Elektrikli Arabalar nasıl çalışır? Bataryalı elektrikli araçlar olarak da adlandırılan tamamen elektrikli araçlar (EV’ler), içten yanmalı motor yerine bir elektrik motoruna sahiptir. Araç, elektrik motoruna güç sağlamak için büyük bir çekiş pil takımı kullanır ve elektrikli araç tedarik ekipmanı (EVSE) olarak da adlandırılan bir duvar prizine veya şarj ekipmanına takılmalıdır. Elektrikle çalıştığı için araç egzoz borusundan egzoz salmaz ve yakıt pompası, yakıt hattı veya yakıt deposu gibi tipik sıvı yakıt bileşenlerini içermez
Elektrikli Arabalar nasıl çalışır?
Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır – Bileşenleri Nelerdir?
Akü (tamamen elektrikli yardımcı): Elektrikli tahrikli bir araçta, yardımcı akü, araç aksesuarlarına güç sağlamak için elektrik sağlar.
Şarj portu: Şarj portu , çekiş aküsü paketini şarj etmek için aracın harici bir güç kaynağına bağlanmasına izin verir.
DC/DC dönüştürücü: Bu cihaz, çekiş akü paketinden gelen yüksek voltajlı DC gücünü, araç aksesuarlarını çalıştırmak ve yardımcı aküyü yeniden şarj etmek için gereken düşük voltajlı DC gücüne dönüştürür.
Elektrikli çekiş motoru: Çekiş aküsünden gelen gücü kullanan bu motor, aracın tekerleklerini tahrik eder. Bazı araçlar, hem sürüş hem de rejenerasyon işlevlerini yerine getiren motor jeneratörleri kullanır.
Yerleşik şarj cihazı: Şarj portu aracılığıyla sağlanan AC elektriği alır ve çekiş aküsünü şarj etmek için DC gücüne dönüştürür. Ayrıca şarj ekipmanı ile iletişim kurar ve paketi şarj ederken voltaj, akım, sıcaklık ve şarj durumu gibi pil özelliklerini izler.
Güç elektroniği denetleyicisi: Bu birim, çekiş pili tarafından sağlanan elektrik enerjisi akışını yöneterek, elektrikli çekiş motorunun hızını ve ürettiği torku kontrol eder.
Termal sistem (soğutma): Bu sistem, motorun, elektrik motorunun, güç elektroniğinin ve diğer bileşenlerin uygun çalışma sıcaklığı aralığını korur.
Çekiş pil takımı: Elektrik çekiş motoru tarafından kullanılmak üzere elektriği depolar.
Şanzıman (elektrikli): Şanzıman , tekerlekleri sürmek için elektrikli çekiş motorundan gelen mekanik gücü aktarır.
Elektrikli araçların çalışma mekanizması her firmaya göre farklı olabilir. Örneğin; Tesla model elektrikli araçlarda batarya aracın altında bulunurken, farklı araçlarda bataryayı bagaj bölümünde görmeniz mümkün.