Kötü Hava Şartlarında Araç Kullanımı Nasıl Olmalı? Mevsim şartları araç kullanımı üzerinde çok önemli etkilere sahip oluyor. Mevsimlerin getirilerini göz ardı ederek arabayı her dönemde aynı şekilde kullanmak maddi kayıpların ya da can kayıplarının yaşandığı kazalara sebep olabilir. Önlemlerinizi almadan bilinçsiz bir şekilde araç kullanırsanız hem kendinizi hem de diğer sürücüleri riske etmiş olursunuz.
Kötü Hava Şartlarında Araç Kullanımı
Güneşli havalarda araç kullanırken güneş gözlüğü kullanımı güvenli bir sürüş için yeterli oluyor. Ancak yoğun yağmur ya da kar yağışının olduğu anlarda araç kullanmak için çok sayıda önlemin alınması ve sürüş sırasında bazı etmenlere dikkat edilmesi gerekli. Kötü hava şartlarında araç kullanımı yapılacaksa birazdan sayacağımız maddelerin hiçbirini atlamamanız gerekiyor.
Kış Lastiği ve Zincir Kullanımına Özen Gösterin
Kış lastikleri araç sürücüleri için olmazsa olmaz yardımcılardan bir tanesidir. Sıcaklıkların 7 derecenin altına indiği anların tamamında kış lastiği kullanmak doğru bir tercih olacaktır. Çok yüksek miktarda kar ya da yağmur söz konusu olmasa dahi sıcaklıkların düşmesi don olaylarına sebep olacağından kış lastiklerinin sunacağı avantajları kullanmak gerekecektir.
Kış lastikleri ticari araçlar için mecbur tutulurken hususi araçlar için bu mecburiyet söz konusu olmaz. Yalnızca bazı dönemlerde yoğun kar yağışı söz konusu olursa belediyeler özel kararlar çıkararak kış lastiklerini mecbur tutabilirler. Benzer bir durum kar zincirleri için de söz konusudur. Kötü hava şartlarında araç kullanımı gerçekleştirecekseniz kış lastiğini kesinlikle takmalı, gerekirse kar zincirlerini de kullanmaya başlamalısınız.
Planlanan Yolculuk Süresinden Erken Evden Çıkın
Büyük ve kalabalık şehirlerde yaşayan kişiler yola çıkmadan önce trafiği kontrol etmek zorunda kalabiliyor. Yolculuk süresine bakarak evden çıkıp varılacak noktaya ulaşım sağlanıyor. Sürekli olarak trafiği kontrol etmek zorunda kalmayan kişiler de işe ya da okula gittikleri süreyi bildikleri için bu süreye göre evlerinden çıkıyorlar.
Mevsim şartları çok kötüyse bu sürelerin geçerli olmadığını hemen söylememiz gerekli. Bir yandan gideceğiniz yere geç kalmamanız bir yandan da araç kullanımı sırasında acele etmemeniz için her zaman ki çıkış saatinizden biraz daha erken evden çıkmanız gerekiyor. Aksi halde kötü hava şartlarında araç kullanımı aceleyle olacak ve sizi kazaya sürükleyecektir.
Cam ve Far Temizliği Yapılmalı
Evlerinizden çıktıktan sonra aracınıza binip hemen yola çıkmanız en büyük hatalardan bir tanesi olacaktır. Aracınızın cam ve far temizliğinizi yapmadan yolculuklara başlamamanız gerekiyor.
Yağmurlu günleri ele alacak olursak aracınızı kullanmaya başlamadan önce farklarınızın temizliğine dikkat etmeniz gerekli. Çünkü yerlerde biriken sular sürekli olarak farınıza sıçradığından farınız tamamen kirlenmiş ve yeterli ışık saçamayacak seviyede olabilir. Bunun yanı sıra sileceklerinizin sorunsuz bir şekilde çalıştığından da emin olmalısınız.
Karlı günlerde ise yolculuğa hazırlık işlemleri daha farklı şekilde gerçekleşecektir. İlk olarak aracınızın üzerindeki tüm karları temizlemeniz gerekiyor. Aracın yan kısımlarında ya da üst kısmında yer alan karları bırakamazsınız. Gerektiğinde yan pencerelerden dışarıya bakabilmelisiniz. Bunun yanı sıra aracın üzerinde bırakılan kar bir anda cama inebilir ve görüşünüzü sıfırlar. Karlı kötü hava şartlarında araç kullanımı için kar temizliğinin kusursuz olması gerekir.
Araçta Acil Durum Çantalarını Bulundurun
Kötü hava şartları, sürücüler ne kadar dikkatli olursa olsun kazalara davetiye çıkarıyor. Kazaların yaşanması durumunda araçlarda acil durum çantalarının hazır bir halde olması gerekli. Olası bir kazada ilk olarak yaralı kişilerin olup olmadığı kontrol edilmeli ve gerekirse ilk yardım yapılmalıdır. Bunun için de araçlarda ilk yardım çantasının olması şarttır.
Kaza durumlarında kaza alanının emniyete alınması için uyarıcı levhaların kullanılması gerekmektedir. Yol yardım çantalarının içerisinde bu ürünlerden yer alır ve kaza durumunda kullanılmalıdır. Sürücüler için kötü hava şartlarında araç kullanımı söz konusu olacaksa bu ürünlerin araçlardaki yerini çoktan almış olması gerekir.
Trafikte Sinirlerinize Hâkim Olmalısınız
Kötü hava şartları yoğun trafiği beraberinde getirmektedir. Araçlar hava şartları sebebiyle olağandan çok daha düşük hızlarla hareket ederler. Bunun yanı sıra çok uzun olmayan mesafeleri yürüyen kişiler de araçlara binmeyi tercih edecektir. Toplu taşıma kullanan kişiler taşıtları beklerken ıslanmamak adına kişisel araçlarına binerler. Bütün bunlar trafiğin yoğun olmasına sebep olur.
Yoğun bir trafik stresi ve siniri beraberinde getirecektir. Sürücüler kötü hava şartlarında araç kullanımı için plan yapıyorlarsa sinirlerine hâkim olmaları şarttır. Bunu kendilerine telkin etmeleri ya da çeşitli bitki çaylarını kullanmaları bu süreçte yardımcı olabilir.
Fren Mesafesini Korumak Çok Önemli
Sürücülerin kötü hava şartlarında araç kullanımı sırasında dikkat etmesi gereken en önemli etmenlerden bir tanesi fren mesafesidir. Araçta kış lastikleri bulunuyor olsa dahi araçlar kuru zeminde olduğu gibi fren performansı sergileyemezler. Kış lastikleri yalnızca fren performansını biraz olsun arttırmaktadır. Direkt olarak sorunu ortadan kaldıramaz.
Frenlerden aynı performansı almanız mümkün olmadığı için takip mesafesini korumanız gerekiyor. Bilindiği üzere normal şartlarda gidilen hızın yarısı kadar takip mesafesi bırakılmalı. Saatte 100 km. hızla giden sürücülerin önündeki araçla 50 metre mesafe bırakması gerekiyor. Ancak bu mesafe kötü hava şartlarında çok daha fazla olmalıdır. Bu örnek için mesafenin 100 metreye çekilmesi en doğru hamle olacaktır.
Yoğun Yağışta Durup Beklemek En Doğrusu
Aracınıza binip hareket ettiğinizde yağışın çok üst düzeyde olmadığını görürsünüz. Ancak siz yola çıktıktan sonra yapış miktarı artmaya başlayabilir. Bazı durumlarda artık görüşün birkaç metreye düştüğü ve sileceklerin yetişmekte zorlandığı anlar yaşanabilir. Böyle anlarda araç kullanmaya devam etmek konusunda inatçı olmamanız gerekiyor. Aracınızı dikkatli bir şekilde kenara çekerek yağışlın azalmasını beklemelisiniz.
Genellikle kötü hava şartlarında araç kullanımı sırasında sürücüler kendilerine güvendikleri için bu adımı atmazlar. Ancak burada kaybedeceklerini düşündükleri birkaç dakika çok büyük sorunların ortaya çıkmadan bitmesini sağlayacaktır.
Aracınızı uygun bir yere çektiğinizden emin olmanız gerekiyor. Farlarınızı tamamen kapamanız gelen araçların sizi görememesine sebep olacağından bunu tercih etmemelisiniz.
Freni Pompalayarak Kullanmalısınız
Yaz aylarındaki fren kullanımı ile kış aylarındaki fren kullanımı birbirinden farklıdır. Kış aylarında yapılan ani frenler direkt olarak aracın kaymasına yol açmaktadır. Yaz aylarında düz bir doğrultuda kayan araçlar kış aylarında kontrolsüz bir biçimde her yönde doğru kayabilir. Bunun yanı sıra düz bir doğrultuda kalsa dahi çok uzun mesafelerde kaymaya devam edecektir.
Kaymanın minimum seviyeye çekilmesi ya da hiç olmaması adına frenin pompalayarak kullanılması gerekmektedir. Çok uzun yıllardır kötü hava şartlarında araç kullanımı için verilen tüyolardan bir tanesidir. Birçok araç modelinde yer alan ABS sistemi de bu düzeni uygulayan bir frenleme sistemidir. ABS mevcut olan araçlarda frenleme daha başarılı bir şekilde yapılabilir.
Okuyunuz: Otomatik Vites Araç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uykunuzu İyi Planlamanız Şart
Kış aylarında araç kullanacak olan kişilerin uyku düzenlerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Uykulu bir şekilde hiçbir dönemde araç kullanımı söz konusu olmamalıdır. Ancak kış aylarında araç kullanılırken ekstra olarak sürücülerin uykusu gelir. Bu sebeple de kötü hava şartlarında araç kullanımı yapacak kişilerin uykusunu her zaman çok iyi şekilde alması ve hafif uykusu olan dönemlerde dahi yola çıkmaması gerekmektedir.