Yeni arabanızı almadan önce bayinin yaptığı son kontrolleri tamamlayarak size sunmasının kısa PDI Raporudur. Ama ülkemizde maalesef ki PDI Raporu aracı alırken pek teslim edilmiyor. Aracı aldınız ve herhangi bir sorun çıkarsa ne olur peki? Bunu hiç düşündünüz mü?

Biliyorsunuz artık otomobil alma kavramları Zaman geçtikçe değişiyor, çoğumuz tercih edilen bir arabayı satın alma yöntemi olarak eve teslim veya bayiden teslim alma seçeneğini kullanıyoruz. Bu şekilde bir araba satın almanın birçok avantajı vardır, ancak internetten satın almak, yeni arabanızı ilk kez garajınıza geldiğinde görmüş olduğunuz anlamına gelebilir. Satıcı tarafından tam olarak ilanda veya tarif edildiği gibi olup olmadığından emin olmak için teslimat öncesi PDI Raporu isteyin. Tabiki daha sonrada güvenilir bir oto ekspertiz yolunu tutun.

Otomobil-PDI-Raporu-Nedir

Otomobil-PDI-Raporu-Nedir

Teslimat öncesi muayene nedir?

Teslimat öncesi inceleme (PDI), aracı size teslim etmeden önce bayi tarafından araç üzerinde gerçekleştirilen son kontroldür. PDI sırasında, aracın hiçbir mekanik sorun olmadan çalıştığından ve yolda sürülmeye hazır ve güvenli olduğundan emin olmak için yapılır.
Bu süreçte, bayiden denetimin gerçekleştirildiğini ve herhangi bir sorun olmadığını garanti eden bir sertifika almalısınız. Aksi takdirde, arabayı teslim aldıktan sonra bu raporu sonradan almanın veya istemenin hiçbir anlamı yoktur.

Teslimat öncesi muayenede ne olur?

Tam olarak PDI’da bulunanlar, markadan markaya değişiklik gösterecektir, ancak esasen bu, otomobilin her yönünün eksiksiz ve kapsamlı bir incelemesidir. (Bir nevi bayinin ekspertiz sistemi) Çoğu bayi, tek tip test sağlamak için bir PDI Kontrol Listesi izleyecektir. PDI Kontrol Listesi, iç, dış, ekipman, ışık ve motor kontrolleri dahil olmak üzere altı ana kontrol noktasına sahiptir. Araba ayrıca park etme, direksiyon ve şanzıman kullanımını doğrulamak için kısa bir yol testine tabi tutulur. Herhangi bir küçük sorun varsa, test sonrası düzeltilecektir. Ama sorun daha büyükse ve çözülemeyecek gibi ise mutlaka aracı almaktan vazgeçmelisiniz. Daha büyük sorunlar uygun bir uzmana aktarılacaktır ve kontrol edilecektir bu sürede mağduriyet yaşamamak için aracı teslim almamalısınız.
Sonrasında sıvı seviyeleri kontrol edilecek ve aracın plakaları takılacak. Bunun anlamı, aracınızı artık teslim almaya, sorunsuz ve kusursuz çalışır durumda olduğu belirtmek için yapılır.

PDI Raporu aracın teslim tarihini etkiler mi?

Tüm PDI kontrolleri bayide yapılır ve genellikle sadece birkaç saat sürer. PDI, incelemede düzeltilmesi daha uzun sürebilecek bir sorun bulunmadıkça, aracınızın teslim tarihini etkilememelidir.
PDI’nin amacının yeni arabanızın güvenli bir şekilde sürülmesini sağlamak olduğunu unutmamak önemlidir, bu nedenle bir sorun bulunursa düzeltilmesi gerekir.

Bir PDI raporunu nasıl kullanırım?

Arabanız geldiğinde, raporu kullanarak tam çalışır durumda olduğunu iki kez kontrol etmelisiniz. Bir müşteri olarak, her şeyin ilan edildiği gibi olduğundan emin olmak aynı derecede sizin görevinizdir. Bunu basitleştirmek için, eksiksiz bir şekilde gerçekleştirildiğinden emin olmak için ayrıntılı PDI kontrol listemizi takip edebilirsiniz.
Öncelikle, aracınızla ilgili tüm belgelere sahip olup olmadığınızı kontrol etmeniz önemlidir. Bu kağıtların her birinde, adınızın ve araç kayıt numaranızın yazımının doğru olduğundan emin olun:
  • Araç faturası – aracınızın modeli, alt modeli ve kaydı ile ilgili ayrıntıların çapraz kontrolünü yapın
  • Ödeme makbuzları – aksesuarlar dahil, iş makbuzları, vergiler
  • Çeşitli belgeler – V5 belgesi, sigorta kitapçığı
  • Yol Vergi Kaydı – bazen araç kayıt numarasıyla ‘RTO’ olarak etiketlenir
  • Garanti belgeleri – hem aracın kendisi hem de piller, lastikler, park sensörleri gibi diğer aksesuarlar için vb. Bunların doğru şekilde kaşelenmiş ve tarihli olduğundan emin olun
  • Uzatılmış garanti – varsa
  • Kullanıcı el kitabı ve servis kitapçığı
İkinci olarak, bu kontrol listesini kullanarak aracınızın fiziksel muayenesini yapabilirsiniz:
  • Aracı, içinde ve dışında herhangi bir hasar olup olmadığını incelemek için yeterli ışıkta açık bir alana park edin
  • Yedek lastiğin yepyeni durumda olup olmadığını kontrol edin
  • Kaput ve bagaj dahil tüm kapıların düzgün bir şekilde açılıp kapandığından emin olun
  • Kilitlendiğinde tüm kapıların kapandığından ve anahtar kilitleme sisteminin çalıştığından emin olun
  • Kontağı başlatırken uyarı ışığı olmadığını kontrol edin
  • Kaputu açın ve dolaşmış kablo, yağ sızıntısı veya hasarlı parça olmadığını kontrol edin
  • Test edin klima, kontrol düğmeleri ve hoparlörler iyi çalışıyor
  • Kornaları ve silecekleri test edin
  • Tüm ışıkların tam çalışır durumda olduğunu test edin Hızlanma ve frenlemeyi değerlendirmek için aracı bir test sürüşüne çıkarmanız da tavsiye edilir.

Doğru görünmeyen veya içinize sinmeyen herhangi bir şeyi söylemekten çekinmeyin herhangi bir soru sormak için doğru bir zaman. Ayrıca bilen bir arkadaşınızdan yada oto ekspertiz firması görevlisinden PDI’nızın doğru olduğuna dair yardım etmesini isteyebilirsiniz, hiçbir şeyi kaçırmadığınız için içiniz rahat olsun.

Buraya Önemli bir not bırakıyoruz. PDI Kontrolleri sırasında aracınızın boya kontrolleri esnasında herhangi bir mikron farklılıkları ve aracın fabrikasyon değerlerinin yüksek olması durumunda bunu mutlaka PDI Raporunda belirtilmesini isteyin. Araçlar fabrikada 3 defa boyanma hakkı vardır, ayrıca sonradan parçalar sökülüp takılabilir(fabrikada) yada herhangi bir kaporta parçasının tarihi farklı olabilir bu gibi durumlarda mutlaka raporunuzu elinize alınız.

Aracınızı satarken herhangi bir ekspertiz firmasında bu durumlarla karşılaşabilir ve mağduriyet yaşayabilirsiniz.

Yakın Zamanda yaptığımız bir PDI Kontrolünde karşılaştığımız hatalı nokta. Experix Kurumsal Oto Ekspertiz Olarak Otomobil PDI Raporu vermekteyiz. Tüm bayilerimizde aynı kalitede hizmet alacağınızın garantisi biziz.

Keyifli bir yazıda daha sizlerle buluştuk, bizi takip etmeyi unutmayın.

WhatsApp Image 2022 04 20 at 18.14.24