Araç kullanımında ne kadar dikkatli davranırsak davranalım kazalardan kaçmak bazen imkânsız olabiliyor. Diğer sürücülerin dikkatsiz bir şekilde araç kullanması ya da hava koşullarının kötülüğü ciddi trafik kazalarına yol açabilir. Tabi ki yüksek hız da dikkatsizlik trafik kazalarının hala en büyük sebebi olarak gösteriliyor.
Trafik Kazası Sonrasında Yapılması Gerekenler
Trafik kazası geçirmenin son derece olumsuz bir durum olduğu gerçek. Ancak bu olumsuz durum yaşandığında soğukkanlılığını korumanız ve doğru adımlar atmanız gerekiyor. Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olursanız bu adımları birer birer hayata geçirebilir ve bu süreci en az sorunla atlatabilirsiniz.
Yaralı Sürücü ve Yolcuların Kontrolü İlk Adım
Trafik kazalarının büyük bir kısmı yalnızca maddi hasarla sonuçlanıyor. Araçların her geçen gün yeni güvenlik sistemlerini devreye sokması sebebiyle can kaybı ya da yaralanmaların yaşandığı trafik kazalarının sayısı iyice azaldı. Ancak yüksek hızda ya da alkollü araç kullanımı devam ettiği sürece hiç can kaybı yaşanmayan trafik kazalarından bahsetmek mümkün değil.
Trafik kazalarında yaralanmalar ya da can kayıpları olabilir. Ortaya çıkabilecek bu olumsuzlar en önemli etmeni oluşturduğu için trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler arasında ilk sırayı yaralıların kontrolü alıyor. İlk olarak kendi aracınızdaki, sonrasında da kazaya karışan diğer araçtaki yaralı kişilerin kontrol etmeniz gerekli. Eğer kazada yaralanan kişiler varsa hiç vakit kaybetmeden ambulansın aranması gerekiyor.
Kaza Bölgesinde Emniyet Tedbirleri Hemen Alınmalı
Trafik kazaları araçların giriş yapabildiği her alanda olabilir. Bazen çok geniş yollarda yaşanırken bazen patikalarda trafik kazaları ortaya çıkar. Araç kazaları nerede olursa olsun kaza bölgesinin emniyete alınması gerekmektedir. Normal şartlarda araçların kullandığı bir yol olduğundan ve diğer sürücüler kaza olma ihtimalini sürekli olarak göze almayacaklarından çeşitli uyarıcıların konması gerekiyor.
Araçların içerisinde yer alan trafik yardım setlerinin içerisinde özel uyarı levhaları yer almaktadır. Araç farının yansıması ile parlayan levhalar kaza alanının 100-200 metre gerisine kadar konmalıdır. Eğer birden fazla uyarıcı levha varsa bu levhaların uzaklığı daha da arttırılabilir. Levhalarla bölgenin emniyete alınması trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler arasında en önemlilerinden bir tanesidir. Aksi halde yeni kazalar ortaya çıkabilir.
Kazaya Karışan Araç Kaçarsa Endişe Etmeyin
Bilindiği gibi kazalarda hangi tarafın suçlu olduğu araştırılır. Özellikle can kaybı ortaya çıkmışsa bu araştırmalar sonrasında ciddi cezalar söz konusu olmaktadır. Trafik kazasının yaşanması durumunda her iki tarafın da alandan ayrılmaması ve mümkünse araçlarını ilk etapta hareket ettirmemesi gerekir. Aksi halde kazanın belgelenmesi ya da değerlendirilmesi son derece zor olacaktır.
Bazı durumlarda kazaya karışan araçlardan bir tanesi büyük bir hasar almamışsa kaçar. Özellikle aracın sürücüsü alkollü ya da ehliyetsiz ise bu durum ile karşılaşmak mümkündür. Taraflardan bir tanesinin kaçtığı trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler kaçan aracın plakasına bakmak olacaktır. Hatta imkânınız varsa fotoğraf ve video da çekebilirsiniz. Sonrasında ise kendi aracınızı fotoğraflayıp belgelemeniz ve süreci devam ettirmeniz gerekli olacaktır.
Olay Yerinin Fotoğraf ve Videosunun Çekilmesi Şart
Trafik kazalarının çözümünde artık teknolojiden ciddi şekilde faydalanılıyor. Geçmiş dönemde kazalar basit bir şekilde kâğıda çizilerek sigorta şirketlerine bildirilmekteydi. Ancak artık akıllı telefonlar ile fotoğraf ve video çekmek son derece kolay olduğundan kazanın net bir şekilde belgelenmesi de mümkün oluyor.
Kazanın ardından araçtan inip daha önce belirttiğimiz işlemleri gerçekleştirdikten sonra kazanın birçok farklı açıdan fotoğraflarını ve videosunu çekmeniz gerekmektedir. Tarafların her ikisi de bu çekimi yaparsa daha sağlıklı sonuçlar alınır. Aksi halde bilinçli olarak gösterilmeyen noktalar olabilir. Video ve fotoğraflar trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler arasında olmazsa olmaz bir işlem olarak gösterilebilir
Araçları Trafiğe Engel Olmayacak Alana Çekmelisiniz
Araçların kaza sonrasında fotoğraf ve videosunu çektikten sonra araçların kaza bölgesinden uygun bir alana çekilmesi gerekiyor. Eğer kaza çok büyükse ve araçların hareket edebilmesi mümkün değilse bu işlem de gerçekleşemez. Ancak araçlarda yalnızca basit maddi hasarlar meydana gelmişse araçlar çalıştırılıp uygun bir alana çekilebilir. Böylece trafiğin aksamadan devam etmesi sağlanacaktır.
Araçların uygun alanlara çekilmesi trafik sıkışıklığı oluşmaması adına çok önemli olsa da şart bir işlem değildir. Taraflar istemezlerse araçlarını hareket ettirmeyebilirler. Ancak fotoğraf ve video çekildikten sonra araçların aynı konumda durmasının bir anlamı olmaz. Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler doğru bir şekilde uygulanır ve sonraki adımlara geçilir. Etraftan sürekli olarak olaya karışan kişilerin olmaması için araçların çekilmesi doğru olacaktır.
Kaza Tespit Tutanaklarını Oluşturmaya Başlayın
Araç sürücülerinin her zaman kaza tespit tutanaklarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Bu tutanaklar rahatlıkla internet üzerinden indirilip yazıcıdan çıkartılabilir. Kırtasiyeler de bu işlemi gerçekleştirmektedir. Kırtasiyelerden çok sayıda kaza tespit tutanağı alınarak aracın iki farklı bölgesine konmalıdır. Çünkü kaza durumunda aracın torpidosu ya da bagajı açılmayabilir.
Kaza tespit tutanaklarında her iki tarafın da belli başlı bilgileri talep edilmektedir. İki farklı tutanak tutulur ve bu tutanakların her biri kazaya karışan sürücülerde kalacaktır. Kaza sonrası dönemin en iyi şekilde yönetilebilmesi için tutanaklardaki tüm bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler kapsamında iki taraf da tutanakları imzalayıp bir sonraki aşamaya geçer.
Anlaşmazlıklar Ortaya Çıkarsa Trafik Polisi Dâhil Edilmeli
Kaza sonrasında adrenalinin en üst seviyeye çıkması, yaralanmaların ya da maddi kayıpların yaşanması insanların çok sinirli bir yapıda olmasına sebep olmaktadır. Bu süreçte insanlar hiçbir şekilde suçlarını kabul etmek istemezler. Bu da ciddi anlaşmazlıkların oluşmasına yol açacaktır. Kaza yerinin fotoğraflanması engellenebilir. Araç bilinçli bir şekilde hareket ettirilir ya da tutanaklardaki bilgiler doldurulmaz. Bunların her biri anlaşmazlık anlamına gelecektir.
Trafik kazaları sonrasında anlaşmazlıklar yaşanıyorsa sürecin trafik polislerine emanet edilmesi gerekmektedir. Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler arasında yer alan trafik polisinin aranması işlemi ile birlikte polisler olay yerine gelir ve anlaşmazlıkları ortadan kaldırırlar. Fotoğraflama ve video işlemleri polisler tarafından yapılır. Ardından tutanaklar doldurularak sürecin ilerlemesi sağlanır.
Kazaya Karışan Tarafların Belgelerinin Fotoğraflanması Büyük Kolaylık Olacak
Kazaya karışan insanlar birbirlerini tanımayan kişiler olurlar. Bu sebeple de ileriki dönemde ihtiyaç halinde birbirlerine ulaşmaları kolay olmayacaktır. Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler arasında yer alan bilgi paylaşımı son derece önemlidir. Taraflar telefon numaralarını paylaştıktan sonra ruhsat, ehliyet ve trafik sigortasının fotoğraflarını çekerler. Her iki taraf da bunları gerçekleştirdikten sonra olay yerinden ayrılmak mümkün olacaktır.
Okuyunuz: Aracımın Kasko Değeri
Elde Edilen Belgelerle Servise ve Sigortaya Başvuru İle Süreç Sonlanıyor
Kaza sonrasında yukarıda saydığımız bütün adımları atan kişiler elindeki belgeler ile hizmet aldıkları sigorta şirketine gitmelidirler. Yetkili kişilere yaşanan kaza anlatılıp belgeler teslim edilir. Ardından sigortanın yükümlülüğünde olan işlemlere başlanacaktır.
Araçlar da onarımının yapılacağı servise götürülür. Servisler de ücretlerini temin edebilmek adına trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler arasında yer alan belgelere ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple de hazırlanan tutanakların ve çekilen fotoğrafların servislere giderken de götürülmesi gerekmektedir.