Yağmur Sensörü Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Aracımızı her zaman günlük güneşlik bir havada süremiyoruz. Bazen çok zorlu hava koşullarında araç kullanmak gerekiyor. Araçlarda zorlu hava koşullarına karşı alınmış olan önlemler bulunmakta. Bu önlemler ile birlikte sürüşler çok daha rahat ve güvenli bir hale gelebiliyor.
Yağmur ve kar yağışı sürüş kalitesini ciddi biçimde etkilemeyi başaran etmenler. Şiddetli yağışlarda silecekler olsa dahi araç sürmenin mümkün olmadığı durumlar olabiliyor. Ancak silecekler çoğu durumda yeterli bir sürüş kalitesi ortaya çıkarabilmekte.
Sileceklerin yağmurun başlaması ile birlikte çalıştırılması gerekli. Bildiğiniz üzere sileceklerin birkaç farklı seviyesi bulunuyor. Bu seviyeler ile birlikte silecek hızı belirlenebilmekte. Ayarlamaların normal şartlar altında sürücüler tarafından yapılması gerekli. Bu ihtiyacı ortadan kaldırmak isteyen mühendisler yağmur sensörü olarak isimlendirilen ürünleri tasarladılar ve birçok araçta kullanımına başlandı.
Yağmur Sensörü Nedir?
Otomotiv markaları her dönemde insanlara daha iyi teknolojiler sunmak için çaba sarf ediyor. Silecekler sunulan en basit teknolojilerden bir tanesi. Markalar bu teknolojiyi geliştirmek, hatta ortadan kaldırmak için çok fazla çaba sarf ettiler. Maalesef henüz sileceklerin tamamen devre dışı kalacağı bir teknoloji üretilmedi.
Sileceklere gelen en büyük teknoloji yağmur sensörü olarak gösterilebilir. Yağmurun başlaması ile birlikte otomatik olarak silecekleri çalıştıran ve yağmurun şiddetine göre silecek temposunu ayarlayan sistemler yağmur ya da silecek sensörü olarak isimlendiriliyor. Yeni dönemde üretilen araçların çok büyük bir kısmında bu teknolojiyi görmek mümkün.
Okuyunuz: Oto Ekspertiz
Yağmur Sensörü Ne İşe Yarar?
Yağmur sensörleri isminden de anlaşılabileceği gibi yağmurlu ya da karlı havalarda sileceklerin otomatik olarak çalışmasını sağlayan sistemlerdir. Kuru bir havada yola çıkan sürücüler yağmurun başlaması sonrasında hiçbir işlem yapmaya gerek duymazlar. Sensör aktif hale gelir ve silecekler doğru tempoda çalışmaya başlar. Yağmurun şiddetine göre sileceklerin hızı otomatik olarak ayarlanacaktır.
Yağmur sensörlerinin ilk etapta akla gelmeyen ancak sürüş güvenliği açısından çok büyük önem taşıyan başka bir faydası da bulunur. Yağmurlu havalarda yerlerde su birikintileri ortaya çıkmaktadır. Yağmur kesilse dahi su birikintileri uzun bir süre yerde kalır. Su birikintilerinden araçların hızla geçmesi suyun şiddetli bir şekilde havaya kalkması ve diğer araçlara sıçramasına sebep olacaktır.
Silecekleri kapalı olarak ilerleyen kişiler trafikteki diğer araçların su birikintisinden geçerek su sıçratmaları sebebiyle görüşlerini bir anda kaybederler. Bu aşamada direkt olarak sileceklerin çalıştırılması ve suyun temizlenmesi gerekir. Hiç beklenmedik bir olay olduğundan insanlar bu reaksiyonu vermekte zorlanabilirler. Böyle bir durumda yağmur sensörü hayati önem taşıyacaktır. Direkt olarak silecekleri aktif edip suyu temizler.
Yağmur Sensörü Nasıl Çalışır?
Yağmur sensörlerinin çalışma prensipleri oldukça basittir. Araçlarda dikiz aynasının arka kısmına özel bir cihaz monte edilir. Bu cihaz cama 45 derecelik açılarla kızılötesi ışınlar göndermeye başlar. Bu ışınlar camdan sekerek cihaza geri dönecektir. Işınların cihaza geri dönmesi durumunda cihaz silecekleri otomatik olarak harekete geçirmez.
Yağmur yağması durumunda camın üzerinde su damlaları ortaya çıkacaktır. Bu su damlaları sebebiyle cihazdan yansıyan ışınlar bambaşka noktalara yönelirler. Eğer yağmur sensörü ekipmanına yeterli seviyede ışın yansımazsa silecekler aktif hale getirilecektir. Kuruluk ile ışınlar tekrar yansımaya başladığında sensör silecekleri durdurur.
Yağmur Sensörünün Avantajları Neler?
Araçlarda yağmur sensörü kullanılmasının birçok farklı avantaj sunduğu bir gerçek. İlk olarak kullanıcıların sürüş konforunu arttırdığından bahsetmek gerekiyor. Sürücülerin sürekli olarak silecekleri kontrol etmesine ve hangi seviyenin uygun olduğuna karar vermesine gerek yok. Cihaz otomatik olarak bu işlemleri yapıyor.
Sürücülerin silecekleri açmak, kapamak ya da seviyesini değiştirmek için gösterdiği çaba dikkat kaybına sebep olabilir. Çok küçük dikkat kayıpları dahi büyük kazalara yol açabildiğinden güvenlik açısından önemlidir. Bir anda cama sıçrayan su birikintilerinin direkt olarak temizlenmesi de birçok kazayı engelleyen önemli bir teknolojidir.
Sürücülerin yağmur sensörü kullanmasının diğer bir avantajı ise sileceklerin ömrünün uzamasıdır. Bilindiği gibi silecekler belirli bir süre kullanıldıktan sona artık camı temizleme konusunda başarısız olmaya başlarlar. Bu durumda sileceklerin değiştirilmesi gerekir. Ancak yağmur sensörleri ile birlikte silecekler yalnızca olması gerektiği kadar çalışacağından ömrü maksimum seviyeye uzayacaktır.
Yağmur Sensörünün Dezavantajları Var mı?
Yeni üretilen araç modellerinin neredeyse tamamında yağmur sensörü bulunuyor. Bu durum sensörün herhangi bir dezavantajının olmadığını ya da çok küçük olumsuzluklarının olduğunu gösteren bir istatistik.
Bu kullanışlı teknolojinin dezavantajları arasında sayılabilecek ek etmek ürünü olan güvendir. Sürücüler yağmur sensörü çalıştığından sileceklerin otomatik olarak harekete geçeceğini düşünürler. Ancak sensörlerin arızalanması durumunda silecekler çalışmaz. Bazen de gereksiz yere çok hızlı çalışabilir. Bu durum sürüşü direkt olarak etkileyeceğinden sensörün devreden çıkarılması gerekebilmektedir.
Yağmur Sensörü Sonradan Takılabilir mi?
Yağmur sensörünün çok sayıda araçta kullanılmaya başlaması geçmişte üretilmiş olan araçların bu teknolojiden uzak kalması anlamına geliyor. Çok sayıda araçta kullanılması sebebiyle bu teknolojiye sahip olmayan kişiler de bunu edinmek için araştırmalara başlamakta. Çok büyük bir konfor sunan yağmur sensörü araçlara sonradan takılabilir. Bunun için sensörün sipariş edilmesi yeterli olacaktır.
İnternet üzerinden ya da araç yedek parça satıcılarından yağmur sensörleri satın alınabilir. Sensörler orta aynanın arkasında olacağından orta aynanın değişimi gerekli olur. Ancak bu sistemin silecekler ile bağlantısının kurulması ve araç elektriğinden gerekli gücü çekmesi gerekir. Bu sebeple de aracın sigorta kısmına bağlanması gereken kablolar ve benzeri yardımcılar bulunur. Montaj çok kolay bir iş olmadığında profesyonellere bırakılabilir.
Yağmur Sensörünün Çalışmasını Engelleyen Durumlar Neler?
Yağmur sensörleri bazı durumlarda düzgün bir şekilde çalışmamaya başlar. Sensörden çıkan ışınların geri dönmemeye başlaması yağmur olarak algılandığından bunu engelleyen tüm etmenler sensörün çalışmaması ya da yanlış çalışmasına yol açacaktır.
Aracın ön camının birçok yerden çatlaması sensörün doğru bir şekilde çalışamamasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra film kaplama işlemleri de ışınların yansıma özelliklerini etkileyeceğinden sensöre zarar verebilir. Bütün bunlara ek olarak cam değişimi gerçekleşirse de yağmur sensörü doğru bir şekilde çalışmayabilir. Bütün bu durumlarda destek hizmet alınarak sensörün tekrardan çalışır hale getirilmesi gerekmektedir.
Camda Çiziklerin Oluşması Yağmur Sensörünün Çalışmasını Engeller mi?
Sileceklerin çalışması ya da çeşitli yabancı maddelerin cama sürtmesi sebebiyle camlarda çizikler meydana gelebilmektedir. Camda oluşan çizikler ışığın farklı bir şekilde yansımasına sebep olabildiğinden sensörlerin çalışmasını engelleyebileceğinden endişe edilir. Fakat çizikler sebebiyle yağmur sensörü devreden çıkmaz ya da yanlış çalışmaya başlamaz.
Camda yer alan çizikler gelen ışınlardan birkaçının cihaza dönmemesine yol açabilir. Ancak cihaz tek bir ışının geri dönmemesi sebebiyle silecekleri aktif hale getirmez. Gelen tüm ışıkların belirli bir kısmı geri dönmüyorsa silecekler aktif hale gelecektir. Bu da camdaki çiziklerle gerçekleşmesi zor bir durumu işaret eder.
Yağmur Sensörü Fiyatları Ne Kadar?
Otomobillerde kullanılacak olan yağmur sensörü 500-1000 TL arasında satın alınabilen bir teknolojidir. Bu sebeple de araçlarında yağmur sensörünün olmadığından şikayetçi olan kişiler rahatlıkla sensör satın alıp montajlarını yaptırabilirler. Montaj işlemleri çok kısa bir süre içerisinde tamamlanacak ve sonrasında araç kullanıma hazır hale gelecektir.