Arabanızın direksiyonunda herhangi bir titreme ya da sarsılma oluyorsa, bu sorunu vakit geçirmeden araştırıp nedenini bulmanız ve aracınızı en kısa sürede tamir ettirmeniz gerekmektedir. Çünkü araba direksiyonlarının titremesinin pek çok nedeni vardır. Bu sorun, fren balatalarınızdan da kaynaklanabilen bir sorundur. Direksiyonunuzun titremesinin çok basit bir nedeni olabileceği gibi can güvenliğinizi tehlikeye atan ciddi bir nedeni de olabilir. Bu yüzden bu sorunu ilk yaşadığınızda vakit geçirmeden servisinize götürüp kontrol ettirmelisiniz. Direksiyon titremesi neden olur sorusunun pek çok yanıtı olabilir. Direksiyon titremesi, arabanızda ciddi bir sorun olduğunun bir belirtisi olabilir. Ancak bu sorunu neden yaşadığınızı anlamanın en iyi yolu, teknik servisinizi ziyaret etmeniz olacaktır. Servinizdeki teknik uzmanlar, aracınıza çeşitli testler uygulayarak direksiyonunuzun neden titrediğini tespit edip sorunuzu çözecektir. Direksiyon titremesi, gevşemiş cıvatalardan fren balatalarına kadar birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Sorununuzu çözebilmek için, sorunu doğru tespit etmek çok önemlidir.

Direksiyon Titremesi Neden Olur?

Direksiyon titremesinin nedenleri

Direksiyon titremesinin nedenleri

Arabanızı kullanırken kulağınıza arabanızdan gelen birçok farklı tuhaf ses, aracınızda bir sorun olduğunu gösterir. Aracınızı kullanırken ses duymanızın yanı sıra aracınızda meydana gelen sarsıntılar ve titremeler de aracınızda bir sorun olabileceğini gösteren belirtilerden biridir. Direksiyon titremesi de bu belirtilerden biridir. Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en yaygın yanıtlarından biri lastiklerdir. Otomobil lastikleri, naylon ve çelik kayışlarla birlikte kauçuktan üretilir. Bazı kayışlar aşındığında lastiklerde dengesizlik meydana gelir. Bu dengesizliği aracınızı kullanırken rahat bir şekilde hissedebilirsiniz. Lastiklerinizin kayışları aşındığında lastikleriniz sanki zıplayacakmış gibi hareket eder. Direksiyonunuzla birlikte aracınız da titriyorsa, mutlaka lastiklerinizde sorun var demektir.

Direksiyon Titremesi Neden Olur

Direksiyon Titremesi Neden Olur

Direksiyon titremesinin elbette birçok farklı nedeni olabilir. Bu yüzden direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtı ise, direksiyonunuzun ne zaman ve nasıl titrediğine bağlı olarak değişmektedir. En yetenekli ve deneyimli teknisyenler için bile bu sorunun neden kaynaklandığını bulmak zaman alabilir. Sorunun nedenini bulabilmek ve arabanızı hemen tamir edebilmeniz için temel belirtileri gözden geçirmeniz gerekmektedir. Titreyen bir direksiyonun en yaygın iki nedeni ise, fren disklerinin bozulması ve lastik balans ayarının bozulmuş olmasıdır.

Lastik Balans Ayarınız mı Bozuldu?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtlarından biri lastik balans ayarının bozulmasıdır. Bir araçtaki her lastikte ağırlık dağılımı az da olsa farklıdır. Bu farkı telafi etmek için yeni lastik aldığınızda tekerleğe de genellikle ek bir ağırlık eklemeniz gerekmektedir. Bu ağırlıklar, bazen hareket edip düşebilir. Bu durum ise lastik balans ayarının bozulmasına neden olur. Bir çukura girdiğinizde, aracınız sarsıldığında, aracınızı yüksek hızda kullandığınızda, ani fren yaptığınızda bu ağırlıklar yerinden oynayarak balans ayarının bozulmasına yol açabilir. Lastik balans ayarı bozulup uzun süre bu durum gözardı edilirse süspansiyon parçaları daha çabuk aşınır ve aracınız normalden daha yüksek yakıt tüketir.

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtını bulabilmek için, öncelikle tüm tekerleklerinizi kontrol etmeniz gerekmektedir. Tekerleklerinizde eksik tekerlek ağırlığı var mı, aşınma var mı, eşit olmayan bir görüntü var mı veya bükülmüş jant var mı kontrol ediniz. Eğer aracınızın balans ayarı bozulmuşsa yetkili servisinizden aracınızın rot balans ayarını yapmalarını isteyiniz.

Tekerlekleriniz Hizalanması Yanlış mı?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun diğer bir yanıtı ise tekerleklerin yanlış hizalanmış olmasıdır. Tekerleklerin yanlış hizalanmasını teşhis etmenin en hızlı yollarından biri ise tekerlek lastiğinin dişlerini kontrol etmektir. Eğer tekerlekleriniz yanlış hizalandıysa, lastik dişleri farklı şekillerde aşınır. Aşınan kısımlar lastiklerde eşit değildir. Örneğin, iç kısımdaki dişler, dıştakilerden daha fazla aşınmıştır. Direksiyon düz ve tam ortalanmış ise, ama araç iki tarafa çekiyor ve direksiyon titriyorsa, muhtemelen tekerlekleriniz aynı hizada değildir ve yanlış hizalanmıştır. Tekerleklerin hizalanması süspansiyon bileşenleri aracılığıyla yapılır. Bu yüzden eğer bozuk bir yolda sık araç kullandıysanız, kaza yaptıysanız veya aracınızda bir süspansiyon sorunu varsa, tekerlek hizalanması da bozulmuştur. Aracınızın süspansiyonunu kaldırıp indirdikten sonra veya aracınıza yeni direksiyon veya süspansiyon parçası taktıktan sonra mutlaka tekerlekleriniz hizalanmalıdır. Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce de mutlaka hizalama sorunu olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Aracınızda Rulman Hasarı mı Var?

Rulman hasarı, direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtlarından biridir. Eğer direksiyonunuz sadece aracınızda dönüş yaparken titriyorsa, muhtemelen aracınızda rulman hasarı vardır. Tekerleklerin düzgün bir biçimde dönmesini sağlayan bu parçalar, hasar gördükleri zaman veya yeterince yağlanmadıkları zaman direksiyonda titremeye neden olmaktadır. Araçlarda rulman hasarlarının en önemli nedenleri, bozuk yolda araç kullanmak, yüksek hızda araç kullanmak, sürekli tümseklere, kaldırımlara çarpmaktır. Direksiyonda veya süspansiyon sistemlerinde yapılan değişiklikler de rulmanda hasar oluşmasına neden olabilmektedir. Rulman hasarının en önemli belirtileri ise, aracınızda hızı artırdığınızda tekerleklerden normal olmayan sesler gelmesi, direksiyonun gevşemesi veya ABS sensörünün arızalanmasıdır.   

Direksiyon titremesi neden olur sorusuna kesin bir yanıt bulabilmek için aracınızı sürerken normal olmayan seslerin rulmandan gelip gelmediğini anlamanız gerekmektedir. Bunun için, aracınızı sürerken uygun bir yolda, hızlı bir şerit değişikliği ya da bir dönüş yapın. Gürültü arttı mı? Gürültü aynı ise tekrar diğer yöne dönüş yapın. Eğer yön değiştirdiğinizde ses değişiyorsa, muhtemelen ön tekerlek yatağınız arızalanmış veya aşınmıştır. Ses, hangi yöne döndüğünüzde artıyorsa, karşı taraftaki tekerleğin rulmanını değiştirmeniz gerekmektedir. Örneğin sola dönüyorken ses artıyorsa, sağ taraftaki ağırlık yükünü artırmış olursunuz. Bu yüzden sola döndüğünüzde ses artıyorsa, sağ ön tekerleğinizin yatağında sorun var demektir. Aynı şekilde, sağa döndüğünüzde ses artıyorsa sol ön tekerleğinizin yatağında sorun var demektir.

Tekerlek Yatağınız Aşınmış mı?

Tekerlek yatağınızın aşınması, direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtlarından biridir. Tekerlek yatağınızın aşınmış olup olmadığını kesin olarak belirlemek için aracınızı güvenli bir şekilde kaldırınız. Ardından iki elinizle lastiğinizin üzerine saat 12 ve 6 konumunda bastırıp tekerleği sallayınız. Bu şekilde tekerleği salladığınızda tekerlekte çok az hareket olmalıdır. Eğer tekerlek olması gerekenden daha fazla hareket ederse veya tekerlek dönerken bir gıcırtı sesi duyarsanız, büyük olasılıkla tekerlek yatağınız aşınmıştır ve değiştirmeniz gerekmektedir. Çünkü eğer tekerlek yatağı tamamen bozulup aşınırsa tekerlek de sıkışabilir ve siz aracı sürerken kaza yapmanıza neden olabilir.

Direksiyon ve Süspansiyon Parçalarının Ayarı Bozuldu mu?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun bir diğer yanıtı ise direksiyon ve süspansiyon parçalarında ayar bozukluğu olabilir. Direksiyon ve süspansiyon parçalarının arasında az da olsa bir miktar boşluk olursa ve bu parçaların ayarı bozulduysa direksiyon titremesine yol açabilir. Bu yüzden direksiyon ve süspansiyon parçaları kontrol edilmeli, gevşemiş parçalar sıkılarak ayarı düzeltilmelidir. Eğer parçalardan aşınan varsa bu parçaların da değiştirilmesi gerekmektedir. Bu parçaları kontrol etmeye bilyalı mafsallardan başlamalısınız. Daha sonra rot uçlarını da kontrol etmelisiniz. Parçalarda bir gevşeklik veya oynama varsa muhtemelen parça aşınmıştır ve arızalıdır, bu durumda değiştirilmesi gerekir. Daha sonra amortisör takozlarını kontrol ediniz. Aralarında kopmuş yay olup olmadığına bakınız. Amortisör takozları, kopmuş yaylar, amortisörlerin sızıntı yapması da direksiyonun titremesine neden olur. Bu parçalar titizlikle kontrol edilmeli, parçalarda herhangi bir sorun tespit edildiğinde yenisiyle değiştirilmelidir.

Direksiyon Titremesine Fren Arızaları mı Neden Oluyor?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun bir diğer yanıtı fren arızalıdır. Direksiyon sadece araç durduğunda titriyorsa, bununla birlikte fren pedalı da sarsılıyorsa sorun büyük bir ihtimalle fren arızasından kaynaklanmaktadır. Mekanik veya hidrolik bir arızadan dolayı, frenler bir dirençle karşılaşırsa da direksiyon titreyebilir. Fren arızalarından kaynaklanan direksiyon titremesi, fren diskinin aşınması, kalınlığının değişmesi veya diskin aşırı ısınarak bozulmasından kaynaklanır.

Okuyunuz: Direksiyon Boşluğu Neden Olur

Fren Balatalarınız Hasarlı mı?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtı, fren arızalarına bağlı olarak fren balatalarından kaynaklanıyor olabilir. Fren balataları kolaylıkla değiştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır ve periyodik olarak değiştirilmeleri gerekmektedir. Fren balatalarına bakarak incelip incelmediğini kolayca anlayabilirsiniz. Bunun dışında, frene bastığınızda bir titreme oluyorsa ve normal olmayan, gıcırtı veya tıkırtı gibi bir ses geliyorsa sorununuz fren balatalarının aşınması olabilir.

Fren diskiniz arızalandı mı?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtlarından biri de fren diskinin yanlış monte edilmesi ile hizasının bozulması olabilir. Fren diskinde pas veya kir birikmesi veya diskin sızdırma yapması da direksiyonun titremesine neden olabilmektedir. Fren diskleri kullanıma bağlı olarak aşınarak sızdırma yapabilir. Eğer fren diski ile ilgili bir hatadan şüpheleniyorsanız mutlaka frenlerinizi uzman bir teknisyene kontrol ettirmelisiniz.

Fren diskleri, fren sisteminin en önemli parçalarından biridir. Frene sık sık aniden bastığınızda fren diskleriniz bükülüp hasar görebilir. Fren diskleri geçmişte çok kaliteli malzemelerden üretiliyordu, bu yüzden araçlarda herhangi bir soruna yol açmadan uzun zaman kullanılıyordu. Ancak son yıllarda üretilen fren diskleri daha ince malzemelerden üretiliyor. Bu yüzden daha sık bükülüp hasar görüyorlar ve sıklıkla değiştirilmeleri gerekiyor. Eğer balatalarınızı yakın zamanda değiştirmediyseniz, fren disklerinizi de değiştirmenizin zamanı gelmiş olabilir.

Eğer fren diskinin bittiğinden şüpheleniyorsanız;

  • Diski yerinden sökünüz
  • Hem diski hem de fren göbeğini iyice temizleyiniz
  • Bir fren diski mikrometresi kullanarak diskin kalınlığını ölçünüz.
  • Eğer diskin kalınlığı, önerilen ölçülerden daha düşükse diski değiştiriniz.
  • Diskin kalınlığı önerilen ölçülerde ise, fren diskini tekrar takarken vidalarını çok sıkı sıkmadan bırakınız.
  • Eğer halen sorun devam ediyorsa, büyük bir olasılıkla tekerlek göbeği hasar görmüştür ve değiştirmeniz gerekecektir.

Aracımı Sürerken Direksiyonum Neden Titriyor?

Sürüş sırasında direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtı, lastiklerinizdir.

  • Yakın zamanda yeni bir lastik aldınız mı?
  • Yeni aldığınız lastik veya lastikler, doğru hizalanmamış olabilir.
  • Lastiklerin ağırlık dengesi uyumsuz olabilir. (rot balans ayarı)

Aracımı Yavaş Sürerken Bile Direksiyon Neden Titriyor?

Direksiyon titremesi neden olur sorusuna yanıt bulabilmek için aracınızı nasıl kullandığınız da oldukça önemli bir konudur. Eğer aracınızı çok yavaş sürerken bile direksiyonunuz titriyorsa süspansiyonda bir sorun var demektir. Süspansiyonunuzdaki parçalardan birçoğunu, aracınız park halindeyken açıkça görebilmelisiniz. Süspansiyonunuzla ilgili sorunları bir el feneri kullanarak da kontrol edebilirsiniz. Arabalar konusunda fazla bir bilgiye sahip olmasanız bile süspansiyon sorununu kendiniz de hemen tespit edebilirsiniz. Eğer süspansiyonda kesikler ya da yıpranan kısımlar görüyorsanız muhtemelen süspansiyonunuzda bir sorun var demektir. Süspansiyon parçalarının gevşemiş olup olmadıklarını kontrol etmek için parçaları hareket ettirmeye çalışınız. Bunun için ellerinizi de kullanabilirsiniz. Süspansiyonunuza zarar vermekten korkmayınız, onu gerçekten güçlü bir şekilde çekmedikçe zarar vermezsiniz.

Süspansiyondaki sorunlar, genellikle direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Süspansiyonda meydana gelen sorunlar, siz aracınızı çalıştırır çalıştırmaz direksiyonunuzun titremesine yol açar. Eğer süspansiyonda sorun varsa aracınızı çok düşük bir hızda kullansanız bile direksiyonda titreme meydana gelir. Süspansiyonda sorun olup olmadığını anlamak için aracınızın ön tekerleğini kaldırmanız gerekmektedir. Daha sonra direksiyonu iki elinizle tutup kendinize çekin, sonra da ileriye itin. Eğer bir tıkırtı sesi duyarsanız veya tekerlek gevşerse tekerlek yatağını değiştirmeniz gerekmektedir.