Bayram tatili ya da farklı seçenekler için uzun yola çıkıyor olabilirsiniz. Bu noktada yapmanız gereken bazı hazırlıklar var. Bu hazırlıklar güvenli ve konforlu sürüş keyfi yaşamanız için önemlidir. Tabi hangi hazırlıkları yapacağınız sürüş saatine göre değişiklik göstermektedir. Araçla yapılan yurtdışı yolculuklar ya da 24 saati geçen yurtiçi yolculuklarda yapmanız gereken hazırlıklar daha detaylı olacaktır. Bu noktada uzun yola çıkmadan önce yapılması gerekenler listesini sizler için sıralayalım.

Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler listesi

Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler listesi

Daha konforlu sürüş için ise powerbank, kahve makinesi, bardak ve telefon tutucu gibi zorunlu olmayan ihtiyaçları yazı sonunda bulabilirsiniz. Uzun yola çıkmadan önce yapılması gerekenler:

1. Lastik Basıncını Kontrol Ediniz

Lastiklerin şişirilmesi, doğru basıncın ayarlandığı anlamına gelmemektedir. Her aracın kendi özel lastik basıncı değeri bulunmaktadır. Bu basınç değerleri genellikle şoför kapısının alt kısmında yer almaktadır. Yazlık ve kışlık basınç rakamları birbirinden farklıdır. Sıcaklıktan dolayı yaşanan genleşme nedeniyle yaz basınç seviyesi, kış basınç seviyesine göre daha yüksektir.(+-5)

Doğru ayarlanmış olan lastik basınç seviyesi ile yol tutuşu, yakıt tüketimi, frenlerin kavraması ve doğru yönlendirme açısından önemli rol oynar. Fazla şişirmek ya da daha az şişirmenin bir artısı olmayacaktır. Bu nedenle ideal basınç oranını öğrenmeye çalışmalısınız.

 

2. Motor Yağ Seviyesini Ölçün

Araç motorunun saat gibi sessiz çalışmasını sağlayan yağdır. Yağın azalması ya da işlevini kaybetmesi, motorda önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle uzun yola çıkmadan önce yapılması gerekenlerin başında yer almaktadır.

Araç sürmeyi biliyor, ancak bu tarz teknik kısımlardan anlamıyorsanız, yağ kontrolü konusunda endişelenmenize gerek yok. Sadece motorun alt kısmında bulunan genellikle sarı ya da kırmızı renkte olan çubuğu çekip, önce silmelisiniz. Silmenizin nedeni eski yağ seviyesinin sizi yanıltmaması içindir. Ardından tekrar aynı yuvasına sokun ve çubuğu çıkartın. Eğimli olan yere kadar yağ görünüyorsa, yağ seviyesi iyidir. Diğer yapmanız gereken kontrol ise yağın işlevini kaybetmiş olup olmadığıdır. Eğer son yağ değişimi yaptığınız tarih 1 yılı ya da km 10 Bini geçmediyse bu konuda endişelenmenize gerek yok.

 

3. Resmi Evrakları Kontrol Edin

Trafik denetimleri özellikle il çıkışlarında ve özel günlerde artmaktadır. Bunun en büyük nedeni kazaların önüne geçmek ve güvenli sürüş adına önlem almaktır. Araç muayenesinin yapılmış olması, Trafik sigortası, araç ruhsatı, ehliyet ve araçta bulunması gereken zorunlu ekipmanlar noktasında denetim yapın. Tüm bu evraklarınız yeterliyse, bürokratik olarak herhangi bir sorun yaşamadan yola çıkabilirsiniz.

 

4. Cam Silecek Suyunu Kontrol Edin

Uzun yola çıkmadan önce camlarınızın temiz olması görüş sağlığı açısından  güvenli olacaktır. Bu noktada araç camlarının yıkanması ve leke olmaması güneş yansımalarının önüne geçecektir. Tabi özellikle şehir dışında cam yapışacak olan haşereler ve dış ortamdan gelen lekeler tekrar camın kirlenmesine neden olacak. Bu noktada cam sileceklerinin lastiklerinin yıpranmamış olması, cam suyunun eksiksiz olması en önemli kontrol ekipmanları arasındadır.

 

5. Motor Soğutma Suyuna Bakın

Uzun yola çıkmadan önce  yapılması gerekenler listesinin ilk sırasında yer almaktadır. Zira motor soğutma suyunun olmaması motor için büyük bir felaketin habercisi olacaktır. Araç modeline göre motor suyu daha hızlı eksilebilir. Bu genellikle herhangi bir noktada delik ya da çatlak olması durumunda daha hızlı azalmayı beraberinde getirir. Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız, mutlaka tamirciye gitmeniz gerekiyor. Zira sürüş esnasında daha hızlı tükenme sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

6. Farları Kontrol Edin

Sürüş güvenliği açısından sorun yaşamamak adına tüm farların çalıştığından emin olmalısınız. Özellikle fren – stop lambası ve arka dörtlüler daima hayat kurtarıcıdır. Bunu yanında kısa farlar, uzunlar ve sis lambaları uzun yolculukta pek çok kullanmanızı gerektirecek araç ekipmanlarıdır. Eğer gece yolculuğu yapıyorsanız, farların iyi yandığından emin olmalısınız. Bunun için far lambalarını değiştirebilir ya da oto elektrikçi vasıtasıyla elektronik ayarlarını yaptırabilirsiniz.

 

7. Lastik Diş Derinliği Kontrolü

Araç lastikleriniz aşınmışsa, yol tutuşunu ve güvenli sürüşü doğrudan etkileyecektir. Bunun için lastik diş derinliği testi yapmalısınız. Bunun için ölçüm aletiniz var ise minimum 1.6 mm olduğundan emin olunuz. Eğer bu rakamında altında bir diş derinliğine sahipseniz, uzun yola çıkmadan önce mutlaka araç lastiğini değiştirmelisiniz. Bunu istetmede yer alan sağlam lastiği kullanarak da yapabilirsiniz. Eğer diş derinliğini ölçmek için destek istiyorsanız oto ekspertiz şirketlerine başvurabilirsiniz.

 

8. Yakıt Seviyesine Bakınız

Genellikle bir çok sürücü yolculuk esnasında yakıt almayı tercih etmektedir. Tabi bu sadece istatiksel bir rakam. Ancak araç yakıtınız yeterli değilse, bildiğiniz ve düzenli olarak yakıt aldığınız noktayı ziyaret etmelisiniz. Zira yolda yakıt alımı için duracağınız noktaları kaçırabilirsiniz. Ya da şehir dışında marka olmayan benzin istasyonlarında yakıtın kalitesiz olması, hem sürüş konforunu etkileyebilir, hem de motora herhangi bir katkı maddesinin girmesine neden olabilir.

 

9. Acil Durum Malzemeleri

Sizin ya da yolda farklı bir sürücünün acil durum malzemelerine ihtiyacı olabilir. Bu noktada zorunlu olan malzemelerle birlikte, ek malzemeler yanınıza almanızı öneriyoruz. Var olan malzemelerin de kontrolünü gerçekleştirmelisiniz. Yangın tüpü, reflektör, lastik şişirme pompası, sargı bezi, tentürdiyot vb. malzemeler ihtiyaç duyulması durumunda hayat kurtarıcı olacaktır. Bu tarz malzemeler yurtdışı olduğu zaman farklılık gösterebilir. Örneğin; Fransa’da ve İngiltere’de yansıtıcı sarı yelek giymeniz gerektiği gibi.

 

10. Araç Bakımlarının Yapılmış Olması

Araç bakımlarını en son 1 yıl önce ya da 10 Bin KM önce yaptırdıysanız, mutlaka periyodik bakımlarını yaptırmalısınız. Yağ filtresi, polen filtresi, hava filtresi ve diğer bakımları yaptırmalısınız. Eğer aracın kendi servisine gidiyorsanız, OBD beynine bilgisayar ile bağlanılması hem yazılım güncellenmesi hem de herhangi bir arızanın olup-olmadığını öğrenmek için daha önemlidir.

 

11. Test Sürüşü Yapın

Tüm hazırlıklarınızı yaptıktan sonra 10-15 dakika sürecek kısa bir test sürüşü yapmanızı öneriyoruz.  Araçlarda meydana gelen arızalar genellikle uzun yola çıkmadan, ilk 30 dakika önce kendini göstermektedir. Bu noktada 15 dakikalık bir sürüş yapın. Fiziksel olarak herhangi bir eksiklik hissetmediyseniz, araç kaputunu açın. Motor çalışma sesini dinleyin. Bununla birlikte herhangi bir yağ püskürtme, koku ya da duman oluşumu var mı yok mu diye inceleyiniz. Tüm bunları yaptıysanız, güvenli bir şekilde yola çıkabilirsiniz.

 

12. Navigasyon Uygulamanızı Test Edin

Özellikle navigasyon kaynaklı hatalardan dolayı, sürücülerin başı derde girebilmektedir. Yanlış yola girilmesi nedeniyle ters ters çıkılmak zorunda kalınması ya da yolu 30 dakika uzatmak gibi. Bu gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız, sürekli olarak kullandığınız navigasyon uygulamasını tercih etmelisiniz. Şehir dışında genellikle navigasyonda geç algılama sorunu meydana gelmektedir. Bu sorunu aşmak için dönüş ve manevra noktalarında yavaşlamanız önerilmektedir.

 

13. Araç Motor Temizliği

Araç motorunda ya da radyatörde dış ortamdan kaynaklı tıkanmalar olabilir. Bujilerde ya da motor üfleme noktalarında birikmiş olan toz pislikleri ateşlemenin oluşmasını bile önleyebilecek güce sahiptir. Bu noktada risk almamak için motor temizliğini bir uzmana yaptırmalısınız. Genellikle motor yıkama olarak temizlik yapılsa da, ilaçsız bir şekilde yapılmasını önermiyoruz. Ayrıca mutlaka uzmanlığına güvendiğiniz bir yıkamacı ile çalışmalısınız.

 

14. Trafik Kurallarını İnceleyin

Hız kuralları ya da farklı trafik kurallarında sürekli değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler yerel şehirlere göre değişiklik gösterebilir. Eğer eski bir sürücüyseniz, bu noktada kendinizi yenilemelisiniz. Gideceğiniz lokasyon ve şehirler arası hız limitlerini inceleyin. Ayrıca radar noktalarını gösteren uygulamalar ile hız limitlerine uyum noktasında tedbir alabilirsiniz.

 

15. Rot ve Balans Ayarının Yaptırılması

Araç tekerleklerinin dönüş esnasında aynı anda hareket etmesi ve aynı açıya sahip olması rot balans ayarının yapılması ile mümkündür. Eğer bu ayarlarda sorun varsa, kontrolsüz bir sürüş macerası sizi bekliyor. Araç direksiyonunu düz tutsanız bile, yana sapmalar ya da düz gitme gibi sorunlarla karşılaşacaksınız. Herhangi bir sorun yaşamamak adına mutlaka rot ve balans ayarını yaptırmalısınız.

Uzun yola çıkmadan önce yapılması gerekenler listesi başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yukarıda yer alan liste sizler için hayat kurtarıcı olacaktır. Tabi bunların yanında güvenli sürüş kıyafeti, çöp poşeti, telefon tutacağı, sıvı stoğu, güneş gözlüğü, el dezenfektanı, bel ve boyun yastığı gibi ekipmanları yanınıza almanız büyük fayda sağlayacaktır.