Ehliyet Alabilmek İçin Şartlar Nelerdir: Ehliyet alabilmek için en son 2018 yılında ehliyet alma şartlarında değişiklik yapılmıştır. Son güncelleme ile 17 adet ehliyet sınıfı mevcuttur. Bu sınıflar içinde bazı şartlar belirlenmiştir. Bunlar; yaş, eğitim, deneyim, sağlık, adli sicil kaydı ve sınav şartıdır.

Ehliyet Alabilmek İçin Yaş Sınırı Var Mı?

M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler için istenilen yaş sınırı 16, A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için yaş sınırı için 18 yaşını doldurmak gerekmektedir. A sınıfı sürücü belgesi için istenilen yaş sınırı 20 iken, C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21 ve D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24 olarak güncellenmiştir.

Ehliyet Nasıl Alınır?

Ülkemizde Ehliyet alabilmek için belirlenen şartların eksiksiz olması gerekmektedir. Adayların ehliyet almak istedikleri sınıfa karar verdiklerinde öncelikle yerine getirmeleri gereken ilk şart yaş kriteridir. İstenilen ehliyet sınıfı için yaşınız tutuyor ise aile hekimlerinden, özel sağlık kuruluşlarından ya da tam teşekküllü hastanelerden sağlık raporu almanız gerekmektedir. Ehliyet alabilmek için öncelikle sürücü kurslarından herhangi birine kayıt yaptırmak gerekir. Sürücü kursları ülkemizde ehliyet alım işlemlerini sizin adınıza başlatıp almanız gereken tüm eğitimleri size vermekle yükümlüdür. Kurs kaydından sonra sürücü kurslarında zorunlu olan derslerin görülmesi gerekir. Bu zorunlu dersler, trafik dersi (trafik ve çevre, trafik adabı) 18 saat, ilk yardım dersi 8 saat ve motor dersi (araç tekniği) 6 saat olarak belirlenmiştir, yani 34 saat en az alınması gereken toplam saattir ve ortalama 15 günde tamamlanmaktadır. Adı geçen derslere katılımın zorunluluğu ilgili yönetmelik kapsamındadır.

Ehliyet alabilmek için iki aşamadan geçmeniz gerekmektedir. İlk aşama test şeklinde yazılı sınavdır. Yazılı sınavı başarı ile geçen sürücü adayı, ikinci aşama olan uygulama şeklinde direksiyon sınavına girmeye hak kazanır.

Sürücü Kurslarından Ehliyet Alınır Mı?

Sürücü kursları siz sürücü adaylarını hem teorik hem direksiyon sınavına hazırlamak ve trafiğe güvenli ve bilgili bir şekilde çıkmanıza yardımcı olmaktadır. Sınav Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi bir şekilde gerçekleşmektedir. Ehliyeti alacağınız yer sürücü kursları değildir. Ehliyet sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca yapılırken, sürücü belgesi verme işlemini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafınca gerçekleşir.

Ehliyet Alabilmek İçin Şartlar Nelerdir

Ehliyet Alabilmek İçin Şartlar Nelerdir

Teorik Sınavda Kaç Soru Soruluyor ve Teorik Sınava Nasıl Hazırlanılır?

Toplam 50 sorudan oluşan teorik sınav 45 dakika sürmektedir. Yanlışlar doğruları götürmemektedir. Teorik sınavdan başarılı geçebilmek için istenilen 35 doğru yanıt olmasıdır. Yazılı sınav diye bilinen teorik sınava hazırlanacak adayların araçların motor çalışma sistemleri, elektronik aksamları, trafik kuralları ve trafik levhaları hakkında bilgileri ve ilk yardım anında yapılması gereken işlemler hakkında bilgi sahibi olmaları istenmektedir. Eskiden sürücü adayları yazılı sınava girdiklerinde trafik, motor ve ilk yardım olarak üç farklı teste tabi tutulur ve her birinden başarılı olmaları istenirdi. Fakat günümüz sınav yönetmeliği bu üç grubun sorularını birleştirerek adaylara toplam 50 soru ile sınava tabi tutup 35 doğru yanıt yapılması halinde başarılı saymaktadır.

Teorik Sınava Girerken Olması Gereken Belgeler Nelerdir?

TC numaranızın yazılı olduğu nüfus cüzdanı veya pasaport ve çift mühürlü sınav giriş belgesi yeterli olacaktır. Sınava girerken yanınızda elektronik cihaz kabul edilmediğinden cep telefonu, hesap makinesi, tablet gibi cihazlar sınav salonuna alınmamaktadır.

Teorik Sınava Nasıl Çalışmalıyım?

Sürücü kursunun sizlere verdiği çalışma kitabından öncelikle konuları okumanız daha sonra her konu bitiminde internet üzerinden sorular çözmeniz konuların pekişmesi açısından yararlı olacaktır. Sürücü kursundaki eğitmenlerin verdiği derslerde kendinize küçük notlar alarak da çalışmanıza katkı sağlayabilirsiniz. Ehliyet alabilmek için çıkmış sınav sorularına sınava girmeden önce mutlaka bakmanız tavsiye edilmektedir. Bu soruları çözmeden önce mutlaka konu çalışmalarınızı bitirip pekiştirmek amaçlı çözmeniz sınavda sizi bir adım öne geçirecektir. Çıkmış sınav sorularına internet ortamından ulaşabileceğiniz gibi sürücü kursunuzun size vereceği kitaptan da ulaşabilirsiniz. Çözdüğünüz sorularda çıkan yanlışlarınızı konu kitaplarınızdan tekrar çalışmanız da yararlı olacaktır. Çalışmalarınızın karşılığını alabilmeniz için panik olmadan sakince soruları çözmelisiniz, unutmayın ki bazı sorular mantıkla da çözülebilecek düzeydedir.

Teorik sınav sonucunda en az 35 doğru yanıt vermeniz halinde yazılı sınav aşamasını başarılı tamamlamış olur ve bir sonraki adım olan uygulamalı direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız.

Direksiyon Sınavına Girecekler İçin Tavsiyeler

Ehliyet almak isteyen sürücü adayları yazılı sınavı başarı ile tamamladıktan sonra artık önlerinde tek bir engel kalıyor o da direksiyon sınavıdır. Direksiyon sınavına girecek adaylar için vereceğimiz önemli tavsiyeler sayesinde bu sınavdan da rahatlıkla geçeceksiniz. Son yıllarda sürücü ve araç sayısının artmasıyla trafik kazaları da artış göstermektedir. Trafikte güvenli sürüş sağlayabilmek için direksiyon hâkimiyeti ve araç kullanımına daha dikkat edilmesi gerekiyor. İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ortak çalışmaları sonucu ehliyet alacak sürücü adaylarının trafikte sorun yaşamamaları için direksiyon sınavında bazı değişiklikler yapmışlardır. Direksiyon sınavı eskiye nazaran daha zorlaştığı gerçeği kabul edilmelidir. Sürücülerin trafikte mal ve can kaybına uğramamaları için iyi eğitim almaları şarttır. Sürücü kurslarının zorunlu olarak adaylara direksiyon eğitimi vermesi gereken saatler yine ilgili bakanlıklar tarafından belirlenmiştir. Adayların bu eğitim saatlerine mutlaka katılmaları ve direksiyon sınavından başarılı olmaları için eğitmenlerin anlattıklarını can kulağı ile dinlemelidirler. Şayet direksiyon sınavında gözetmenler en ufak hatanızda sizi başarısız sayacaklardır. Sürücü kursu eğitimcileri tarafından verilen direksiyon eğitimlerine eksiksiz katılmalısınız. Öncelikle araç kullanımında zorlanıyor iseniz sık tekrar yapmanız gerekmektedir. Sınav anında ilk yapmanız gereken heyecanınızı kontrol altına almanızdır. Psikolojik olarak kendinizi sınava hazırlamalı ve stres yapmadan sürücü koltuğuna oturmalısınız.

Ehliyet Alabilmek İçin Şartlar Nelerdir

Ehliyet Alabilmek İçin Şartlar Nelerdir

Okuyunuz: Direksiyon Boşluğu Neden Olur?

Direksiyon Sınavında Nasıl Başarılı Olurum?

Ehliyet almak için direksiyon sınavı aşamasından başarılı olmak şarttır. Araba kullanmayı bilmeniz bazen sınavdan başarılı olacağınız anlamına gelmez. Gözetmenler direksiyon sınavı sırasında birçok noktayı kontrol eder. Direksiyon sınavında başarılı olmak istiyorsanız şimdi sayacağım adımları mutlaka yapmalısınız. Sınavda başarılı olmak için öncelikle araç kullanımı konusunda hatasız olmalısınız. Araba kullanmayı eğitimcileriniz anlattığı şekilde uygulamalı varsa kendi aracınız ya da ailenizde bir araç sürekli kullanım tekrarı yapmalısınız. Direksiyon sınavında gözetmenler en çok trafik kurallarına uyuyor musunuz buna dikkat eder. Trafik levhalarına dikkat ediyor musunuz dönüşlerde sinyal veriyor musunuz araç solama yapmak konusunda ne kadar bilgilisiniz bunları kontrol ederler.

Direksiyon sınavı anı geldiğinde sakin stressiz bir şekilde sürücü koltuğuna oturun. Sürücü koltuğunu kendinizi rahat hissedecek konuma getirin. Sağ ve sol aynalar ile birlikte dikiz aynasını kendinize en uygun konuma getirin. Emniyet kemerinizi taktıktan sonra aracı çalıştırabilirsiniz. Aracı hareket ettirmeden önce vitesi bir konumuna getirip el frenini indirin ve yavaşça debriyajdan ayağınızı çekerek sol sinyalinizi verip aynadan arkadan gelen var mı diye kontrol edip yoksa ilerleyebilirsiniz. Aracı kullanmadan önce gözetmenler motor kaputunu açıp araçla ilgili sorular sorabilir. Adayların sınavda en zorlandıkları alan ise aracı park etme anıdır. Park konusunda sık tekrar yapmanız halinde sınavda sorun yaşamazsınız. Eğer sınav anında gözetmenler sizi araçtan indirmezse sizi başarılı olduğunuz demektir.

Okuyunuz: Experix Oto Ekspertiz