Aracım soğuk havada çalışmıyor

Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden’ sorusu her sürücünün en az bir kez sorduğu bir sorudur. Dizel araçlar havalar soğuk olduğunda araç dışarıda kalırsa sabah zor çalışabilir. Araçların soğuk havalarda çalışmamasının veya geç çalışmasının birçok farklı nedeni olabilir. Bu problem kış aylarında ve soğuk havalarda çok sık yaşanan bir problemdir. Neredeyse her araç sürücüsünün başına gelen bu problemde, araç çok soğukken marşa basıldığında araç hemen çalışmaz. Araç iki, üç kez marş yaptıktan sonra ancak çalışır. Araç bir kez çalıştıktan sonra veya araç ısındıktan sonra tek marşta çalışıyorsa, bunun çok basit bazı sebepleri vardır. Peki bu sebepler nelerdir?

Araç Soğuk Havada Neden Hemen Çalışmaz?

Araçların soğuk havada hemen çalışmamasının temelde birkaç sebebi vardır. Bu sebepler şunlardır;

1. Yakıt

Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun başlıca yanıtlarından biri yakıttır. Yakıt deposunda nem varsa bu nem donabilir ve yakıtın tıkanmasına neden olabilir.  Aynı zamanda dizel yakıtlarda soğuk havada yakıt, jelleşir ve ilk çalıştırdığınızda motora güç vermek normalden daha uzun sürer.

2. Motor yağı

Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun en yaygın yanıtlarından biri motor yağıdır. Soğuk havalarda marşa basıldığında motor, kalınlaşmış motor yağının direnciyle karşılaşır. Bu yüzden motor hemen çalışmaz. 

3. Akü

Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun diğer bir yanıtı akü olabilir. Araba aküleri, kimyasal reaksiyonun soğuk havalarda daha yavaş olması nedeniyle daha az elektrik akımı üretir. Bu yüzden marşa bastığınızda araç hemen çalışmaz. Ayrıca akü tamamen boşalmış veya arızalı olabilir. Eğer akünüzde arıza varsa aşağıdaki belirtiler de görülür:

  • Motor dönmeye çalışırken hırıltılı kesik ses çıkarıyorsa
  • Araçtan tıklama sesine benzer bir ses geliyorsa

4. Karbüratör

Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun bir diğer yanıtı karbüratördür. Ancak karbüratör sorunu, sadece eski model araçlar için geçerlidir, çünkü yeni üretilen araçlarda karbüratör bulunmamaktadır. Karbüratörler, büyük ölçüde tıkanabilen ve nemin buharlaşmasına izin vermeyen ve buz birikmesine neden olan küçük deliklere sahiptir. Bu delikler soğuk havalarda tıkanarak aracın çalışmamasına neden olabilirler. Eğer aracınız son 20 yıl içinde üretildiyse, sizin aracınızda da karbüratör yoktur. Ancak eski bir arabanız varsa sorununuzun nedeni karbüratör olabilir.

5. Ateşleme Sistemi

Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun diğer bir yanıtı aracınızın ateşleme sistemi olabilir. Bu soruya net bir cevap verebilmek için, aracınızın ateşleme sisteminin düzgün çalıştığından emin olmalısınız. Bunun için bujileri, buji kablosunu, ateşleme bobinini kontrol etmelisiniz.

6. Alternatör

Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun diğer bir yanıtı alternatördür. Alternatörün şarjı düşükse soğuk havalarda aküyü 12 voltun üzerine çıkaramaz. Bu yüzden aracınız soğuk havalarda çalışmıyor olabilir. Alternatörün değiştirilmesi ve akünün gece boyunca iyi bir şekilde şarj edilmesi bu sorunu çözecektir.

Aracımı Soğuk Havalarda Nasıl Kolay Çalıştırabilirim?

Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunu merak ediyorsanız, bu sorunu yaşamamak için neler yapmanız gerektiğini de merak ediyor olmalısınız. Aracınızın soğuk havada çalışmama sorununu yaşamamak için uzman oto ekspertizlerin aşağıdaki tavsiyelerini uygulayabilirsiniz.

Aracınızı Soğuk Havalarda Kapalı Alana Park Edin

Aracınızın soğuk havadan fazla etkilenmemesi için garaja veya kapalı alanlara park edin. Böylece aracınızın aküsü, yağı ve yakıtı soğuktan etkilenmeyecektir. Ancak aracınızı kapalı bir alana park etmek gibi bir şansınız yoksa, aracınızı koruma örtüleriyle kapatabilir ve soğuktan koruyabilirsiniz.

Antifriz Kullanın

Özellikle kış aylarında motorun soğutma suyuna eklenen antifriz, suyun donmasını engelleyerek soğuk havalarda aracınızın çalışmamasını engellemektedir.

Doğru Motor Yağını Kullanın (Motor Yağı Viskozitesi)

Araçlarda kullanılan motor yağlarının özellikleri aracınızın kullanılacağı hava sıcaklıklarına göre değişmektedir. Motor yağlarının bu özelliği viskozite terimi ile ifade edilir. Bir motor yağı alırken yağın viskozitesini dikkate almanız, soğuk havalarda aracınızın çalışmaması gibi sorunlarla karşılaşmanızı büyük ölçüde önlemektedir. Peki, motor yağı viskozitesi nedir?

Motor Yağı Viskozitesi Nedir?

Motor yağı viskozitesi, motor yağının belirli bir sıcaklıkta ne kadar kolay ve rahat aktığını ifade eden bir terimdir. Bir motor yağının viskozitesi ne kadar düşükse o motor yağı o kadar incedir ve soğuk havalarda bile akışkandır. Bir motor yağının viskozitesi ne kadar yüksekse o yağ o kadar kalındır ve soğuklarda da daha çok katılaşarak aracınızın soğuk havalarda daha geç çalışmasına neden olur. Günümüzde motor yağlarında viskozite değerleri standartlaştırılmıştır ve XW-XX değerleri arasında gösterilmektedir. Örneğin, iki motor yağından birinin etiketinde 5W30, diğerinde 5W40 yazıyor diyelim. W, İngilizce’deki winter (kış) sözcüğünün kısaltmasıdır. W’den sonraki değer, yüksek sıcaklıklarda motor yağı viskozite derecesini temsil eder. 5W30 etiketli yağ, 5W40 etiketli yağdan daha ince ve daha akışkandır. Kış aylarında veya soğuk havalarda viskozite derecesi düşük yağları tercih etmeniz, aracınızda yağın dolaşımını kolaylaştıracak ve yağın donmasını engelleyecektir. Bu yüzden düşük sıcaklıklarda, düşük viskozite dereceli bir yağ seçmek daha iyidir. Viskozite derecesi yüksek motor yağı ise yaz aylarında veya yüksek sıcaklıklara sahip bölgelerde tercih edilmelidir. Viskozitesi yüksek yağlar daha kalın olduğu için, motor parçalarının üzerinde koruyucu bir film tabakası oluşturacak, parçalar arasındaki sürtünmeyi ve aşınmayı da azaltacaktır.

Aracınızın Altında Asla Ateş Yakmayın

Çoğu kullanıcı aracının soğuk havada çalışmadığını görüp araçlarının altında ateş yakarak motor yağının incelmesini sağlamaya çalışır. Ancak bu teknikle motor yağı bozulur ve bu yöntem aracın çalıştırılması sağlamaz. Aynı zamanda bu yöntemde yangın çıkma tehlikesi de olduğu için asla denenmemesi gereken bir yöntemdir.

Yakıt Deponuzun Yarısına Kadar Dolu Olmasına Dikkat Edin

Soğuk havalarda aracınızın yakıt deposunun yarısına kadar dolu olması, aracınızın soğuk havalarda çalışmama ihtimalini oldukça düşüren bir yöntemdir. Soğuk havalarda arabanızı çalıştırmak normalden yüzde kırk daha fazla yakıt tüketir ve deponuzda fazla yakıt yoksa, aracınızın yakıtı tamamen bitebilir. Soğuk havalarda aracınızı gece park ederken deponun en az yarısını doldurursanız bu tür bir sorunu yaşamazsınız.

Aracım Soğuk Havada Çalışmıyor. Ne Yapmalıyım?

Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun yanıtlarını öğrendikten sonra, ne yapmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Eğer soğuk havada aracınız çalışmıyorsa ve aracınızı çalıştırmak için ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

1. Arabanıza çalışma şansı verin

Aracınız gerçekten soğuktan dolayı çalışmıyorsa, motorunuzun çalışması normalden biraz daha uzun sürebilir. Arabanızın ısınması için zaman tanımak için önce kontağını çevirin ve on saniye bekleyin. On saniye bekledikten sonra aracınız çalışmadıysa, kontağı tekrar kapatın.

2. Arabanızdaki elektrikli her şeyi kapatın.

Aküler soğuğu sevmez. Arabanız çalışmıyorsa, bunun nedeni akünüzün zorlanması olabilir. Arabanızdaki farlar, radyo, klima, iç aydınlatma gibi elektrik tüketen her şeyi kapatın. Aküden ek yüklerin kaldırılmasıyla motora yeterli güç iletilebilir ve aracınız çalışabilir.

3. Birkaç Dakika Bekleyin.

Arabanız ilk çalıştırdığınızda hemen çalışmadıysa, tekrar tekrar denemeye devam etmeyin. Arabanızı tekrar çalıştırmayı denemeden önce birkaç dakika bekleyin. Bu bekleme süresi, marş motorunuza ve akünüze ısınma şansı verir. İki dakika sonra, kontağı tekrar çevirmeyi deneyin. Eğer çalışırsa aracınız ısınmış ve çalışıyor demektir. Ancak çalışmadıysa biraz daha bekleyin. Birkaç kez 5 dakikalık aralıklarla aynı işlemi yeniden tekrarlayın.

4. Aracın çalışmamasına neyin neden olduğunu bulmaya çalışın.

Tüm gösterge ışıklarınız yanıyor mu? Gösterge ışığınız hiç yanmıyor mu? Aracınızın motoru dönmeye çalışıyor mu, ancak zorlanıyor mu?

5. Kaputu açın ve akü kablolarını kontrol edin.

Kaputu açın ve aküye giden kabloların hepsinin düzgün bağlanmış olup olmadığını kontrol edin.

6. Akünüzün bağlantı uçlarını temizleyin.

Arabanız hala çalışmıyorsa, arabanızın aküsünün bağlantı uçları paslanmış olabilir. Bu, elektrik sisteminizle ilgili bir dizi başka sorunun nedeni de olabilir. Bu sorunu gidermek için akünüzün bağlantı uçlarını temizleyin. Akünüzün bağlantı uçlarını temizlemek için, aracınız çalışmıyorken akünüzün bağlantı uçlarını karbonatlı suyla silebilir veya eski bir diş fırçasıyla bağlantı uçlarını fırçalayabilirsiniz. Aracınızı çalıştırmadan önce akünüzün bağlantı uçlarını tamamen temizlediğinizden ve bağlantı uçlarında herhangi bir korozyon olup olmadığından emin olun.

7. Eğer sorun aküden kaynaklanıyorsa veya tamamen akünüz bitmişse bir başka aracın aküsünden yardım alın.

Akünüzü çalışan başka bir aracın aküsüne bağlayarak aracınızı çalıştırmayı deneyin.

8. Servisinizden yardım alın.

Eğer aracınız halen çalışmıyorsa kendi servisinizden veya uzman bir oto servisinden yardım alın.

Soğuk Havalarda Aracımı Her Gün Çalıştırmalı mıyım?

1980’li yıllarda araçların kış mevsiminde ve soğuk havalarda gün içinde sık sık çalıştırılması gerektiğine inanılırdı. Özellikle zor çalışan arabalar kışın çalıştırılır ve boşta bırakılırdı. Ancak bu durum günümüzün otomobil dünyasında geçerli değildir. Modern araçlarda soğuk havalarda aracınızı sık sık çalıştırır veya boşta bırakırsanız yakıtınızı boşa harcamış olursunuz. Ancak kışın soğuk havalarda aracınızı iyi durumda tutmak istiyorsanız yapabileceğiniz bazı iyi yöntemler var.

Soğuk Havada Aracımı Neden Boşta Bırakmamalıyım?

Günümüzde üretilen araçlarda soğuk havada motoru çalıştırır ve rölantide bırakırsanız, ısı araca eşit olarak yayılmaz. Aracınızın yakıt deposunda yoğuşma meydana gelir ve ısınır, ancak aracınız motoru çalıştıracak kadar ısınmaz. Yakıt deponuzda meydana gelen bu yoğuşma, aracınızda aşınmalara neden olabilir. Eğer akünüzün şarjının bitmemesi için aracınızı boşta tutmak yerine aracınızı sürmelisiniz. Bunun için bir gün içinde 10-20 dakikalık bir sürüş yapabilirsiniz.

Soğuk Havalarda Akümün Bitmesini Nasıl Önleyebilirim?

Soğuk havalarda akünüzün bitmesini önlemek için aracınızla düzenli sürüşler yapabilirsiniz. Bu sürüşler akünüzün tamamen bitmesini önleyebilir. Ancak çok düşük sıcaklıklarda akünüz aracınızı çalıştıramayacak kadar zayıflayabilir. Bunu önlemek için uzman oto ekspertizlerimizin aşağıdaki tavsiyelerini uygulayabilirsiniz:

1. Akünüzü kış mevsiminin başında kontrol ettirin

Bir araba aküsünün ömrü 3 ile 5 yıl arasındadır. Eğer çok soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, mevcut akünüzü birkaç yıl önce aldıysanız, tamircinize akünüzü test ettirin. Bu şekilde akünüzün kış mevsiminde ne kadar dayanıklı olacağını önceden öğrenmiş olursunuz.

2. Akünüzü şarj edin

Soğuk havalarda aracınızda bir sorun yaşamamak için, akünüzün tam olarak şarj edilmesi gerekir. Akünüzü şarj etmek için kaliteli bir şarj cihazı kullanın.

3. Arabanızı ve akünüzü sıcak tutun

Akülerin performansı, soğuk havalarda düşer ve motora daha az elektrik iletirler. Bu da aracınızın soğuk havalarda çalışmamasına neden olabilir. Akünüzü sıcak tutmak için aracınızı da sıcak tutmalısınız. Bunun için aracınızı garaj gibi kapalı bir alana park ederseniz akünüzün soğuk havadan etkilenmesini önlemiş olursunuz. Eğer garajınız yoksa aracınızı gün içinde güneş alan bir yere park ederek aracınızı ve akünüzü sıcak tutabilirsiniz.

Soğuk Havada Motorum Donduysa Ne Yapmalıyım?

Motorunuz soğuk havada donduysa aracınızı kesinlikle çalıştırmayın ve motorunuzun kendiliğinden çözülmesine izin verin. Bu işlemi hızlandırmak için radyatör ızgarasının önüne bir ısıtıcı yerleştirebilirsiniz. Böylece aracınızın donmuş olan motoru daha hızlı çözülecektir.