Aracımızı sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için birçok farklı etmene dikkat etmemiz ve aracımıza iyi bakmamız gerekiyor. Araç bakımı dendiğinde akla gelen ilk ürün hiç kuşkusuz motor yağı olmaktadır. Bakımlarda standart olarak yağ değişimleri yapılırken aracın birçok yönden daha iyi düzeye gelmesi sağlanmaktadır.
Motor Yağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Motorun içerisinde hareket eden çok sayıda farklı parça bulunur. Parçaların hareket esnasında sürtüneme sebebiyle aşınmaması adına devamlı olarak yağlanması gerekmektedir. Motor yağları bu aşamada devreye girer ve aşınmaları en iyi şekilde engelleyerek parçaların maksimum performansla çalışmasını sağlar. Araçlarda sorun yaşanmaması isteniyorsa motor yağına her zaman özen gösterilmesi şarttır.
Motor Yağının Görevleri Neler?
Motor yağının ne kadar önemli bir ürün olduğunu anlamak için görevlerine bakmak gerekmektedir. Her araçta kullanılan motor yağı daha önce de bahsettiğimiz gibi sürtünmeyi minimuma indirmekle görevlidir. Metal parçaların sürtünmeleri minimuma iner ve aşınma problemleri ortadan kalkar. Parçalar herhangi bir takılma olmadan çalışmaya devam edecektir.
Motor çalışırken çok yüksek sıcaklıklara kadar çıkmaktadır. Kullanılan motor yağları bu sıcaklığın düşmesinde önemli rol oynar. Böylece motor parçaları sıcak sebebiyle deforme olmaz.
Motora dışardan sürekli olarak toz ve kir girmektedir. Tozun ve kirin filtrelere aktarılması da yalnızca motor yağları sayesinde gerçekleşebilir. Yağlar sayesinde motorun tüm parçaları temizlenecektir.
Son olarak motorda gaz kaçağını engellemekle görevlidir. Piston, silindir ve segman gibi parçaların arasındaki boşluğu başarıyla kapatmaktadır.
Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir?
Motor yağları konusunda çok fazla bilgi sahibi olmayan kişiler bu yağların çeşitlere ayrıldığını da bilmemektedir. Ancak araçlarda kullanılan motor yağı üretiliş şekillerine gör üç farklı gruba ayrılmaktadır. Motor yağları;
- Mineral yağlar,
- Yarım sentetik yağlar,
- Tam sentetik yağlar, olmak üzere sıralanabilir.
Mineral yağların üretilme aşaması ham petrolün damıtılması ile başlamaktadır. Bunun sonrasında içerisine deterjan, aşınma önleyici ve viskozite geliştirici gibi katkı malzemeleri katılması ile kullanıma hazır hale gelmektedir.
Tam sentetik yağlar ise tamamen laboratuvar ortamında üretilen ürünlerdir. Çeşitli kimyasal işlemler ile birlikte sentetik motor yağları ortaya çıkar.
Yarı sentetik yağlar ise mineral ve tam sentetik yağların karıştırılması ile ortaya çıkmaktadır. Karıştırma aşamasında mineral yağlarda %70-80 oranında kullanılırken kalan kısım tam sentetik yağlardan tamamlanır.
Mineral Yağlar ile Sentetik Yağların Farkları Neler?
Sentetik yağlar ile mineral yağlar arasında belli başlı farklar bulunurken bu farkların ilk sırasında sıcağa karşı dayanım gelir. Sentetik yağlar sıcağa karşı çok daha dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Bunun yanında düşük sıcaklıklarda daha akıcı bir yapıda olmayı başaracaklardır. Sentetik yağların buharlaşma katsayıları daha düşüktür. Bu sebeple de motor çok ısındığında dahi çok az miktarda buharlaşır. Böylece yağ eksiltmesi düşük seviyededir. Sentetik yağların üretimi için gerekli olan hammaddeler son derece pahalıdır. Bu sebeple de sentetik yağların fiyatı mineral yağlara göre üst düzeyde olur.
Tam sentetik motor yağı ile mineral motor yağının ömrü karşılaştırıldığında da tam sentetik yağlar ön plana çıkar. Fiyatları daha yüksek olsa da uzun vadede daha kârlı bir alışveriş olacaktır. Ayrıca sentetik yağlar doğaya karşı da daha duyarlı yapıdaki ürünlerdir. Sürtünmeye karşı çok daha az enerji harcadıklarından sentetik yağların performansı daha üst düzeyde olmaktadır.
Motor Yağı Yakıt Tüketimini Etkiliyor mu?
Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların ardından araçların kilometre başına yaktıkları yakıtın maliyetinde de artış meydana geldi. Artık sürücüler araçların yakıt tüketimlerine çok daha fazla dikkat ediyor. Yakıt tüketimini düşürecek ya da artışını engelleyecek olan tüm seçenekleri değerlendirmek istiyorlar. Motor yağları da yakıt tüketimi üzerinde etkili olan etmenlerden bir tanesi.
Motor yağının son derece önemli olması sebebiyle araç kullanıcıları yağların yakıt tüketimi üzerinde de etkili olduğunu iddia ederler. Birçok kişinin bilinçsiz olarak ortaya attığı bu iddia doğrudur. Motor yağının kalitesi ve miktarı aracın parçalarındaki sürtünme üzerinde etkilidir. Sürtünme ne kadar sıfıra yaklaşırsa harcanan enerjide yaşanan kayıp o kadar azalır. Bu da yakıtın daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Kısacası motor yağı yakıt tüketimi üzerinde etkilidir.
Motor Yağı Araç Performansını Etkiliyor mu?
Motor yağlarının sürtünmeye olan etkileri yakıt tüketimi gibi performansı da etkilemektedir. Aracı kullanım sırasında talep edilen gücün bir kısmı sürtünmeye gider. Eğer sürtünme miktarı azalırsa aynı miktarda güç talep edilmesi durumunda alınacak verim daha üst düzeyde olacaktır. Aracın maksimum hızında yükseliş meydana gelir. Bunun yanı sıra aynı devirde aldığı hız da artacaktır.
Araçlar için kaliteli ve doğru motor yağı kullanımı parçaların aşınmasını engellemektedir. Eğer motor yağına özen gösterilmezse motorun parçalarında yaşanan aşınmalar parçaların istenen performansı gösterememesine sebep olmaktadır. Parçaların performans düşüklüğü direkt olarak araca yansır ve araç performansında eksilmeler olur. Ayrıca daha sık parça değişimleri gerekeceğinden maliyet artacaktır.
Motor Yağı Değişiminin Faydaları Neler?
Araçlarda motor yağı düzenli olarak değişmesi gereken bir üründür. Her ne kadar motor yağının değişimi sırasında belirli bir maliyet ortaya çıksa da bu maliyet daha büyük sorunları engelleyecek ve uzun vadede sürücülerin daha kazançlı olmasını sağlayacaktır.
Motor yağının değişimi ile birlikte motor temizlenecektir. Motorun temizlenmesi sayesinde hem performans hem de yakıt tasarrufunda yükselme meydana gelir. Aracınız daha düşük yakıt kullanımı ile daha yüksek performans vermeye başlar ve bu son derece memnun edici bir durumdur.
Motor yağının zamanı gelmesine rağmen değiştirilmemesi motorun parçalarına zarar vermektedir. Böyle bir durum da motor parçalarında arızalar ortaya çıkmaya başlar. Motor parçaları araçların en pahalı parçaları olduğundan ciddi bir maliyet sorunu ortaya çıkacaktır. Motor yağının değişimi ile bu maliyetlerden kurtulmak mümkün olmaktadır.
Okuyunuz: Motor Yağı Nasıl Çıkarılır?
Motor Yağı Kontrolü Nasıl Yapılır?
Motor yağının kontrolü son derece basit bir şekilde yapılmaktadır. İlk olarak sürücüler gösterge panelinde motor yağı simgesinin araç çalışır haldeyken yandığını görürlerse direkt olarak araçlarını kontrol ettirmelidir. Ekstra bir sorun bulunmuyorsa yağ değişimleri yapılıp sorun ortadan kalkacaktır.
Paneldeki gösterge ışığının yanmaması motor yağının muhteşem bir düzeyde olduğunu göstermemektedir. Bu yüzden motorda yer alan yağ çubuğu ile kontrollerin yapılması gerekir.
Araç düz bir yüzeye getirilir ve sonrasında kontak kapatılarak motor kapağı açılır. Burada motor yağının seviyesini anlamak adına bir çubuk bulunur. Çubuğun üst kısmında yer alan halka çekilerek çubuk çıkarılır ve temizlenir. Ardından tekrar içeriye sokulup çıkarılır ve yağın miktarı görülür. Seviyesi her zaman maksimum ile minimum çizgisinin arasında olmalıdır. Yağın renginin olabildiğince sarıya yakın olması ve siyah olmaması istenmektedir.
Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?
Motorda yağ değişimleri genellikle sanayilerde ya da benzin istasyonlarında gerçekleştirilmektedir. Yağ ekleme işlemini sürücüler kolayca yapabilir. Ancak komple bir motor yağı değişimi için profesyonel yardım alınması gerekir.
Komple yağ değişiminde araç yükseğe kaldırılır ve yağ deposunun içerisindeki yağ tamamen boşaltılır. Deponun iç kısmı özel cihazlarla temizlendikten sonra yağ ekleme bölgesinden yeni yağlar eklenir ve depoda tamamen yeni yağın olması sağlanır.