Çekme belgesi nedir sorusunun yanıtı, kaza yapan, hurdaya çıkan veya bir süre kullanılmayacak araçlar için alınan resmi bir belgedir. Çekme belgesi, aracın tüm borçları ödenerek, aracı vergi ve diğer yükümlülüklerden kurtarmak için alınan bir belgedir. Çekme belgesi alan aracın plakası Trafik Müdürlüğüne teslim edilir ve istenen bir süre boyunca araç MTV, yani bandrol kullanmadan bir garajda bekletilebilir. Çekme belgesi olan araçlar ancak noter satışı ile satılabilir. Daha sonra aracın tescil belgelerini almak için Trafik Şube Müdürlüğüne başvurulur. Bu adımdan sonra araç muayeneye götürülür ve ardından satış gerçekleşir.
Çekme Belgesi Ne Anlama Geliyor?
- Ülkemizdeki trafik kanunlarına göre tüm özel araçlar ya araç sigortasına sahip olmalı ya da çekme belgesine sahip olmalıdır.
- Halka açık yollarda, trafikte kullanmadığınız bir aracınız varsa, çekme belgesi alırsanız vergi ödemek zorunda kalmazsınız.
- Çekme belgesine başvurmak ücretsizdir.
- Çekme belgesi, aracınızı bir süre kullanmayacaksanız yol vergisinden ve sigortadan tasarruf etmenizi sağlar.
Çekme Belgesi Nedir?
Çekme belgesi nedir sorusu, Trafik Müdürlüğüne, aracınızı bir süreliğine kullanım dışı bıraktığınızı bildiren resmi bir belge olarak da yanıtlanabilir. Bu süre boyunca aracınızı kullanmayacağınız için araç verginizi ve sigortanızı yenilemeniz gerekmez. Ancak bir araçta çekme belgesi yürürlükteyken, aracınız asla trafiğe çıkmamalıdır.
Çekme Belgesi Neden Alınır?
Aracı trafiğe çıkamayacak durumda olan kişiler ile aracını bir süre kullanmayacak olan kişiler çekme belgesi alırlar. Çekme belgesine sahip olan bir araç, halka açık bir yolda park halinde bırakılamaz. Araç ancak kapalı bir garajda veya özel mülkiyet sınırları içinde bırakılabilir. Çekme belgesi nedir, neden alınır sorusunun yanıtı, kullanılmayacak araçlar için, vergi ve sigorta ödememek için alınan bir belge olarak yanıtlanabilir. Çekme belgesi aldıktan sonra trafiğe çıkan ve yakalanan araçlar, yüksek para cezalarıyla cezalandırılırlar.
Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınabilir?
- Aracınızı belli bir süre kullanmayacaksanız
- Bir süreliğine yurt dışına gidiyorsanız
- Koleksiyonluk veya antika bir araba satın aldıysanız ve bu araçla trafiğe çıkmayı düşünmüyorsanız
- Aracınızın karşılayamayacağınız kadar yüksek maliyetli bir tamirata ihtiyacı varsa
- Sigorta yenilemeniz ertelendiyse
- Sadece parçalarını kullanmak için bir araç satın aldıysanız
- Verginizin veya araba sigortanızın yenilenmesi gerekiyorsa, ancak siz aracı birkaç ay kullanmayı düşünmüyorsanız
- Aracınızı restorasyon veya yedek parça değişimi amacıyla bir süre kullanmayacaksanız
- Aracınızın sigortası yoksa ve bir süre sigortasını yenilemeyi düşünmüyorsanız
- Aracınızın sigorta poliçesinin yenilenmesinde uzun süre çözülemeyecek bir problem varsa
- Aracınız kaza yaptıysa ve hurdaya çıktıysa
- Aracınızın bazı parçalarını hurdaya ayrılmadan önce kurtarmayı planlıyorsanız
Çekme Belgeli Bir Araba Alırsam Ne Olur?
Çekme belgesi nedir, çekme belgeli bir araba alırsam ne olur sorusunu yanıtlamadan önce, böyle bir arabanın devredilemeyeceğini bilmelisiniz. Ancak çekme belgeli bir araba aldığınızda, bu aracı trafiğe çıkarmadan önce, yeni yasal sahibi olarak kendi adınıza kaydettirmek zorundasınız. Eğer çekme belgeli aracınızı satmak istiyorsanız, aracı satın almak isteyen kişilere aracı satın aldıklarında çekme belgesi alarak aracı kaydettirmek zorunda olduklarını söylemelisiniz. Çekme belgeli bir araba alırsanız bu aracı trafiğe çıkarabilmek için muayene onayı almalı, aracın herhangi bir borcu varsa ödemeli, noterden de onay alarak kendi üzerinize yeni plaka ve yeni ruhsat çıkarmalısınız.
Çekme Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır? Arabam Çekme Belgeli mi?
Elbette aracına çekme belgesi alan kişiler bunu genellikle hatırlar. Ancak aracınızın çekme belgesi olup olmadığını bilmiyorsanız ve bunu öğrenmek istiyorsanız, vergi dairesinin resmi web sitesi üzerindeki araç bilgilerim kısmından arabanızın çekme belgesi olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Eğer aracınızın çekme belgesi varsa araç bilgilerinizde bu bilgi yer alacaktır. Eğer aracınızın çekme belgesi yoksa, araç bilgilerinizde bu bilgi yer almaz.
Arabama Nasıl Çekme Belgesi Alırım?
Arabanıza çekme belgesi almak için doğrudan Trafik Şube Müdürlüğüyle iletişime geçtiğinizde size yapmanız gerekenler bildirilir.
Aracınıza çekme belgesi almak için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız vardır:
- Tescil belgesi
- İki tane aracın tescil ettirilmesi için gereken müracaat formu
- Dilekçe
- Nüfus kâğıdı, sürücü belgesinin aslı ya da sürücü belgesinin noterden tasdiklenmiş örneği
- Taşıtlar Vergi Dairesinden alınacak olan aracın borcunun olmadığına dair belge
- Ticari taşıt ise kayıtlı olduğu Taşıtlar Vergi Dairesi’nden alınacak borcu yoktur belgesi
- Plaka
Aracınıza çekme belgesi almak için, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
- Aracınızın eğer varsa tüm trafik borçlarını ve vergi borçlarını ödeyiniz. Eğer varsa aracınızın banka ipoteğini kaldırınız.
- Size en yakın vergi dairesine aracınız ruhsatı ve sökülmüş plakanızla birlikte başvurarak vergi dairesinden aracınızın vergi borcu olmadığını bildiren yazılı bir belge alınız.
- Şoförler ve Otomobilciler Odasına başvuru yaparak 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu alınız. Bu formları bilgisayarda doldurup çıktısını alınız.
- Trafik Şube Tescil Müdürlüğüne vermek üzere çekme belgesi dilekçesi yazıp imzalayınız. Çekme belgesi dilekçesinde, aracınızı trafiğe çıkarmayacağınızı ve aracınızı uygun yere çekmek için çekme nakil araçlarından yararlanmak istediğinizi ve aracınızı muhafaza edeceğiniz yerin açık adresini de yazınız.
- Son olarak tüm belgeleriniz ve plakanızla birlikte Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğine başvurunuz.
- Başvurunuz kabul edildiğinde çekme belgesi tarafınıza teslim edilecektir.
Çekme Belgesi Almak Ne Kadar Sürer?
Çekme belgesi alma işlemleri genellikle 3 veya 4 hafta içinde tamamlanmaktadır. Başvurunuz tamamlandığında cep telefonunuza başvurunuzun tamamlandığını ileten bir mesaj gönderilir. Bu mesaj onayı almanızdan itibaren aracınız çekme belgeli sayılacaktır.
Okuyunuz: Aracımda İsofix Var mı?
Çekme Belgesi Ne Kadar Süreyle Geçerli?
Çekme belgesi nedir sorusuyla birlikte en fazla merak edilen bir soru da, çekme belgelerinin ne kadar süreyle geçerli olduğu sorusudur. Geçmiş yıllarda çekme belgeleri sadece 12 aylık bir süre için geçerliydi. Ancak günümüzde çekme belgeleri süresiz olarak verilmektedir. Aracınızı yeniden trafiğe çıkmasını istediğinizde Trafik Şube Müdürlüğüne başvurmanız yeterli olacaktır.
Çekme Belgesi Nasıl İptal edilir?
Çekme belgesi alan bir aracın yeniden trafiğe çıkabilmesi için çekme belgesinin iptal edilmesi gerekmektedir. Bu işlemin yapılması için öncelikle aracın muayenesinin yaptırılması gerekir. Eğer muayenede aracınızla ilgili bir arıza tespit edilirse bu arızayı gidermeli, aracınızı yeniden muayene testinden geçirmelisiniz. Aracınızı trafiğe çıkarabilmek için bu muayene testinden geçmeniz ve onay belgesi almanız zorunludur. Muayeneden onay belgesi aldıktan sonra, aracınızın zorunlu araç sigortasını yaptırmalısınız. Zorunlu araç sigortasının bedeli günümüzde 750 TL ile 3000 TL arasında değişmektedir. Daha sonra, aracınızı muayene belgesi ile birlikte notere götürmelisiniz. Noterde aracınızın yeniden trafiğe çıkmasını istediğinizi beyan etmelisiniz. Bu adımdan sonra aracınızın trafiğe çıkma bedelini de ödemeniz gerekmektedir. Çekme belgesi olan bir aracın yeniden trafiğe çıkması için 2021 yılında ödenmesi gereken bedel 230 TL’dir. Bu bedeli ödedikten sonra plaka belgeniz ve diğer belgelerinizle birlikte Şoförler odasına başvurmalı, Şoförler Odasına plaka bedelini ödeyip plakalarınızı almanızla birlikte çekme belgeniz iptal olmuş olur ve trafiğe çıkabilirsiniz.
Çekme Belgeli Araçlar Alınıp Satılır mı?
Çekme belgeli araçlar da diğer araçlar gibi alınıp satılabilir. Bunun için noter aracılığıyla devir işlemlerinin yapılması gerekir. Eğer aracın plakası değiştirilecekse, bu işlem de noter aracılığıyla yapılmaktadır. Çekme belgeli bir araç satın almak istiyorsanız, öncelikle aracı muayene ettirmeli, araçta hasar veya arızalı parçalar varsa aracı tamir ettirmeli ve tekrar aracı muayene ettirerek onay belgesi almalısınız. Muayene onayını aldıktan sonra aracınıza yeni ruhsat çıkarabilirsiniz.
Sigortası Olmayan Aracıma Çekme Belgesi Almazsam Ne Olur?
Sigortası olmayan aracınıza çekme belgesi için başvuru yapmazsanız, aracınız sigortasız olur. 2021 trafik sigortası cezası 144 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezanın 15 günlük yasal ödeme süresi vardır. Araç sahibi bu miktarı 15 gün içinde ödemek isterse, ceza üzerinden yüzde 25 indirim uygulanır ve ödenmesi gereken ücret 108 TL’ye düşer. Eğer ceza 15 gün içinde ödenmezse, ceza bedeline ödenmediği her gün için faiz bedeli yansıtılır. Trafik cezası faiz oranları, ilk ay için yüzde 5, 2. ay için yüzde 10, 3. ay için yüzde 15’dir. Aracını yıllarca sigortasız kullandığı tespit edilen kişiler ise aracın çekilmesi ve trafikten men edilmesi ile cezalandırılır.
Çekme Belgesi Olan Arabamı Kullanırsam Ne Olur?
Çekme belgesi almış araçların halka açık yollarda trafiğe çıkması kanunen yasaktır. Çekme belgesi olan araçlar trafikte herhangi bir kontrolde tespit edildiğinde kanunen cezalandırılırsınız.
Çekme belgeli araç kullanmanın cezası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 1002 TL para cezasıdır. Bu cezalar, aracı kullanan kişiye ait sürücü belgesine işlenmektedir.
Çekme belgeli aracınızı trafikte kullanmanızın tek istisnası, aracınızı muayeneye götürmektir. Muayeneye giderken trafik kontrolü memurları tarafından durdurulursanız, onlara aracınızı muayeneye götürdüğünüzü kanıtlamanız gerekmektedir.
Eğer çekme belgesi olan bir aracı trafikte, halka açık bir yolda kullanırsanız aşağıdaki durumlarla karşılaşabilirsiniz.
- Yüksek oranlarda para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Para cezasına ek olarak aracınızı transfer edecek çekici ücretini de siz ödemek zorunda kalırsınız.
- Çekici, eğer aracınızı emniyet otoparkına çekerse ek olarak park cezası da ödemek zorunda kalırsınız.
- Aracınızın muayenesi yoksa aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız.
- Muayene ücretine ek olarak muayene gecikme cezasını da ödemek zorunda kalırsınız..
- Aracınızı trafikte tekrar kullanmaya karar verirseniz aracınıza ait tüm vergi borçlarını ödemek zorunda kalırsınız.
- Plaka ve ruhsat gibi belgeler için çeşitli ücretler ödemek zorunda kalırsınız.
Arabamın Çekme Belgesi Varsa Yine de Araç Sigortası Yaptırmalı mıyım?
Çekme belgesi olan araçların, araç sigortası yaptırmaları zorunlu değildir. Ancak isterseniz çekme belgeli aracınıza sigorta yaptırabilirsiniz. Çekme belgesi olan bazı araç sahipleri, çalınma veya hasar görme tehlikesine karşı araçlarını çekme belgeli olmasına rağmen sigorta yaptırmaktadır.
Arabama Çekme Belgesi Almazsam Ne Olur?
Arabanızı kullanmasanız bile, arabanız için vergi ve sigorta ödemeye kanunen devam etmek zorundasınız. Ancak aracınızı bir süre kullanmayacaksanız veya aracınızın hurdaya çıkarılmasını istiyorsanız vergi ve sigorta ödememek için mutlaka çekme belgesi almalısınız. Çekme belgesi olan araçlar hem vergiden hem de sigortadan muaftırlar.
Koronavirüs Pandemisi Sırasında Çekme Belgesi için Başvurabilir miyim?
Aracınızı koronavirüs pandemisi boyunca kullanmayı düşünmüyorsanız, vergi ve sigorta ödememek ve vergilerden tasarruf etmek için çekme belgesi alabilirsiniz. Özellikle covid-19 kısıtlamalarında aracınızı sık kullanmayacaksanız çekme belgesi almanız size büyük avantaj sağlayabilir. Ancak bu kararı verirken, aracınızı halka açık hiçbir yolda kullanamayacağınızı dikkate almalısınız. Aracınıza çekme belgesi almak oldukça kolaydır. Ancak çekme belgesine sahip olan aracınızı tekrar trafikte kullanmaya başlamak oldukça zor olacaktır. Aracınızı tekrar trafiğe sokmak için hem çaba ve zaman harcamanız gerekecektir hem de birçok masraf yapmanız gerekecektir. O yüzden aracınıza çekme belgesi almaya karar vermeden önce iyi düşünmeli, verdiğiniz kararın geri dönüşünün zor olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız.