Bir çok insan için çağımızın en önemli olan gereksinimlerinin başında elbette kendilerine ait bireysel olarak kullanabilecekleri türden otomobiller geliyor. Otomobil konusu son derece geniş kapsamlı olan bir olgu için bu noktada son derece geniş bir skala bulunuyor. Gerek yerli markaların, gerek ise yabancı markaların çok değişik tasarım ve özellikte otomobilleri bulunuyor. Üstelik teknolojinin ilerlemesi ile otomobil konusu sonsuz bir alternatife dönüşüyor. Bu yazımızda yurtdışından araba getirmek isteyenler için bir rehber hazırladık.
Yurt dışından Araba Getirmek
İşte bu noktada bir de bir başka olgu var. O ise şudur: Yurt dışından araba getirmek. Biz de bu yazıda sizlere bu konuda tüm merak edilenlerin yanıtlarını vermeye çalışacağız. Dilerseniz bu basit bilgilerden sonra sözü daha fazla uzatmadan yurt dışından araba getirmek noktasında kafanıza takılan tüm soruların yanıtlarını verelim.
Bu yazıda verilen bilgiler güncel yasal mevzuata uygun olarak hazırlanan ve kafada yer alan tüm soru işaretlerini giderecek türden olan bilgilerdir. Sizin de böyle bir düşünceniz var ise aşağıda yer alan bilgiler sizler için son derece faydalı olacak olan bilgilerdir.
Kimler Yurt Dışından Araba Getirmek İstiyor?
Yurt dışından araba getirmek noktasında kimi insanlar özel olarak ilgileniyorlar. İşte burada bu işe yönelecek olan kişilerin bilmesi gereken şeyler var. Bunlar da bu yazıda adım adım açıklanmaktadır ama öncelikli olarak üstte yer alan kimler yurt dışından araba getirmek istiyor sorusunun yanıtını vermek gerekir ise öncelikli olarak yurt dışından araba getirmek isteyen kişiler doğal olarak kendi kullanımı için yurt dışından araç getirmek istiyorlar. Özellikle Türk plaka değil, yabancı plaka kullanmak isteyen kişiler kadın erkek genç yaşlı fark etmeksizin böylesi bir yönteme gidiyorlar. Yabancı plakalı araçların çok daha havalı ve prestijli görünmesi kimi insanlar için çok daha büyük bir önem kazanabiliyor ki bunun için de yurt dışından araba getirmek ve kullanmak istiyor.
Bir diğer yurt dışından araba getirmek isteyen grup ise yurt dışından araç getirip bu işin ticaretini yapmak isteyen kişiler ki işte bu noktada son derece önemli olarak bazı yasal prosedürler ve zorunluluklar devreye giriyor. O yüzden karar verip adım adım atarken son derece bilinçli ve kontrollü adım atmak gerekiyor.
Yurtdışından araba getirmek Mümkün mü?
Yurt dışından araba getirmek mümkün mü sorusunun yanıtı elbette ilgili kurallara uyarak getirilebileceğidir. Bu noktada iki temel husus vardır. Bunları da bilhassa belirtmek gerekir. Bunlardan ilki bizim kendi ülkemizin yasal mevzuatları olduğudur. Bir diğer önemli olan husus ise aracın getirileceği olan ülkenin kendi yasal mevzuatlarıdır. Her iki ülkenin kendi kurallarını bilerek bu noktada yabancı plakalı olan araçların getirilmesi kesinlikle mümkündür. Bu noktada ülkemizde yurt dışından araba getirilemez diye bir sınırlama kısıtlama hiçbir biçimde mevcut değildir.
Yabancı Plakalı Araba Almanın Koşulları Nelerdir?
Yurt dışından araba getirmek ama özellikle yabancı plakalı olarak araç getirmek isteyen kişilerin bu tür bir aracı ülkemize getirmek mümkündür ama doğal olarak belli başlı bazı koşulları vardır. Bunlar ise altta yer aldığı biçimdedir:
- Yurt dışından getirilen araçlar belli bir süre ile getirilir. Eğer kişiler uzun süreli olarak Yurt dışından araba getirmek istiyor ise o zaman durum biraz daha değişir. İşte öylesi bir durumda bazı vergilerin ödenmesi gerekir.
- Yurt dışından ülkemize getirilmiş olan aracın ülkemizde maksimum kalma süresi 730 gündür.
- Yurt dışından getirilen aracı sadece aracı yurt dışından getiren kişi kullanabilir. Bunun dışında birinci derece yakınları bile bu aracı sebebi ne olursa olsun kısa ya da uzun süreli olarak hiçbir şart altında kullanamaz. Bu konuda ülkemizde son derece ciddi yaptırımlar vardır.
- Bu noktada en önemli olan hususlardan bir tanesi ise yurt dışından araç getirecek olan kişinin aracı getireceği ülkede en az 185 gün fiilen yaşaması ve 185 gün o ülkeden hiçbir biçimde ayrılmamış olması gerekir. Bunun kontrolü için de aracı getiren kişinin pasaport kontrolü tam ve net bir biçimde yapılır. 184 gün bile olsa getirilen aracın yurt içine girmesine izin verilmez. Oturma belgesi ve ikametgah belgesi istenir. Turist olarak gidenler bu sürece tabi değildir.
- Ve asıl en önemli olan koşul yurt dışından getirilen araçlar satılamaz, hiçbir biçimde bir başkasına devredilmesi de mümkün olan bir durum değildir.
Gümrük Vergisiz Araba Alma Şartları Nedir?
Eğer gümrük vergisi olmadan yurt dışından araba getirmek istiyor iseniz o zaman atılması gereken adımlar ve bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında bir görevi yerine getirmek amaçlı olarak görevlendirilen kamu çalışanları için 2 yıl şartı aranmadan gümrük vergisi olmadan araç getirme şansına sahiptir.
- Yurt dışında yaşamakta olan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının eğer ölür ise o zaman, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye sınırları içerisinde yaşamakta olan varis yakınları ölen kişinin aracını sorun sıkıntı olmadan yasal mirasçı olmalarından ötürü rahatlıkla getirebilirler.
- Türkiye’nin dışında 2 sene yaşamış ve yeniden ülkemize ikametini taşıyarak yerleşecek olan bireyler de bu durumdan faydalanabilir.
- Türk vatandaşlığına geçerek, ikametgahını daimi bir biçimde Türkiye’nin sınırları içine taşıyacak olan bireylerde de 2 yıl şartı yoktur.
Burada elbette durum tamamı ile vergisiz değildir. KDV ve ÖTV ödenir.
Yurt Dışından Vergisiz Araç Getirebilen Kişiler Kimlerdir?
Yurt dışından araba getirmek vergisiz ya da daha bilinen söyleniş biçimi ile Taxfree olarak ülkemize araç getirebilecek kişilerin listesi aşağıda olduğu biçimdedir:
- Türk vatandaşlığından çıkmış olan mavi kart sahipleri ile ve Türkiye’de ikametgah ederek öğrenim gören. Çalışmakta olan, yabancı uyruklu olan bireyler.
- Yabancı öğretim görevlileri ve öğrenciler
- NATO’ya bağlı olarak çalışmakta olan yabancı personeller
- Türkiye’de ikamet ederken aynı zamanda çalışma izni de yabancı kişiler
- Yurt dışından emekli olan ve de Türkiye’de yaşamakta olan yabancılar
- Federasyona bağlı olan yabancı sporcu şahıslar
- Yurt dışında yerleşik olarak bulunan yabancı basın firmalarının Türkiye’de yaşayan ve hayatını idame ettiren çalışanları,
- Diplomatik statüsü olmayan memurlar ve de diplomatik olan misyon temsilcilikleri
- Avrupa Birliği projeleri ve programları kapsamında farklı Bakanlıklarda geçici süreli olarak bulunmakta olan uzman yabancılar.
Vergiler Ne Kadar?
Gelelim işin bir diğer önemli olan noktasına. Elbette yurt dışından gelen her türlü üründe olduğu gibi Yurt dışından araba getirmek isteyen kişilerin karşısına 2 tip vergi çıkar. Bunlardan ilki kısaca ÖTV adı verilen özel tüketim vergisi, diğeri ise yine kısaca KDV adı verilen Katma Değer Vergisidir. Katma Değer Vergisi standart olup aracın markası modeli ne olursa olsun yüzde 18 değerindedir. Özel Tüketim Vergisi ise tamamen araca göre değişkenlik gösterir. Aracın vergisiz fiyatı üzerinden o an için hesaplanır. Katma değer vergisi ÖTV’de ödendikten sonra tüm değerler üzerinden yüzde 18 olarak alınır. Bunu özellikle bilmek gerekir.
Yurt Dışından Nasıl Araç Alınır?
Almanya ister acı vatan deyin filmde olduğu gibi, ister kardeş vatan ne olursa olsun nasıl olursa olsun Almanya ile sürekli ve yıllardır kopmayan bağlarımız var. Dahası Almanya dünyada otomotiv devi denilince akla ilk gelen ülkelerin başında geliyor. Dahası Almanya’dan araba getirmek çok daha kolay olabiliyor.
Eğer siz de ister Almanya ister yurtdışından plakasız olarak Yurt dışından araba getirmek istiyor iseniz o zaman bilmeniz gereken doğal olarak belli başlı olgular var. Bazı adımları eksiksiz ve hatasız olarak yapmak durumundasınız. Biz de tam da bu noktada bu konuya yer vereceğiz.
İşte yurt dışından araba getirmek işlem adımları
- Aracın Türkiye’ye getirtilebilmesi için öncelikli olarak yabancı olan bir ülkeden faturalı bir biçimde satın alma işleminin yapılmış olması gerekir. Bu ilk ve en önemli olan adımdır.
- Türkiye’ye getirilmiş olan otomobil mutlaka, gümrüğe sokulmalıdır.
- Gümrükten araba alınması için KDV ve ÖTV gibi ödemeler yapılmalı.
- Ödeme işleminden sonra arabanın plakasının ve ruhsatının yasal hükümlere uygun bir biçimde çıkarılması gerekir.
Bu noktada Son olarak bir ilave yapmamız gerekir. O da şudur. Birçok Avrupa Birliği ülkesi, sizin araç almanız ve birkaç gün içinde nakliyat yolu ile aracınızı çıkarmanız halinde sizlerden KDV istenmez. Fakat kendiniz aracı kullanarak o ülkeden çıkarma veya 1 ay sonra nakliyat yapmak ister iseniz o zaman satın alma uygulamasını yapmış olduğunuz ilgili olan ülkenin belirlemiş olduğu KDV değerini ödemeniz gerekli olan bir durumdur. Türkiye’de de KDV ödemek zorunda olduğunuz için total olarak 2 defa KDV ödemesi yapmak durumunda kalırsınız. Buna ilaveten de aracı o ülkede kullandığınız zaman ülkelere göre değişiklikler gösterebilmekle beraber KDV vergisi dışında ülkemizde olan MTV vergisine benzer vergiler ödemek durumunda kalabilmeniz mümkündür. . Bu sebepten ötürü alınan arabayı ülkenin coğrafi koşullarına göre deniz ya da kara yolu ile nakliyat yaptırmak maliyetleri düşürmek noktasında çok daha karlı olan bir durumdur.
İkinci El mi, Yurt Dışından Araba Almak mı?
Yurt dışından araba getirmek mi yoksa Türkiye’den ikinci el araba almak mı derseniz bu sorunun yanıtı tamamen kişinin bireysel tercihlerine bağlı olarak değişmekle beraber işin maliyet kısımları düşünüldüğü zaman eğer araç gümrük vergisiz olarak ithal edilmiyor ise o zaman her zaman her şart altında ülkemizden ikinci el kaliteli ve aynı değerler ya da biraz daha düşük bir araba her anlamda çok daha karlı ve avantajlı olan bir durumdur. Kaynak planlaması olarak değerlendirildiği zaman zaman kaynağı, emek kaynağı da göz önüne alındığı zaman ülkemizden almak her anlamda son derece avantajlı olan bir durumdur.
Tüm bunlara istinaden de yurt dışından araba getirmek isteyenler her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünerek gerekir ise bir oto ekspertize danışarak nihai kararını vermelidir. Bu son derece akılcıl olan bir durumdur.
Yurt Dışından Araba Getirmek için ÖTV Vergi Hesaplama Nasıldır?
Şimdi tam da bu noktada üstte ana hatları verilen vergiler noktasında yurt dışından araba getirmek için Özel Tüketim Vergisinin nasıl hesaplandığını açıklayalım. İşte o bilgiler.
- 600 cm3 silindir hacmine sahip ve de vergi dışında satış değeri 70 Bin Türk Lirasına kadar değeri olan kadar araçlarda % 45
- 1600 cm3 silindir hacmine sahip olan ve de vergi dışında satış değeri 70 bin – 120 Bin Türk Lirasına kadar değeri olan kadar araçlarda % 50, 120 Bin Türk Lirası şayet üzerinde ise % 60
- 1600 cm3 – 20000 cm3 silindir hacmine sahip olan ve de vergi dışında satış değeri 170 bin Türk Lirasına kadar değeri olan kadar araçlarda %100
- 20000 cm3 ve üzerinde silindir hacmine sahip olan ve vergi dışında satış değeri 170 Bin Türk Lirasına kadar değeri olan kadar araçlarda % 160
Değerinde bir ÖTV vergisi ödenmesi gerekir.
Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar Nelerdir?
Kısaca sözün özü yurt dışından araba getirmek, ülkemizden ister şahıstan ister bayiden araba almaya benzemez. Uzun ve zorlu adımları vardır. Üstte verilen bu temel bilgilerden sonra şimdi de konu ile alakalı olarak diğer merak edilen soruların yanıtlarını bu başlık altında açıklamaya çalışalım.
Engelli Raporu ile Yurt Dışından Araba Getirme Nasıl Gerçekleşir?
Ülkemizin yasaları doğrultusunda engeli olan kişilerin hayatlarını daha kolay bir hale getirip daha eşit bir şart altında yaşamaları için Özel Tüketim Vergisi ya da kısaca adı ÖTV olan vergiyi ödemeden araba alma şansına sahip olabiliyorlar. Yine engelli olan Türk vatandaşlarının yurtdışı menşeili olarak araba almaları noktasında son yasal düzenlemeler ile süreç çok daha kolay bir hale gelmiş durumdadır. Bu noktada şunlar söylenebilir:
Eskiden ithal olarak ülkemize gelen engelli için olan arabaları 10 sene sürecinde yurt için satışı yapılabilir iken artık burada durum tamamen değişti ve süre artık sadece 3 sene olarak değiştirildi. Konuyu tam anlamadığınızı düşünüyor iseniz şu şekilde de bir açıklama yapılması çok daha aydınlatıcı bir bilgi olabilir. Yırt dışından alınan engelli aracını 4 yıl kullandıktan sona 10 seneyi beklemenize gerek kalmaksızın satabilirsiniz.
Engelli raporunuz kanalı ile yurt dışından araba getirebilme için aşağıda yer alan şartların tam ve eksiksiz olarak tamamlanmış olması gerekir. Aksi halde yurt dışından engelli aracı getirilmesi mümkün değildir.
- Kişinin almış olduğu sağlık raporunda engel türü yazılı olmalıdır. Aynı durum sahip olduğu ehliyet üzerinde de yazmalıdır. Yani kişinin görme engeli var ise o açık ve anlaşılır bir biçimde engelli ehliyetinde yazılı olmalıdır.
- Şayet kişinin % 90 üstünde olan bir sağlık raporu varsa o zaman da özel tertiba olmayan aracın alınması mümkün olmaktadır.
- İthal edilip alımı yapılacak olan özel ÖTV indirimi olan otomobillerin MYV ve Gümrük Vergileri ile KDV noktasında da indirimleri olduğunu bilhassa ifade etmemizde fayda vardır.
Çift Uyruğu Olanlar için Yurtdışından Araba Getirme Koşulları Nelerdir?
Şimdi de gelelim bir diğer önemli olan ve merak edilen hususa. Yurt dışından araba getirmek noktasında çift vatandaşlığı olan ve de Türk vatandaşları dışında olan kişiler eğer ülkemize belli bir süre ülkemize okumaya ya da çalışmaya geliyor ise o zaman Türkiye Gümrük Bölgesi haricinde olan yabancılar ülkesinde kendi isimlerine kayıtlı olan şahsi kullanımları için olan özel araçlarını geçici olarak ülkemizde kullanılmak üzere ülkemizde kaldığı sürece getirebilir. Bu durumda olan kişilere de geçici ithalat belgesi denilen belge verilir. Onlar da bu belge ile kendi araçlarını kişisel amaçları için kullanma hakkına sahip olurlar.
Yurt Dışından 2. El Yabancı Plakalı Araç Nasıl Alınır?
Yurt dışı kaynaklı olarak sıfır araba değil 2. el olarak yabancı Plakalı araç alımı konusunda ne yazık ki bir yasal düzenleme yoktur. Araçlar yurt dışından hangi ülke olursa olsun sadece 0 km olursa ülkemize üstte ifade edilen koşullar doğrultusunda getirilebilir. Kurallar bu konuda son derece açık ve nettir.
Burada tek istisnai olan durum 2. El klasik sınıfına giren araçların ülkemize getirilebilmesidir. 50 yaş ve üzeri klasik arabalar ülkemize KDV ve ÖTV ödemeleri yapılarak tescil ettirilerek getirilebilir.
Yurt dışından araba getirmek noktasında kısaca söylenebilecek olanlar bunlardır.
Not: Burada Yer Alan bilgiler bilgilendirme için araştırmalar sonucunda yazılmıştır. Bu bilgilerden doğacak herhangi bir durumda firmamız sorumlu değildir. ve Firmamız yurtdışından araç getirmekle ilgili işlemlerde yapmamaktadır.
Bu yazıdan sonra Yasalarda değişiklik veya güncellemelerde durum değişikliği yaşanabilir.
Ayrıca Yurtdışından Araç getirmek isteyenler Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yayınladığı Yolcu Beraberi Taşıtlar isimli soru cevap yazını verdiğimiz link üzerinden takip edebilir ve kontrol edebilirler
Yolcu Beraberi Taşıtlar Ticaret Bakanlığı Yazısı için Tıklayınız.