Aracım Nereye Çekildi? Ülkemizde ve dünyada en çok tercih edilen ulaşım yöntemi karayollarıdır. Karayolları her yıl daha da gelişmektedir. Yeni yollar ve köprüler yapılır, tüneller açılır, kamera sistemleri gelişir. Ülkemizde çekici trafik kurallarına uymama sonucunda, olağan üstü durumlarda aracı kurtarmak için ve herhangi bir kazadan sonra hareket edemez hale gelen araçlar için kullanılan bir kurtarma aracıdır.

Çekici araçlar kanunlar ile belirlenmiş standartlara uygun olarak hareket ederler. Ve yine çekici araç bedelleri yönetmeliklerle belirlenerek ortak bir şekilde hareket edilir. Araç çekici firmaları her ne kadar özel firmalar olsalar da bölge bölge bulundukları şehirlerdeki vatandaşlara hizmet ederler. Özellikle can güvenliği ve diğer önemli konularda polislerle ve jandarmalar ile iletişim halindedirler.

Aracım Nereye Çekildi ?

Günümüzde kişisel araç kullanımının artmasıyla birlikte ulaşımda aksamalar meydana geldiği gibi kazalar da her geçen gün artmaktadır. Özellikle deneyimsiz, dikkatsiz ve diğer sürücülere saygı göstermeyen sürücüler sık sık kazalara karışmaktadırlar. Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde kazaların %30 ‘ u ehliyetini yeni almış bireyler tarafından yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra 20-24 yaş grubu ise kaza yapma sayısında ikinci sıraya yerleşmiştir. 2021 yılı eylül ayı verilerine göre eylül de toplamda 42.283 kaza yapılmıştır. Bu kazalarda 254 kişi hayatını kaybederken 29 bin kişi yaralanmıştır. Yine 2021 yılı eylül ayı verilerine göre en çok kaza yandan çarparak gerçekleşmiştir. 6404 yandan çarpışma yaşanmıştır. En çok, 2 araçlı, daha sonra tek araçlı kazalar yaşanmıştır. En çok otomobiller kazalara karışmıştır. Sırasıyla en çok kaza yapan iller ise 2322 ile ilk sırada İstanbul, 1300 ile Ankara ve 1158 ile İzmir ‘dir. Kazaya sebep veren etkenlerin başında ise “Alkollü araç kullanma” ilk sırada yerini almıştır.

En güncel veri olan eylül ayı verilerine göre en fazla kazaya sebep olan unsurun açık ara farkla sürücü olduğu görülmektedir. Kusurlu sürücüler tarafından yapılan bu kazalarda kazanın sebebi en fazla “Araç hızını, yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uyulmadığından” kaynaklandığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak trafik kurallarına uymamaktan, alkollü araç kullanmaktan ve sabırsız olmaktan kaçınırsak daha güvenli bir yolculuk yapmış oluruz.

 Bir çok araba çekici firma bulunmaktadır. Diyelim ki trafik kurallarına uymadığınız için aracınız çekildi ve sizde hemen aracım nereye çekildi şeklinde bir sorgulama yapmak istediniz, aracınızın nereye çekildiğini gelin birlikte öğrenelim.

Aracınızın nereye çekildiğini öğrenmek için birkaç yol mevcuttur sırasıyla bunlara göz atalım;

  • Sms ile aracınızın nereye çekildiğini sorgulayabilirsiniz

Aracınızın çekildiği yeri ve adresi, çekilen otoparkın iletişim numarasını içeren bir sms bilgisi alarak bunu sağlayabilirsiniz. Bunun için 1550 ye PARK (BOŞUK) ARAÇ PLAKASI yazarak aracınızın çekildiği yerin bilgilerini öğrenebilirsiniz. Bu yöntem genellikle pratik bir şekilde sonuçlanabildiği için çoğunlukla tercih edilen yöntemlerden birisidir.

  • E-devlet üzerinden aracınızın nereye çekildiğini öğrenebilirsiniz.

Aracınızın çekildiği yeri dijital vatandaşlık uygulamalarından birisi olan E-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bunun için öncelikle sizin bir adet e-devlet şifresine ihtiyacınız vardır. Eğer e devlet şifreniz yoksa veya bilmiyorsanız PTT aracılığıyla veya yurtdışında yaşıyorsanız elçilikler aracılığıyla temin edebilirsiniz. Eğer şifrenizi unuttuysanız e-devlet üzerinden şifremi unuttum kısmına basarak kolaylıkla e-devlet şifrenizi yenileyebilirsiniz. Şifrenizi edindikten sonra e devlete giriş yapıp “Aracımın Çekildiği Otopark Bilgisi Sorgulama (Gerçek Kişi)” aramasını yaparak kolayca ulaşabilirsiniz.

Araç Çekici Nasıl Çalışır ?

Araç çekici nasıl çalışır ? Aslında bu çekici aracın çalışma prensibiyle alakalı bir sorudur. Her araç çekicisi aynı yöntem ile çalışmaz. Bir çok farklı çekme yöntemi ve aracı mevcuttur. Örnek verecek olursak; Çatallı çekici, Tepeden çekici, Kayar platform, Oto Transfer Çekicisi olmak üzere bir çok farklı araç çekici türü bulunmaktadır. Şimdi çekici araçların nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilmek adına çekici çeşitlerini tek tek ele alalım

  • Çatallı çekiciler

Çatallı çekiciler forklift düzenle çalışmaktadırlar. Forklift iş makinasında kullanılan çatallar aracı yerden yükseltir ve çekerek taşır. Tıpı forklift düzende olduğu gibi aracın altına giren iki büyük çatal aracı kaldırmaya yarar. Çatallar yardımıyla kaldırılan araç çekici aracın kasasına konur. Burada yolun uygunluk durumuna dikkat ederek çekilecek olan araç çekicinin kasasının solundan ya da sağ tarafından kaldırılarak kasaya yüklenir.

  • Tepeden çekiciler

Tepeden çekici daha çok trafik polislerinin ihtiyaç duyduğu ve kullandığı bir çekme aracıdır. Tepeden çekiciye verilen diğer bir isim ise “Ahtapot çekici” dir. Bu araçta vinç tepeden iner ve 4 adet bulunan çatalına her bir teker bağlanır. Daha sonra araç havaya kaldırılarak güvenli bir şekilde çekici aracın kasasına yerleştirilir. 4 Yanından aracı ahtapot gibi sardığı için çekici araca bu isim verilmiştir.

  • Kayar platform

Trafikte sık karşılaşılan çekici araçlardan birisidir. Bir araç yolda kaldıysa ve hareket ettirilebilme imkanı varsa araç, çekici araçta bulunan kayar platforma iner. Eğer aracın hareket edebilme imkanı yoksa araç vinç yardımıyla kayar platforma çıkarılır.

  • Oto transfer çekicisi

Hidrolik makara sistemine sahip olan bu sistemde çekilecek araç vinç yardımıyla damperli bir platforma yüklenir. Aracın transferi sırasında damper kaldırılır ve makaralar gevşetilir. Bu sayede aracın daha güvenli bir şekilde çekilmesi sağlanır.

Aracım Nereye Çekildi

Aracım Nereye Çekildi

Çekilen Araç Nereye Gider ?

Aracım nereye çekildi diyen kişiler için Çekilen araç elbet teki otoparka gider diyebiliriz. Bu otopark özel anlaşmalı bir otopark olabileceği gibi Emniyetin otoparkı da olabilir.

Çekici Ücretleri Ne Kadar ?

 Aracınız ile yaşadığınız bir sorunun ardından yolda kaldığınızı farz edelim. Yolda kaldığınız yer şehir içi de olabilirken şehirler arası seyahatlerinizde de yolda kalmış olabilirsiniz. Şehirler arası seyahatlerinizde yolda kaldığınızda tatbikî çekme bedelleri daha fazla olacaktır. Şimdi sizin için 2021 yılı için araç çekme bedellerini derledik; 2021 yılı itibarıyla bir çok hizmete ve ürüne zam geldi. Bu hizmetlerden biriside araç çekme bedeli oldu. UKOME(Ulaşım Koordinasyon Merkezi) park yasağı nedeniyle kararı ile araç çekme bedeline zam yaptı. 2020 yılında 130 TL olan araç çekme bedeli 2021 yılı ocak ayı itibarıyla 160TL ye çıkarıldı.

Park yasağı nedeniyle çekilen araçların hizmet bedelleri nasıl hesaplanır ? Şimdi gelin yazının devamında buna göz atalım. Otomobillerde 12 TL den 16 TL ye, Motosikletlerde 5 TL den 8 TL ye, Kamyonet, minibüs, arazi taşıtında 12 TL den 17.6 TL ye yükseltildi. Belirtilen ücretler gün başına olup fiyatlara KDV dahildir. Park yasağı haricindeki çekici ücretleri ise 5 Km ye kadar olan çekme işlemlerinde 100 TL den 160 TL ye yükseltilirken 5 KM den daha uzun mesafeler için KM başına 2020 yılında belirlenmiş olan 5 TL ücreti 2021 yılı itibarıyla KM başına 9.6 TL ye yükseltilmiştir.

Örnek verecek olursak İstanbul’dan Ankara istikametine gitmekte olan bir araç Ankara’ya 100 km kala arıza yapıyor ve çekici çağırıyor olsun. Çekici ücreti ön hizmet bedeli 160 TL + 5km ye kadar olan ücret 25 tl + kalan 95 km yol için 95*9,6 olarak totalde 1097 TL olarak belirlenmiştir. Tatbikî otoparkta kalacağı gün sayısına göre bu ücret artacaktır.

Aracınızdaki her türlü arıza sonucuna örneğin aracınız gaz yemiyor ise veya ceza sonucunda aracım nereye çekildi diye sormadan kolayca öğrenebilirsiniz.