Aracımın değeri nasıl artar? sorusu çok uzun zamandır en çok aldığımız sorulardan biri. Biliyorsunuz ikinci el piyasası hareketli ve mühim olan aracınızın değerinin yüksek olması. Şimdi size önereceğimiz bazı noktalar sayesinde aracımın değeri nasıl artar sorusunu cevaplamış olacağız. Aracınızın ömrünü ve performansını en üst düzeye çıkarmak için, zamana ve mevsime bağlı olarak kontrol etmeniz gereken öğelerin bir listesi burada. Aracınızın bu parçalarından bazıları düzenli olarak, bazıları ise sadece uzun vadede kontrol edilmelidir. Aracınızın bakım programını ve servis aralığı kaydını takip ettiğinizden emin olun.

Arabanızın bakımını yapmak ve düzgün çalışır durumda tutmak biraz çaba gerektirir, ancak aracınızın iyi çalışmasını sağlamak için kesinlikle mekanik bir deha olmak zorunda değilsiniz. En büyük engel, optimum araç bakımı için nelerin ve ne sıklıkta yapılması gerektiğinin farkında olmaktır. Aracınızın neye ihtiyacı olduğuna dair temel bilgileri ve rutin araç bakımını ne zaman yapmanız gerektiğini bilerek, aracınızın en iyi durumda olduğundan emin olursunuz.

Ek bir bonus olarak, aracınızın bakımlı olduğunu kanıtlayabilirseniz, yeniden satma zamanı geldiğinde en yüksek doları sorabilirsiniz. Ve elbette, araba bakım maliyetlerinin her zaman ucuz olmasa da, yolun aşağısındaki pahalı onarımlardan kaçınmanıza yardımcı olabileceğini unutmamak önemlidir.

Araç bakım programınızı takip etmeyi kolaylaştırmak için, otomotiv bakımınızı takip etmenize yardımcı olacak basit, indirilebilir bir araç bakım kontrol listesi oluşturduk.

Aracımın değeri nasıl artar

YAĞ VE SOĞUTUCU SEVİYELERİ

Aracımın değeri nasıl artar ? Her ay veya birkaç gaz dolumunda ve özellikle uzun yolculuklardan önce, motor soğukken arabanızın kaputunun altına girip hem yağ hem de soğutma sıvısı seviyelerini kontrol etmek iyi bir fikirdir. Her ikisinin de düşük seviyeleri, kontrol edilmezse motor sorunlarına yol açabilir. Her ikisini de kendi aracınızda bulmak için kullanıcı el kitabınıza bakın.

HAVA FİLTRESİ

Motorunuzun hava filtresi, motorunuza akan havayı düzenleyen ve enkaz ve partikülleri dışarıda tutmaya yardımcı olan şeydir. Hava filtrenizin düzgün şekilde aktığından emin olarak yakıt verimliliğinizi artırabilir, emisyonlarınızı azaltabilir ve motorunuzun ömrünü garantiye alabilirsiniz. Bu evde kolayca yapılabilir, bu nedenle talimatlar ve ne sıklıkta değiştirilmesi gerektiği için kullanıcı el kitabınıza bakın.

LASTİK BASINCI VE DİŞ DERİNLİK

Bakımlı lastikler güvenli, yakıt açısından verimli bir sürüşün ayrılmaz bir parçası olduğundan, lastiklerinizi sık sık görsel olarak kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Lastiklerinizin basıncını her ay, uzun yolculuklardan veya ekstra yük taşımadan önce kontrol edin. Yedek unutmayın. Lastik basıncınızı kontrol etmek için bir lastik basınç göstergesi gerekecektir .

FARLAR, DÖNÜŞ SİNYALLERİ, FREN VE PARK LAMBALARI

Aracınızdaki ışıkların düzgün çalışması önemlidir, ancak çoğu zaman gözden kaçırmak kolay olabilir. Ayda bir kez, düz bir yüzeyin önüne park ettiğinizde farlarınızı açın ve her iki farın da düzgün çalıştığını ve iyi konumlandığını kontrol edin. Arabanızın etrafında dolaşın ve hem dönüş sinyallerini hem de park ışıklarınızı görsel olarak inceleyin. Fren lambalarınızın çalıştığından emin olmak için frene basarken bir arkadaşınızın arabanın arkasında durmasını sağlayın.

YAĞ FİLTRESİ

Aracınızın motorundaki motor yağı bir dizi işlevi yerine getirir: hareketli parçaları yağlar, döküntülere karşı sızdırmazlık görevi görür, motoru soğutur, aşınmayı ve yıpranmayı azaltır ve motor korozyonunu önlemeye yardımcı olur. Temiz tutmak, iyi motor sağlığı için hayati önem taşır. Aracınıza ve ne tür yağ kullandığınıza bağlı olarak hem yağ hem de yağ filtresini 3 ayda bir veya 3000 km’de bir değiştirmeniz gerekebilir. Birçok yeni aracın kullanıcı el kitabı, yağınızı daha az sıklıkta değiştirmenizi önerir – genellikle 5.000 ila 10.000 mil arasında. Aracınızın kullanım kılavuzunu kontrol edin ve aracınız için neyin uygun olduğundan emin olmak için bir uzmana danışın.

LASTİKLERİ DÖNDÜR

Aracınızın hizasına, kullanımına ve diğer birçok faktöre bağlı olarak, lastiklerinizdeki diş aşınması desenleri ön ve arka lastikler arasında, hatta dişin bir tarafından diğerine değişebilir. Lastiklerinizi döndürmek  , diş aşınmasını daha dengeli bir şekilde dengeleyerek, gürültü ve titreşim sorunlarını önlemeye yardımcı olarak lastiklerinizin hizmet ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.

Aracımın Değeri Nasıl Artar?

Aracımın Değeri Nasıl Artar?

CİLALI ARAÇ

Aracınızı yıkadıktan sonra altı ayda bir cilalamayı kesin yapmak, sadece parlak kalmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hem boyanın iyi durumda kalmasına hem de paslanma olasılığının azalmasına yardımcı olur. Toz, kum ve tuz gibi birçok tahriş edici madde birikebilir ve ozon ve ultraviyole ışık gibi çevresel faktörler mikroskobik hasara neden olabilir, ancak cilalama, boyanızın ömrünü uzatmak için koruyucu bir conta oluşturarak bunu en aza indirmeye yardımcı olabilir.

ŞANZIMAN YAĞI

Şanzıman yağı, motorunuzdaki yağa çok benzer şekilde, şanzımanınızın içindeki tüm hareketli parçaların düzgün çalışmasına yardımcı olan bir yağlayıcıdır. Otomatik veya manuel şanzımanlı bir araç kullanıyor olsanız da, maliyetli şanzıman hasarını veya değişimini önlemek için şanzıman yağınızı kontrol ettirmeniz ve gerektiğinde değiştirmeniz önemlidir. Araç üreticisinin tavsiyelerine uyun.

Okuyunuz: Şanzıman Nedir ve Türleri Nelerdir? 

TRANSFER KASA SIVI

Dört tekerlekten veya dört tekerlekten çekişli araçlarda, aktarma kutusu, gücü şanzımandan akslara aktarır. Doğru şekilde doldurulduğundan ve sızıntı olmadığından emin olmak için, transfer kutusu sıvısını araç üreticisinin tavsiyelerine göre kontrol ettirmeniz gerekir. Bu, aracın altına girmenizi gerektirecektir, bu nedenle onu bir profesyonele götürmeniz önerilir.

ŞOKLARI VE DİREKLERİ DENETLEYİN

Aracınızdaki amortisörler ve destekler, aracınız yoldaki tümseklerin üzerinden geçerken darbeyi ve geri tepmeyi kontrol etme işlevi görür ve otomobilinizin direksiyon sisteminin önemli bir parçasıdır. Sürüş sırasında yumuşaklıkta bir azalma veya kontrol kaybı fark ederseniz, her 50.000 kilometrede bir bir profesyonel tarafından kontrol edilmeli veya aracınızı servise getirmelisiniz.

SOĞUTUCU SIVI DEĞİŞİMİ

Arabanızdaki radyatör, motorunuzun serin kalmasına ve düzgün çalışmasına yardımcı olan hayati bir bileşendir. Soğutma sisteminizin düzenli olarak yıkanması, içeride birikebilecek kirletici maddelerden kurtulmanıza yardımcı olacak ve radyatörünüzün uygun bir seviyeye kadar doldurulmasını sağlayacaktır. Soğutma sıvınızın ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiğini öğrenmek için araç üreticinizin tavsiyesine bakın,

Aracımın değeri nasıl artar : BUJİLER

Motorunuzdaki bujiler, nihayetinde aracınıza güç sağlayan gaz ve hava karışımını ateşler. Bujileriniz düzgün çalışmıyorsa motorunuz güç kaybeder ve optimum kapasitede çalışmaz. Aracınızın mfr önerilerine göre veya motorunuzun gücünde bir azalma hissettiğinizde, profesyonel bir kontrol ettirin ve hatalı bujileri değiştirin.

SERPANTİN KEMER

Basit bir kauçuk parçası gibi görünse de, aracınızın serpantin kayışı, alternatörünüz, hidrolik direksiyon pompası ve klima kompresörü gibi çevresel aygıtlara güç vererek aracınızın çalışır durumda kalması için gereklidir. Bantta çatlak veya diğer aşınma ve yıpranma olmadığından emin olmak için kayışı görsel olarak inceleyin.

ÖN VE/VEYA ARKA DİFERANSİYEL

Diferansiyeller, motordan gelen torku veya gücü bölen ve motorun lastiklere güç göndermesine izin veren cihazlardır. Önden veya arkadan çekişli araçlarda sadece bir diferansiyel bulunur, ancak 4 tekerlekten ve dört tekerlekten çekişli araçlarda hem ön hem de arka diferansiyel ve hatta muhtemelen bir merkez diferansiyel vardır. Aracınızın birçok parçası gibi, doğru işlevselliği sağlamak için diferansiyellerin de yağlanması gerekir. Araç üreticiniz önerdiğinde profesyonel bir kontrol yapın ve sıvıyı değiştirin.

MEVSİMLİK KONTROLLER

Aracınızın ihtiyaçları mevsime ve sürüş koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Aşağıda, araç bakım kontrol listenizin notlar bölümüne eklemek için birkaç öneri bulunmaktadır:

ÖN CAM SİLECEKLERİNİ DEĞİŞTİRİN

Ön cam sileceklerinin yaklaşık olarak yılda bir kez veya etkinliği tehlikeye girdiğinde değiştirilmesi gerekir. Kış aylarında, optimum performans için kışlık silecek lastikleri takmak da iyi bir fikir olabilir. Ayrıca kış aylarında park ettiğinizde buzlanmayı önlemek için sileceklerinizi camdan uzaklaştırmalısınız.

Aracımın Değeri Nasıl Artar?

Aracımın Değeri Nasıl Artar?

AKÜ PERFORMANS KONTROLÜ

Araç aküsü, aracınızın çalışması için en önemli bileşenlerden biridir. Bir araba aküsü, araçtaki marş motoru, motor ve diğer elektronik aksesuarlar için büyük miktarda elektrik akımı sağlar. Aşırı sıcaklıklar akünün performansını etkiler, bu nedenle düzenli akü testi, pilin ihtiyacınız olduğunda çalışmasını sağlayacaktır.

Okuyunuz: Akü Testi

LASTİKLERİ DEĞİŞTİR

Yaşadığınız yere ve karşılaşabileceğiniz kış sürüş koşullarına bağlı olarak, soğuk ve karlı aylarda lastiklerinizi kış/kar lastiği ile değiştirmek isteyebilirsiniz  . Sıcaklık sürekli olarak donma noktası veya altına düştüğünde, kış olmayan lastiklerdeki lastik bileşikleri sertleşir ve fren mesafesini artırırken çekiş ve yol tutuş performansını düşürür. Kış lastikleri, soğukta yumuşak kalmak ve karda, sulu karda ve buzlu sürüş koşullarında kavrama sağlamak üzere tasarlanmış sırt desenlerine ve bileşiklere sahiptir.

SOĞUTUCU SEVİYELERİNİ KONTROL EDİN

Radyatörünüzün veya motor bileşenlerinin donmasını önlemek için kış aylarında radyatörünüzdeki antifriz seviyelerini kontrol etmeniz de önemlidir. Suya 50/50 antifriz karışımı genellikle tavsiye edilir, ancak emin olmak için kullanıcı el kitabınıza veya bir profesyonele danışın. Bir araba bakım programına bağlı kalmak ve yaptıklarınızın iyi bir kaydını tutmak, aracınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir ve sizi arızalara, pahalı onarımlara ve diğer istenmeyen sürprizlere karşı koruyabilir.