Ekspertiz raporu; özellikle ikinci el olarak alım ve satımı sağlanmak istenen arabalar için gerekli tutulan, otomobil arızaları ve çeşitli hasarları için döküm niteliğinde olan belgelerdir. Büyük işletmelerde de zorunlu tutulan bu rapor, kurumsal ekspertiz raporu olarak isimlendirilir. Kurumsal ekspertiz raporunun öneminin anlaşılması için; hangi durumlarda bu raporun gerekli tutulduğu, raporun nereden ve ne şekilde alınabileceği, başlıklarına da değinmek gerekir.

Kurumsal Ekspertiz Raporu Nedir?

Kurumsal Ekspertiz Raporu Neden Önemlidir?

Kurumsal Ekspertiz Raporu Neden Önemlidir?

Kurumsal olarak gerekli tutulan ekspertiz raporu; araç galerilerinde, sıfır veya ikinci el araç ticaretinin alım ve satımı yapılan iş yerlerinde tüm araçların kontrol edildiğini gösteren ve araç üzerindeki her türlü işlemin sıralandığı raporlardır. Bu raporlar içerisinde, araç hakkında en çok sorulan sorular için cevaplar olduğu da görülecektir.

Kurumsal Ekspertiz Raporu Önemi Nedir?

Kurumsal olarak alınacak olan ekspertiz raporunun önemli olmasının çok sayıda sebebi vardır.

Bu sebepler, başlıca şöyle aktarılabilir:

  • Alınacak olan aracın daha önce kaç kez hasar aldığı ortaya çıkarılır.
  • Aracın kaç tane çizik aldığını ve buna bağlı olarak kaç defa boyama işlemine tabi tutulduğu anlaşılır.
  • Araç içindeki ve dışındaki parçaların ne kadar dayanıklı olduğu anlaşılır.
  • Araç içerisindeki hava yastıklarının durumu kontrol edilir ve hayati bir sorunla karşı karşıya kalınması halinde hava yastıklarının ne durumda olacağı anlaşılır.
  • Aracın muayenesinin ne sıklıkta yaptırılmış olduğu ortaya çıkarılır.
  • Aracı satın almak isteyen bireylerin, satın alacak oldukları araba hakkındaki en ince ayrıntıları dahi bilmeleri sağlanır.

Bu gibi durumlar, araç hakkında çok fazla bilginin edinilmesine neden olacaktır. Özellikle uzun ömürlü arabaların satın alınması ve alınan araçların kurumsal olarak denetlenerek o şekilde satışa sunulması için bu rapor büyük önem arz eder.

Kurumsal Ekspertiz Raporuyla Neler Anlaşılır?

Kurumsal olan ekspertiz raporu sayesinde anlaşılacak olan en önemli durum, aracın ne kadar süre daha kullanılabilecek olduğudur. İlk olarak, aracın kaç kez hasar aldığının bilinmesi; aracın hasara bağlı olarak ne kadar ömrünün kısaldığının anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Bunun yanı sıra; boyaların kaç kez yenilendiği ile kaportanın almış olduğu hasarlar, hava yastığının aldığı darbeler sonucunda kullanılır durumda olup olmadığı ve buna benzer tüm sonuçlar ortaya çıkacaktır. Ayrıca, aracın muayenelerinin olmaması halinde ne zaman yaptırılması gerektiği de tespit edilmiş olur.

 Kurumsal Ekspertiz Raporu Neden Önemlidir?


Kurumsal Ekspertiz Raporu Neden Önemlidir?

Kurumsal Ekspertiz Raporu Sonrasında Neler Yapılabilir?

Kurumsal oto ekspertiz raporunun alınmasından sonra, araç satın alacak olan kişi; arabanın eksik olan taraflarının yenilenmesini, araç hasarlarının tamir edilmesini sağlayabilir. Örnek olarak, ekspertiz raporunun içerisinde yer alan bilgiye göre hava yastıkları kullanılmış olabilir. Bu durum, aracın çok ciddi bir hasar almış olduğunu ve bunun sonucunda hava yastıklarının kullanılamaz hale gelmiş olduğunu gösterir.

Araç satın alan kişi de bu rapor sonucunda hava yastıklarının yenilenmesini sağlar ve bu sayede araç kullanımında olabilecek bir kazaya karşı önlem almış olur. Ayrıca, rapor sonucunda; aracın yeni gibi durmasına rağmen hasar oranının yüksek olduğu veya eski gibi durmasına rağmen hiç hasar almamış olması durumları da belirlenmiş olur. Bu sayede, alım ve satım yapacak olan taraflardaki kişiler daha hakkaniyetli fiyat belirlemesi yapacaktır.

Kurumsal Ekspertiz Raporu Nereden Alınabilir?

Kurumsal ekspertiz raporunun temin edilmesi aşamasından en çok merak edilen konulardan bir tanesi de, bu raporun nereden alınabilecek olduğudur. Ekspertiz raporu, alanında uzmanlık kazanmış olan ve yasal yetkinliği bulunan çalışanların kontrolü sonucunda verilir.

Bu nedenle; yasal bir alanda ekspertiz yapılması ve araç muayene yetkinliği olan ve aracın her parçasının değerlendirmesi için direktif verecek olan kişilerin bulunduğu yerlerde ekspertiz yaptırılmalıdır. Bunun için, doğrudan ve yalnızca ekspertiz işlemi sağlayan çok sayıda firma vardır ve kurumsal olarak da hizmetler verdikleri görülecektir.

Kurumsal Ekspertiz Raporu Ne İçin Alınır?

Kurumsal ekspertiz raporunun alınabilecek olduğu araç nitelikleri, dört tekerlekli olan bütün araçları kapsayıcı niteliktedir. Doğal olarak, hangi model olduğu veya hangi markaya bakılmaksızın ekspertiz yaptırılabilir. Marka ve modellerin farklı olması, yalnızca ekspertiz için hangi sırayla inceleme yapılacak olduğunu belirleyen bir değişkendir.

Bunun dışında; ekspertiz raporunda ortaya çıkan sonuçların neler olduğunu, araç hakkında nasıl bilgi verildiğini, hasar durumunun gösterilme şekli değişmeyecektir. Ayrıca, araçta bulunan hasarların gözden kaçırılması gibi bir durum da söz konusu değildir.

Kurumsal Ekspertiz Raporu Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Kurumsal ekspertiz raporunun tamamlanması, iki aşamada tamamlanan bir hazırlık sürecini gerektirir. İlk olarak, aracın kontrollerinin tamamlanması sağlanır. Burada, araç için sistem üzerine kaydedilmiş olan kaç tane hasar olduğuna ve bu hasar içeriklerinin neler olduğuna bakılır. Daha sonra, aracın kayıtlı olmayan hasarlarının tespiti için; uzman olan kişilerin, araca fiziksel veya kullanım alanına yönelik zararlar vermeden detaylı inceleme sağlamaları gerekir.

Bu araştırma ve değerlendirme, genel olarak iki iş günü içerisinde tamamlanır. Ortaya çıkarılan bilgiler ve derlenen tüm veriler ise, ekspertiz raporunun içerisine yerleştirilmelidir. Bu oluşum süreci de yaklaşık olarak iki iş gününde tamamlanır. Tüm süre ise, toplam olarak üç ile dört iş günü sürecek şekilde tamamlanacaktır.

 Kurumsal Ekspertiz Raporu Neden Önemlidir?


Kurumsal Ekspertiz Raporu Neden Önemlidir?

Kurumsal Ekspertiz Raporunu Kimler Alır?

Kurumsal ekspertiz raporunun alınması, hem firma olarak araba alım satımıyla meşgul olan firma tarafından hem de bireysel olarak araba alımı yapmak isteyen taraf tarafından yapılabilir. Bunun için geçerli olan kurallar, araba alma hakkının olması ve satıcı tarafla anlaşarak ekspertiz yaptırılmaya karar kılınmasıdır.

Bu tür durumlarda bulunan insanlar, aracın ekspertiz kurumuna teslim edilmesini ve raporun hazırlanmasını talep etme hakkına sahiptir. Ayrıca, raporun imza ve kaşe içeren hali; hem alım yapmak isteyen, hem aracı satmak isteyen, hem de bu taraflar için aracı niteliğinde bulunan kişilere teslim edilmelidir.