Hasar Kayıtlı araba alınır mı?
Araba, günümüz şartları itibari ile hemen herkese lazım olan bir ulaşım aracıdır. Ancak araba alım fiyatları çok yüksek olduğundan hasar kayıtlı araba satışları daha tercih edilen bir hale gelmiştir. Hasarlı arabalar her ne kadar kazalara maruz kalsa da iyi bir sürücü olmak için ideal araçlar olabilmektedir. Bu yüzden hasar kayıtlı olan arabalar ilk kullanımlar için daha güvenli bir araba olduğu düşünülmektedir.
Sıfır bir araba, daha ustalık gereken zamanlarda alınması daha mantıklıdır. Genel olarak baktığımızda bugün ehliyet almak bile yeterince zorlaşmışken, sıfır bir araba alabilmek kolay değildir. Her ne kadar araba kullanımı büyük bir kolaylık olsa vergisi, bakımı, sigortası, benzini derken adeta masraflı bir lüks haline gelmektedir.
Elbette ki hasarlı araçların ilk araba deneyimi olabileceği gibi, bil hassa bu arabaların alım satımını yapan, ticaret haline getiren bir piyasa bulunmaktadır. Elbette ki yepyeni bir araba ile hasarlı araba fiyatı bir değildir. Bu yüzden hasarlı diye satılan arabalar kullanılabilir hale getirildikten sonra satışı alınan fiyatın çok çok üstünde satılabilmektedir. Buna zarardan kar etmek diyebiliriz. Ancak bu arabaları kimse kafasına göre alıp satamaz. Hasar kelimesi eskimeye yüz tutmuş, yıpranma ve bozulma görülen her şeyin genel adıdır. Bu yüzden hasarlı olarak bulunan bir aracın satışı çok özenli yapılması şarttır. Bu arabaların kullanılabilir özellikte olduğunu belirtilmesi için mutlak suretle oto ekspertizinden rapor alınması şarttır.
Bazı hasarlı araçlar ise yedek parça kullanımı için hurdaya çıkarılmaktadır. Toplanan parçalarla tekrar kullanılabilir araç elde edilebilmektedir. Ancak bu parçaların orijinalliği de bazen tespit edilmeyebilir. Hasarlı araçlar her ne amaç doğrultusunda alınırsa alınsın, rahat bir şekilde kullanılabilir. Her şeyden önce maddi olarak daha rahat bir şekilde araç sahibi olmanıza olanak verir. Sıfır bir araba almaya kalksanız ne yazık ki hatırı sayılır miktarda bir parayı gözden çıkarmanız gerekir. Ancak hasar raporu olan bir araba için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir. Burada yarı fiyatına bir alım söz konusudur ki ayağınızı sorunsuz bir şekilde yerden kesen araç, sizi yarı yolda bırakmadığı sürece kullanılmaya değerdir.
Hasarlı Araç Kullanımı Avantajlı Mı?
Bilindiği üzere her araç risk taşır. Sıfır alıp tonla para dökülen bir araç bir anda arızalanıp, hayati tehlikeye yol açabilir. Bunun garantisi ne yazık ki yoktur. Bu yüzden hasarlı araçlar da dezavantajlı damgası vuramayız. Her işin bir yolu yordamı olduğu gibi bu araçlarında kullanılabilirliği oto ekspertizleri tarafınca kalite kontrolü sağlanmaktadır. Kullanılabilirliği onaylanan her araç güvenle kullanılabilmektedir. Hasarlı kabul edilen ancak rahatlıkla kullanılabilen araçlar birçok açıdan avantajlı sayılır.
- İlk araç kullanımı yapacaklar için öğretmen sıfatı oluşturabilir. Araç kullanımını pekiştirerek kendine güveni sağlar. Pratik sayesinde ustalaşan şoförler zaman içinde araç standartlarını yükselterek kendi sıfır arabalarına geçebilir.
- Maddi açıdan araç alımı daha kolay hale gelir. Araba kullanmanın maliyeti her geçen gün artarken iki el araba almak oldukça makul bir davranış olabilir.
Ancak araç hasarlarını doğru bir şekilde gidermek çok önemlidir. Trafiğe çıkacak bir aracın güvenliği, aracın düzgün çalışmasına bağlıdır. Bu yüzden oto ekspertizlerinin verdiği hasar ve işlev raporu önemlidir. Tabi ki hasarlar tamir fiyatlarını etkileyecektir ama hiçbir zaman astarı yüzünden pahalı olabilecek bir duruma gelmez. Genel olarak baktığımızda ülkemizde sıfır araç alabilecek insan sayısı çok az bir yüzdeye sahiptir.
Bu yüzden ikinci el araçlar oldukça kıymetlidir diyebiliriz. Ayrıca el araçlarda her bütçeye uygun olarak alıcı bulmaktadır. Bazı alım satım girişimlerinde aracın hasarlı olduğu alıcıdan saklanabilir. Böyle durumlarda dikkat edilmesi gerekir. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak adına hasar raporu bilgisi önemlidir. Hasar bilgisine ulaşabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır.
Bunların en basiti ise SMS ile sağlanabilmektedir. Bununla birlikte aracın ekspertiz raporu size hasar hakkında çok derin bilgiler vereceğinden satıcı kişiden araç hakkında rapor talep etmek oldukça akıllıca bir yaklaşım olacaktır. Ancak her işte bir şans olduğu gibi buda şans meselesidir. Eğer araca kasko yapılmamışsa ve kaza yapılmış olduğu halde herhangi bir sigortaya bildirilmemişse ne yazık ki hasarlı bir aracı aldığınızı anlayamazsınız. Bu yüzden güvenilir insanlarla alım satım işlerine girmekte yarar vardır.
Hasar Kaydı Olan Araba ve Oto Ekspertiz Raporu
Kusurlu bir araç için alıcı olmuşsanız mutlaka aracı almadan önce sorup soruşturmanız gerekir. Aksi halde başınıza hoş olmayan işler açılabilir. Burada güvenebileceğiniz tek nokta oto ekspertizleridir. O yüzden ince eleyip sık dokuyarak, biraz paranıza kıyarak güvendiğiniz bir yerde aracı muayene ettirmeniz araç hakkında doğru karar vermeniz açısından önem teşkil eder.
Oto ekspertizlerinin verdiği rapor doğrultusunda güvenle hasar kaydı olan arabayı satın alabilirsiniz. Çünkü arabanın hemen her şeyi kontrol edilerek size rapor edilir. Zaten ekspertiz raporunda bir arabanın kullanılabilir onayı alamaması demek o arabanın hurda olduğu anlamına gelir. Bu da aracın çöp olmasının belgesidir. Hasar kaydı olan arabaların alım satımında çok dikkatli olunması gerekir.
Arabalarda Ağır Hasar ve Az Hasar Farkı
Her arabanın hasar farkı birbirinden farklıdır. Bir araçta sadece boya ve çizik sorunları varken, bir araçta direksiyon hasarı vardır ve yahut aracın ağır bir kaza geçmişi bulunur. Bu gibi durumlarda aracın alınması tereddüt yaratabilmektedir. Az veya çok demeden her araç usta ellerde tamir gördüğünde kusursuz hale gelebilir ancak bu konuda dikkatli olmakta yarar vardır. Ağır vaka hasarlarda bazı hususlara dikkat edilmelidir.
- Ekspertiz raporu olmazsa olmaz bir kuraldır. Uzman kişilerin onayına danışmak araç akıbeti için önemlidir.
- Aracın trafikte sizi hayati bir sıkıntıya sokmaması öncelikli bir konudur. Bu yüzden hasarlı araç konusunda itinalı davranmak gerekir.
- Aracın kim tarafından, ne işleme maruz kaldığı mutlaka bilinmelidir. Böylece aracın tamir geçmişi hakkında bilgi sahibi olursunuz.
- Tamir esnasında orijinal ürünlerle tamir edilmesi aracın bir artısı kabul edilebilir. Bu yüzden bu konu hakkında raporlar incelenmelidir.
- Aracın piyasa değeri değerlendirilmeli ve maddi açıdan size cazip geliyorsa araca şans verilmelidir.
Hasar kayıtlı araba aklınızdaki güvenlik sorularına tam bir şekilde yanıt verdiğinde, oto ekspertiz analizinden kullanılır raporu ile çıktığında rahat bir şekilde alınabilir. Birçok hasarlı arabanın bazen ikinci el olduğuna inanmak zor olabilmektedir. Hasar görmüş bir araba satın almak istiyorsanız araştırarak, uzman kişilerin görüşünü alarak yola çıkmak, beklentilerinize olumlu cevap verecektir. Ancak bilinçsizce hareket edilen hasarlı araç alımları hüsrana uğrattığı gibi birçok masrafa da yol açmaktadır. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak adına işin ehli satış noktaları ile görüşülmelidir. Çünkü birçok hasarlı araç satışında kandırılma söz konusu olabiliyor.
Araç hakkında temiz raporu için kendi seçtiğiniz güvenli bir oto ekspertiz firmasını tercih edebilirsiniz. Bu sayede olası bir kurgu ile kandırılmadan araç temin edebilirsiniz. Bu şartlar altında satın alacağınız hasarlı ikinci el aracınız size uzun yollarca hizmet edebilir. Doğru seçimler ile çok karlı olabilmek mümkündür. Alacağınız kararların hayırlı olmasını dileriz.