Sigorta, daha güvenli bir hayat yaşayabilmemiz adına bizlere sunulan bir hizmettir. Hayat standardımızı arttırır. Eğer ne zaman hastalanacağımızı bilemiyorsak ne zaman kaza yapacağımızı da kestiremeyiz. Bu nedenle her türlü felakete ve beklenmedik duruma hazırlıklı olmak sigorta ile sağlanır. Kasko, sizin için taşınır mallarınıza ve taşınmaz mallarınıza uyguladığımız sigortaya denir. Bu nedenle herhangi bir olumsuzluk olması durumunda aracımın kasko değeri ne kadar diyenlerin sayısı artmaktadır.

Aracımın Kasko değeri ne kadar

Aracımın Kasko değeri ne kadar

Bugün hayat pahalılığının giderek artmasıyla özellikle motorlu taşıtların fiyatlarındaki artış ta sizlerin dikkatini çekmiştir. Tüm bu hayat pahalılığının yanında sizlerin beklenmedik durumlarla karşılaştığında zarara uğramamanız için kullanılan sigorta türüne kasko denir. Kasko hırsızlık, yanma, çarpma gibi durumlarda aracınızda oluşan maddi hasarı karşılamak amacıyla üretilen bir sigorta türüdür. Bir çok zararı karşılayan kasko sizlerin mağduriyetini en üst düzeyde karşılamak için vardır.

Aracımın Kasko Değeri

Ülkemizde zorunlu trafik sigortası haricinde araç sahipleri araçlarına kasko yaptırabilirler. Kasko isteğe bağlı bir hizmet olup aslında kendinizi güven altına almanızı sağlar. ZTS yani zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza anında sadece karşı tarafın hasarını karşılarken, kasko yasal kurallara uygunluğunuz dahilinde (alkol, madde kullanımı vb.) suç teşkil eden unsurlarla bağlantınız bulunmaması dahilinde kendi aracınızın hasarını da karşılar.

Aracımın kasko değeri sigorta poliçeniz hazırlanırken belirlenen bir hizmet bedelidir. Kasko değeri aracınızın kasko sigortasını belirleyen temel unsurdur. Aracınızın kasko değeri hesaplanırken bir çok unsur öne çıkmaktadır. Burada aracınızın modelinin yılı, Araç markası, Aracınızın tipi önemlidir. Gelin şimdi aracınızın kasko değerinin nasıl hesaplandığını birlikte öğrenelim.

Kasko değeri hesaplanırken ülkemizde yer alan sigorta şirketlerinin aylık değerlendirme raporları önemli yer alır. Burada unutulmaması gereken husus Türkiye sigorta birliği gibi kurumların öne sürdüğü raporlar tavsiye niteliğinde olup yasal bağlamda bir zorunluluk içermez.

Kasko değeri genel olarak yukarıda belirtilen unsurlara göre yapılsa da müşteri özelinde de hizmet verilip müşterinin ihtiyaçlarına göre daha farklı ürünler de kasko altına alınabilmektedir. Örneğin ek teminatlar olarak açıklanan kasko değeri belirleme kriterleri arasında sürücünün kaç yıllık ehliyet sahibi olduğu, ikamet ettiği bölge, mesleği, sürücü yaşı gibi etkenlerde bulunmaktadır.

Burada unutulmaması gerekenlerden bazıları şunlardır;

Aynı marka araçlarda bile kasko değeri farklı olabilmektedir. Çünkü araçların modelleri birbirinden farklı olduğu için aracınızın kasko değeri değişmektedir.

Aracımın Kasko Değeri

Aracımın Kasko Değeri

Araç Kasko Nedir ?

Kasko, motorlu kara taşıtlarının sigortasıdır. Sigortayı yaptıran araç sahibinin ve aracının uğradığı zararların karşılanmasını temin eder. Kasko yaptıran araç sahibi hem kendi aracını hem de karşı tarafın kullandığı aracını güvence altına alır. Kasko sigortasının amacı sigorta sahibinin uğrayabileceği zararı tazmin etmektir.

Kasko yaptırılması kanunlarla zorunlu olan bir sigorta biçimi değildir. Kaskonun yaptırılıp yaptırılmayacağı tamamen kişinin hürriyetindedir. Ancak kasko yaptırmamak trafikte karşılaşılabilecek olan sorunların riskini almak anlamına gelmektedir. Kasko araç ve araç sahiplerine sunduğu teminatlar ile büyük önem arz etmektedir.

 Sağlıklı nesilleri sağlıklı bir gelecek ile buluşturmak ve onlara temiz bir doğa bırakmak yetişkinlerin temel amaçlarından birisi olmalıdır. Gelecek bir sonraki başlıkta kasko kapsamını neleri içerdiğini gelin birlikte ele alalım.

Trafik Kazaları

Karayolunda sürücünün kendi kusurundan dolayı veya karşı tarafın kusurundan dolayı yaşanan kazalara trafik kazaları denmektedir. Trafik kazaları, motorlu, motorsuz taşıtlar veya bunlar ve yayalar arasında yaşanabilmektedir. Araçların devrilmesi, çarpışması, düşmesi, yuvarlanması gibi olaylar trafik kazaları olarak adlandırılmaktadır.

Aracın Yanması

Kasko sigortası, aracınızın kaza sonucu yanması, patlaması gibi sebeplerle kullanılmaz hale gelmesinde de sizlerin yanında olmaktadır.

Araçların veya Araçların Parçalarının Çalınması

Aracınızın çalınması veya aracınızın parçalarından herhangi birinin çalınması durumunda aracınızın masraflarını karşılamak ta kasko sigorta kapsamında değerlendirilir.

Ferdi Kayıplar

Kasko sigortası, yaralanma, hastalık durumlarında sigortalının ve sigortalıya eşlik eden kişilerin uygun bir sağlık kurumuna nakledilmesini güvence altına almaktadır. Ayrıca gerekli görülmesi durumunda sigortalının ailesinden bir kişinin seyahat ve konaklama ücretini de karşılayarak sigortalı kişinin yanında bulunmasını sağlamaktadır.

Kasko, güvenilir ve iyi sürücüleri her zaman desteklemektedir. Kaskonuzu yaptırdığınız ilk yıl içerisinde herhangi bir kazaya karışmamanız halinde ikinci yıl yaptıracak olduğunuz kasko sigortasında indirim sağlamaktadır.

Aracın Kasko Değeri Nasıl Öğrenilir ?

Aracınızın kasko değerini öğrenebilmenizin bir çok yolu mevcuttur. İnternette sigorta şirketlerinin kasko değeri hesaplama motorları mevcuttur. Bu motorları kullanarak aracınızın kasko değerini ortalama olarak hesaplayabilirsiniz. Örneğin sigortam.net bunu sizin için hesaplayıp size kasko teklifinde bulunabilir.

Bunun yanı sıra Türkiye sigorta birliği (TSB) ile iletişime geçerek araç bilgilerinizi verip aracınızın kasko sigorta değerini öğrenebilirsiniz veya en yakın sigorta merkezine aracınızla uğrayıp kasko değerinizin hesaplatabilirsiniz.

Kasko Sigortanın Avantajları Nelerdir ?

Yazımızın yukarıda kalan Kısımına göz attığımızda kaskonun zorunlu olmayan bir sigorta türü olduğundan sizlere bahsetmiştik. Fakat sizlerde kasko sigortanın avantajlarını öğrendiğinizde aracınıza kasko yaptırmanın ne kadar doğru bir karar olduğunu göreceksiniz. Bunun için kaskonun avantajlarını öğrenmenizde fayda var. İşte kasko sigortanın avantajları;

  • ZTS(Zorunlu trafik sigortası) yalnızca karşı taraftan kaynaklı kazalarda meydana gelen hataları kapsarken kasko sizlerden kaynaklı olarak meydana gelen kazaları da karşılamaktadır.
  • Meydana gelen kazalarda veya arıza vb. durumlarda aracınız onarım sürecindeyken sigorta şirketi size bir adet araç tahsis eder. Böylelikle kendi aracınız onarılırken sizde araçsız kalmamış olursunuz.
  • Meydana gelen kazalarda aracınız hareketsiz kalmış olabilir veya aracınızın sigorta kapsamında kalabilmesi için hareket ettirilmemesi gereken durumlar ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu durumlarda çekici hizmetini kasko yapan sigorta şirketi ücretsiz olarak sizin için karşılayabilmektedir.
  • Hırsızlık vb adli durumlarda aracınızın onarım bedelleri sigorta şirketi tarafından karşılanır.
  • Deprem, yangın, sel vb. doğal afetler nedeniyle aracınızın zarar görmesi durumunda bu masraflar kasko sigorta tarafından karşılanır.
  • Kasko sigorta kapsamına ekletebileceğiniz diğer sağlık hizmetleri de sigorta kapsamına alınabilmektedir. Örneğin ölüm, yaralanma gibi durumlarda tazminat alırsınız.
  • Kasko sigorta poliçenizi kendi ihtiyaçlarınız doğrusunda değiştirip genişletebilirsiniz.

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Kasko ve trafik sigortası aslında birbirine benzer sigorta türleridir ve oldukça karıştırılabilirler. Burada temel fark trafik sigortası yaptırmak kanunlarla güvence altına altına alındığı için zorunludur. Fakat kasko kişinin tasarrufunda kalan bir hizmet olduğu için yaptırılması zorunlu değildir. Trafik sigortası yalnızca sürücünün kusursuz olduğu durumda işinize yararken kasko kusurlu olan taraf siz olsanız dahi tüm bedelleri karşılamaktadır. Kaskoda tutar sigorta poliçenizin kapsamına göre belirlenirken trafik sigortası devlet tarafından her yıl belirlenerek o yıl için sabit bir ücret talep edilir ve standarttır.

Kasko, trafik sigortasına göre daha pahalıdır ve maliyetlidir. Şimdi örnek bir kasko içerisinde yer alan teminatları sizin için listeledik gelin hep beraber bu listeye göz atalım.

  • Çarpma, çarpışma
  • Devrilme, düşme, yuvarlanma
  • Yansıma
  • Hırsızlık
  • Asıl anahtarın çalınması sonucu hırsızlık
  • Anahtar kaybı
  • Kötü niyetli hareketler
  • Terör
  • Deprem
  • Sel
  • Aracın yetkisi kişilerce çekimi
  • Sigara ve benzer madde zararları
  • Kemirgen teminatı
  • Hasarsızlık koruma
  • İhtiyarı mali sorumluluk
  • Acil sağlık ambulans hizmeti
  • Koltuk ferdi kaza
  • Hukuksal koruma
  • Mini onarım hizmeti ve bedeli
  • Yol onarım hizmeti
  • İkame araç hizmeti(sigorta şirketi tarafından kullanmanız için verilen araçtır.)

Okuyunuz: Aracım Nereye Çekildi