Motor yağı nasıl kontrol edilir? Sorusunun bir çok cevabı olsa da, bu kısımda yüzeysel bir anlatımla yazıya ön başlangıç yapmak doğru olur. Motor yağı, araçlar için önemli bir role sahiptir. Bu yağın önemi, bir çok etkenden kaynaklanır. Motor yağıyla ilgili aranan genel sorunların hepsini bu yazımızda bulabilirsiniz. Genelde uzun yola çıkmadan önce kontrol edilse de, bir veya 2 ayda bir kontrol edilmesi önerilir. Araçların içinde bulunan yağ, bir süre sonra azalmaya başlar ve aracın motorunun kalitesini etkiler. Arabaların yağ yakma oranları, araçtan araca değişse de taze bir genelleme de bulunacak olursak çoğu araba yağ yakar. Az yağ oranı, aracın motorunun ömrünü ciddi derecede azaltır ve motoru zedeler.
Motor yağı nasıl kontrol edilir?
Motor yağı seviyesini kontrol etmeniz aracınıza yapacağınız iyi bakımlardan birisidir. Bazı arabalarda, elektronik yağ sensörü vardır. Aracınızda bu sensör olsa da olmasa da, uzun yola çıkmak gibi bir planınız varsa motor yağını elinizle kontrol edebilirsiniz. Sensör olan araçlarda sensörün bozukluğu halinde, meydana gelecek birçok sorun oluşur ve araca zarar verir. Motor yağını kontrol etmeden 10 dakika önce aracınızın stop etmesi gerekmektedir. Isınmamış bir motor size doğruyu bildirir. Yağ çubuğunda gösterilen minimal ve maksimum noktaların yerine göre motor yağınızın durumunu öğrenirsiniz. Kontrol ettiğiniz motor yağının seviyesine göre ne yapmanız gerektiğini bu yazıda öğrenmiş olacaksınız. Motor yağı nasıl kontrol edilir? Sorusunun kısa ve uzatılmadan verilen cevabı bu olsa da, motor yağıyla ilişkili ve ilgili bilmeniz gereken bir çok etken vardır. Bu yazımızda motor yağıyla ilgili aradığınız soruların bütün cevaplarını bulabilirsiniz.
Motor Yağ Çubuğu Seviyesi Ne Olmalı?
Motor yağ çubuğu seviyesi, bir araba için oldukça önem taşır. Bu yağ çubuğu seviyesinin maksimuma yakın, minimal durumdan ise uzak olması gerekir. Motor yağ çubuğunun bu kadar önem taşımasında ki sebep ise, motorun ömrüyle alakalıdır. Motorun zedelenmesi veya aracın vuruntu yapması durumunda yağ seviyesinin azlığına şahit olabiliriz. Bu durumdan dolayı motor yağ çubuğu seviyesine bakmak, kontrol etmek oldukça mühim gelir. Motor yağ çubuğunu yatay bir şekilde tutarken, temiz bir kağıt parçasıyla sildikten sonra, iki çizgi göreceğiz. Birisi minimum seviyeyi gösterir diğeri ise maksimum seviyeyi gösterir. Yağ çubuğu seviyesinin ikisinin ortasında olması halinde veya maksimuma yakın taraflarda ise bir sorun teşkil etmez. Minimale doğru geldiyse, bu yağ çubuğu seviyesi için bir sorundur. Yağınızın biteceğini ve motordan ses geleceğinin göstergesidir. Bir an önce yağ koymanız gerektiğine çağrıdır. Koymanız gereken yağı koymazsanız aracınızın motoru hasar görmeye devam edecektir. Bu durumda ise yağ çubuğu seviyesinin ne durumda olduğunda sorun olmadığını, ne durumda olduğunda sorun olduğunu anladık. Bu konuda ise yağ çubuğu seviyesinin nerede olması gerektiğini de anlamlandırdık.
Arabanın Yağına Nasıl Bakılır?
“Motor yağı nasıl kontrol edilir?” sorusunun cevabını verdikten sonra, her şeyin bittiğini mi düşünmeyin. Arabanın yağına nasıl bakmamız gerektiği de önemlidir. Arabanın yağına nasıl bakacağımız hakkında detaylı bir anlatım yapacak olursak; Aracınızı düzgün engebeli olmayan bir yere park edin. Bu durum yağ haznesinin yana veya arkaya kayıp, yanlış bir sonuca kapılmamanızda önemli pay sahibidir. Aracı stop ettirdikten sonra on ila on beş dakika bekleyin, bu durum ise motorun ve yağın soğumasına neden olacak ve size daha doğru bir şekilde arabanın yağının seviyesini göstermiş olacaktır. Kaporta kapağını kaldırın ve motor aksamının var olduğu kısımdan yağ çubuğunu üst tarafı gözüken yerden çekin. Bir kağıt parçasıyla çubuğun ucunu düzgün bir şekilde silin ve çubuğu yerine hızlıca sokup çıkartın. Ardından çubuğu yatay pozisyonda tutup, ucunda gözüken çapraz çizgilere bakmanız gerekiyor. Minimum ve maksimum olarak çizgileri bildiğinizi varsayarsak, motor yağının seviyesinin üst çizgide olması gerekiyor. En üst çizgide olmasa da o çizgiye yakınlığı motor yağınızın varlığının seviyesini belirler. Yağ çubuğu seviyenizin minimum olması halinde araca yağ eklemeniz gerekir. Yağ eklerken ise dikkat etmeniz gereken husus, doğru yağı eklediğinize emin olmanızdır. Aracınıza yağ eklerken yapacağınız işlemler ve durumlarda bu yazıda anlatılmıştır. Dikkatli bir şekilde okunursa yapılamayacak bir iş değildir.
Yağ Çubuğu Silinmeden Kontrol Sağlanır mı?
Aslında bu soruya verilebilecek en basit cevap şudur; Yağ çubuğu silinmeden kontrol sağlanmaz. Yağ çubuğunu hazneye batırıldığında, haznenin derinliği ne kadarsa çubuk o derinliğin içine kadar girer. Çubuk silinmezse yağ çubuğu seviyesi sizi yanıltabilir. Daha önceden silmiş olduğunuz yağ çubuğunuzda kalan izler, size doğruyu göstermez ve bu nedenden ötürü sorunlar yaşarsınız. Anlatmak istediğimiz, aracın yağına bir ay önceden bakmışsanız eğer ve bir ay önce baktığınız yağ çubuğunu çıkarttığınızda, silmediğiniz takdirde, bir ay önceden silmiş olduğunuz yağ çubuğunun seviyesi maksimuma yakın durumdaysa, maksimumu, minimal durumdaysa minimali gösterir. Yani bu durumda sizi yanıltmış olur. Doğru ve düzgün bir sonuç elde etmek ve kontrolü sağlamak istiyorsanız, yağ çubuğunun silinmesi gerekir.
Okuyunuz: Motor Yağı Nasıl Çıkarılır?
Yağ Çubuğu Arabanın Neresinde?
Sırada ki sorumuzun cevabına basit bir şekilde cevap verebiliriz. Aracımızda bulunan motor yağ çubuğu, aracın kaputunun açıldığı sırada, gözüken motor kapağının sol tarafında yer alır. Genellikle bir parmak sığacak kadar boşluğu olan dairesel bir parçadır. Bir parmak kalınlığında haznenin derinliği kadar bir çubuktur. Gördüğünüz de uygulayacağınız işlem, ortalama bir hızla çekip, temiz bir kağıt parçasıyla silebilirsiniz. Böylece yağ çubuğunun aracın hangi kısmında olduğuna dairde bir fikrimiz oldu.
Motor Yağını Kendimiz Değiştirebilir Miyiz?
Motor yağınızı kendiniz değiştirmeniz duruma göre mümkün olabilir. Gerekli ekipmanlara sahipseniz, bu durum zannettiğinizden daha kolay olabilir. El beceriniz ve biraz da bilginiz olduğu halinde bu motor yağını kendiniz değiştirmeniz muhtemeldir. Daha önce de belirttiğimiz gibi asıl önemli olan nokta, yağın doğru bir şekilde ve doğru olan yağı koymanızdır. Aracın el frenini çekerek, durumunu güvenli konuma ulaştırdıktan sonra kriko ile aracın karter tapasını hızlı bir şekilde sağa doğru çeviriyoruz. Güvenlik açısından tekerleklerin altına birkaç tane taş koyuyoruz. Aracın altına girebilecek mesafeyi sağladığımız zaman, lokma anahtarı ile tapayı açıyoruz. Kirli olan yağın yere damlamasını istemiyorsanız, akacak kısmın altına bir kap koyabilirsiniz. Vakum etkisinden ötürü yağ kapağının açılmasını önerebiliriz. Bunları yaptıktan sonra aracımızı normal konumuna getirebiliriz.
Karterde ki yağı boşalttıktan sonra aracın altına girebilecek seviyeye getirip karter tapasını tekrardan takalım. Tapayı takarken içinde bulunan kirli yağı temizleyip, taktığımız kısımları da güzelce temizlememiz gerekiyor. Bu durumları eksiksiz yaptığımız sıra da aracı normal konumuna alabiliriz. Kriko ile olan işlemimiz bitmiş olur. İnternetten doğru yağı sipariş ettiğinize emin olunuz ve emin olduktan sonra kapağını açıp soketini kesin. Bir buçuk litrelik pet şişeyi kesip, yağı onun içine doldurun. Aracınızın yağ kapasitesini bilmeniz gerekiyor. Bu kapasitesi aşmadan litre hesabıyla aracınıza motor yağınızı koyabilirsiniz. Yağ bidonunun arkasında bulunan tiklerle, ne kadar yağ harcadığınıza aşina olabilirsiniz. Yağ bidonunda, pet şişeyi kestiğiniz takdirde aktarmaya başladığınız süreçte, bidonda ki tiklerin durumuna göre aracınızın yağ seviyesi kapasitesinin, litre oranına göre doldurabilirsiniz.