayan emniyet kemeri, sıkça kullanılan bir araç.

Hava Yastığı

Araçlarda kullanılan güvenlik teknolojileri arasında yer alan bir diğer özellik hava yastığı olarak bizleri karşılıyor. Sürücü ve yolcuların çarpışma anında hafif yaralar almasını sağlayan bu sistem, kaza olduğunda saniyenin 10’da biri hızda açılıyor ve birkaç saniye sonra kapanıyor. Çok hızlı bir şekilde açılan hava yastığı, sunmuş olduğu bu özellik sayesinde pek çok kişinin hayatını kurtarmış durumda. Hava yastığı fikirleri ilk olarak 1950’li yıllarda ortaya çıksa da o yıllardaki fikirler kabul edilebilir düzeyde değildi. 2000’li yıllardan sonra hava yastığı sistemleri daha da gelişti ve günümüzdeki araçlarda yerini aldı.

Araçlarda Kullanılan Güvenlik Teknolojileri

Araçlarda Kullanılan Güvenlik Teknolojileri

Şerit Takip Sistemi

Günümüzün en önemli güvenlik sistemlerinden birisi olan şerit takip sistemi, bu zamana kadar pek çok trafik kazasının önüne geçmiş durumda. Çünkü içerisinde bulunan yapay zeka sayesinde bu sistem şeritleri takip ediyor ve gerektiğinde otomatik bir şekilde direksiyonu düzeltiyor. Eğer otomobil şeritin dışına doğru hareket ediyorsa sistem devreye giriyor ve gerekli dönüş yapılıyor. Bu gibi durumlarda sürücüye uyarı da gönderilebiliyor.

Şerit takip sistemi sürücü bir aracı sollamaya çalışırken devre dışı kalıyor. Yani bu sistem yapay zekası sayesinde bu konuda sürücünün ne yapmaya çalıştığını anlıyor. Şunu belirtmek gerekiyor ki sürücü bilinçli bir şekilde şeritten çıktığında bu işlem aktif oluyor. Kısacası şerit takip sistemi trafik kazalarının önüne geçilmesi konusunda önemli bir güvenlik özelliği olarak yer almakta.

Kameralar

Araçlarda kullanılan güvenlik teknolojileri arasında kameralar da önemli bir yere sahip. Günümüz modern araçlarında yer alan pek çok kamera sürücünün kontrolü daha iyi sağlamasına olanak tanıyor. Arka kamera, kör nokta kamerası ve ön kamera gibi çeşitli kameralar sürücünün her yeri görebilmesine imkan tanıdığı için kaza oranı bu sistem ile birlikte düşüyor. Örneğin geri geri park yapıldığında arka kamera aktif oluyor, bu sayede sürücü rahatlıkla arkaya doğru gidebiliyor. Ayrıca kamera ile birlikte çalışan yapay zeka eğer gereğinden fazla arkaya gidilirse uyarı gönderiyor.

Arabaların bazı yerlerine yerleştirilen kameralar yalnızca park etmek için değil arkada gözükmeyen kısımları görebilmek için de kullanılabiliyor. Örneğin geri geri giderken eğer arkada yaya, bisikletli veya farklı bir canlı var ise araç uyarı veriyor. Bunun yanı sıra kamera sayesinde arkada olan biteni görmek mümkün oluyor. Bu gibi güvenlik teknolojileri hem araç güvenliğini arttırıyor hem de yayaların kaza yaşamamasına imkan tanıyor.

Yokuş Kalkış Destek Sistemi

Araçlarda kullanılan güvenlik teknolojileri içerisinde yokuş kalkış destek sistemi de yer almakta. Bazı arabalarda yer alan önemli sistemlerden birisi de yokuş kalkış sistemi olarak bulunuyor. Ehliyet kursunda dahi öğretilen bir konu olan yokuşta kalkış, kimileri için zorlu bir süreç olabilir. Yokuşta kalkmak için dikkatli olmak ve aracın arkaya doğru kaymamasını sağlamak gerekiyor. Bunun için birçok işlem yapılıyor. Güvenlik sistemlerinden birisi olan yokuş kalkış destek sistemi ile birlikte yokuşta kalkmak eskisinden daha kolay hale geliyor. Bu sistemin amacı, yokuşta kalkmayı kolaylaştırmak ve rahatlıkla yokuş yukarı doğru çıkabilmek. Özellikle yokuşta park edilen araçların kalkmasını sağlamak için böyle bir sistem bulunuyor.

Araç İçi Acil Çağrı Sistemi

Araçlarda kullanılan güvenlik teknolojileri arasında bulunan araç içi acil çağrı sistemi bilinmesi gereken bir diğer güvenlik özelliği olmakta. Bu özelliğin sunmuş olduğu şey trafik kazası yaşandığında acil çağrı merkezini arayıp haber vermek. Sistem, kaza anında konum atarak nerede sorun olduğunu bildiriyor. Bu sistem özellikle kaza anında sürücü ve yolcuların bayılması durumunda eğer yapay zeka herhangi bir hareketlilik saptamaz ise gerçekleşiyor.

Araç içi acil çağrı sistemi sayesinde sürücü ve yolcuların hayatının kurtulma şansı artıyor. Eğer böyle bir sistem olmasaydı içeridekilere daha geç yardım ulaşabilirdi. Bu sistem ile birlikte erkenden acil yardım çağırmak mümkün hale geliyor. Günümüzün en önemli sistemlerinden birisi olan araç içi acil çağrı sistemi her araçta olması gereken bir güvenlik teknolojisi.

Araçlarda Kullanılan Güvenlik Teknolojileri

Araçlarda Kullanılan Güvenlik Teknolojileri

Acil Fren Uyarı Sistemi

Araçlarda kullanılan güvenlik teknolojileri acil fren uyarı sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Çok önemli güvenlik özelliklerinden birisi haline gelen bu sistem, acil bir durumda frenleme yapmak için bulunuyor. Örneğin araç öne doğru giderken yolda bir canlı bulunuyor ise anında fren yapmak ve fren yapıldığı an daha hızlı bir şekilde tepki vermek bu sistem sayesinde mümkün hale geliyor. Kısacası acil fren sisteminin amacı çarpışmayı önlemek. Bu sistemin sunmuş olduğu en büyük ayrıcalık yaya, hayvan veya bir araca çarpmanın önüne erkenden geçilmesi. Bu durum hem masraf çıkmasını önlüyor hem de iki tarafın zarar almamasını sağlıyor.

Hız Sabitleme Teknolojisi

Araçlarda kullanılan güvenlik teknolojileri arasında yer alan bir diğer teknoloji hız sabitleme olarak bizleri karşılıyor. Bu teknoloji, adından da anlaşılacağı üzere hızın sabitlenmesini sağlıyor. Sürücü, aracı kullanırken çok yüksek hızlara yanlışlıkla ulaşmamak ve bu sebeple trafik kazası yaşamamak adına hız sabitleme sistemini kullanabiliyor. Hız sabitleme sistemi sayesinde o hıza sabitlenen araç, o hızın üzerine çıkmıyor. Yani en yüksek o hızda gitmiş oluyor.

Günümüzde gelişme içerisinde olan bu teknoloji ile ilgili bazı yeni akıllı teknolojiler üzerinde de duruluyor. Örnek vermek gerekirse Volvo, akıllı hız kontrolü teknolojisi üzerinde durduğunu açıklıyor. Bilindiği üzere şehir içerisinde veya bazı kurumsal binalarda yüksek hız ile gitmek doğru olmamakta. Aynı zamanda okul ve hastane gibi bazı yerlerde de hız sınırlarını aşan sürücüler bulunuyor. Volvo, aldığı bir karar ile birlikte 2020 yılından beri hız sınırını en yüksek saatte 180 kilometre olarak belirlemiş durumda.

Araçlarda kullanılan güvenlik teknolojileri gelişmeye devam ediyor. Volvo, bu kararın yanı sıra akıllı hız kontrolü sistemi üzerinde çalışarak gelecekte lokasyona göre hız sabitleme özelliği geliştirmeye çalışıyor. Bu özellik ile birlikte okul, hastane ve bu gibi kalabalığın bulunduğu alanlarda hız otomatik olarak düşüyor ve araç yavaş ilerlemeye başlıyor.