Koronavirüs salgını ile toplu taşıma araçlarını kullanmak oldukça riskli bir hale gelince, ehliyet almak birçok insan için önemli hale geldi. Ehliyet alma düşüncesi, gözünüze ilk başta korkutucu gelebilir. Araç kullanmak isteyen kişilerin birçoğu, ehliyet alma konusunda endişeye kapılır. Ancak ehliyet almak, aslında oldukça basit prosedürlerden oluşur. Biraz zaman ayırarak, biraz çalışarak ve düzenli olarak pratik yaparak siz de araba kullanmayı öğrenebilir, ehliyet sahibi olabilirsiniz.

Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

Ehliyet almadan önce öğrenmeniz gereken en önemli konu, ehliyet sınıflarıdır. Ehliyet sınıfları, her motorlu araca, yaşa ve ehliyetin kullanım süresine göre ayrı olarak düzenlenir. Ehliyet sınıfları, çeşitli harflerle adlandırılır. Ehliyet sınıfları ile ilgili her yıl yeni düzenlemeler yapılır. Ehliyet almak isteyen kişiler, kullanacakları motorlu araç sınıfına ait olan ehliyet için başvuru yapmalıdır. 2022 yılı ehliyet sınıfları şunlardır:

Ehliyet sınıfı Araç Türü Yaş   Kapsam Süre
M Motorlu Bisiklet 16 10 yıl
A1 125 cc’ye kadar Motosiklet 16 10 yıl
A2 35 kw yi geçmeyen Motosiklet 18 M – A1 10 yıl
A 35 kw yi geçen Motosiklet 20 2 yıllık A2 M – A1 – A2 10 yıl
B1 4 tekerli Motosiklet 16 M 10 yıl
B Otomobil ve Kamyonet 18 M – B1 – F 10 yıl
BE Römorklu Otomobil ve Kamyonet 18 B M – B – B1 – F 10 yıl
C1 7500 kg’a kadar Kamyon ve Çekici 18 B M – B – B1 – F 5 yıl
C1E 12000 kg’a kadar Kamyon ve Çekici 18 C1 M – B – BE – B1 -C1 – F 5 yıl
C Kamyon ve Çekici 21 B M – B – B1 -C1 – F 5 yıl
CE Römorklu Kamyon ve Çekici 21 C M – B – BE – B1 – C – C1 – C1E – F 5 yıl
D1 Minibüs 21 B M – B – B1 – F 5 yıl
D1E Römorklu Minibüs 21 D1 M – B – BE – B1 – D1 – F 5 yıl
D Minibüs ve Otobüs 24 B M – B – BE – B1 – D1 – F 5 yıl
DE Römorklu Minibüs ve Otobüs 24 D M – B – BE – B1 – D – D1 – D1E – F 5 yıl
F Lastik Tekerlekli Traktör 18 M 10 yıl
G İş Makinası 18 M 10 yıl

 

Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir?

Ehliyet almanın bazı şartları vardır. Bu şartlar her yıl yenilenmektedir. Ehliyet almanın temel şartları, ehliyet sınıfını seçmek ve bu ehliyet sınıfı ile ilgili eğitim aldıktan sonra sınavına girmek, bu sınavı başarıyla tamamlamaktır. Ehliyet almanın koşullarından biri de yaş şartıdır. Bazı araçların ehliyeti için en az 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranırken, bazı araçlar için bu yaş şartı 16 olabilmektedir. Ehliyet almak için diğer koşullar ise sağlık şartı, adli sicil kaydı alma şartı, sınav şartı ve deneyim şartıdır.

Ehliyet Almak için Yaş Şartları Nelerdir?

Her ehliyet sınıfı için yaş şartları farklıdır. M (motorlu bisiklet), A1 (125 cc’ye kadar motosiklet), B1(4 tekerli motosiklet)ehliyet sınıfları için yaş şartı 16’dır. A2 (35 kw’yi geçmeyen motosiklet), B (otomobil ve kamyonet), BE (Römorklu otomobil ve kamyonet), C1 (7500 kg’a kadar kamyon ve çekici), C1E (12000 kg’a kadar kamyon ve çekici), F (Lastik tekerlekli traktör), G (İş makinası) sınıfları için yaş şartı 18’dir. A (35 kw’yi geçen motosiklet) için yaş sınırı 20’dir. C (Kamyon ve çekici), CE (Römorklu kamyon ve çekici), D1 (minibüs), D1E (Römorklu minibüs) sınıfları için yaş şartı 21’dir. D (Minibüs ve otobüs), DE (Römorklu minibüs ve otobüs) sınıfları için ise yaş şartı 24’dür.

Ehliyet Almak için Deneyim Şartları Nelerdir?

Birden fazla araç türüne ait ehliyet almak için deneyim şartı aranır. Örneğin, A sınıfı ehliyet almak isteyen kişiler, en az 2 yıllık A2 ehliyetine sahip olmalıdır. C1E ehliyeti için C1; D1E ehliyeti için D1 ehliyeti almak gerekiyor.  C ehliyeti almak için, B ehliyetine sahip olmak gerekiyor. BE, C1, C, D1, D  ehliyeti almak için, B sınıfı ehliyete sahip olma koşulu bulunuyor.

Ehliyet Almak için Öğrenim Durumu Şartı Var mı?

Ehliyet almak isteyen kişiler için en az ilkokul mezunu olma koşulu vardır. En son mezun  olduğunuz okulun diplomasını, sürücü kursunuza kayıt esnasında teslim etmeniz gerekmektedir.

Ehliyet Almak için Sağlık Şartları Nelerdir?

Ehliyet almak için diğer bir koşul da sağlık ile ilgili şartlardır. Ehliyet alabilmek için sağlık koşullarınızın araba kullanmanıza engel teşkil etmemesi gerekmektedir. Bu durumu kanıtlamanız için sizden bir sağlık kurumuna muayene olup ehliyet için sağlık raporu almanız istenir. Bunun için aile hekiminize, hastanelere veya sağlık ocaklarına başvuru yaparak sağlık raporu almanız gerekmektedir. Aile hekiminizden ehliyet için sağlık raporunuzu ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz. Hastanelerde ehliyet raporu alırken sizden belirli bir ücret talep edilebilir. Bu ücret hastanelere göre değişiklik göstermektedir.

Ehliyet Almak için Sınava Girmek Zorunlu mu?

Ehliyet alabilmek için, araç kullanmayı biliyor olsanız da her yıl çeşitli tarihlerde düzenlenen ehliyet sınavı için başvuru yapmanız zorunludur. Ehliyet almak için 2 farklı sınava girmeniz gerekmektedir. Bunlar; teorik bilgi sınavı ile direksiyon sınavıdır. Teorik bilgi sınavı yazılı bir sınavdır, araçlar, trafik kuralları ile ilgili konularda sorulan soruları yanıtlamanız gerekir. Direksiyon sınavında ise uygulamalı olarak araç kullanma beceriniz ile trafik kurallarına hakimiyetiniz ölçülür.

Ehliyet Alacaklar için 10 İpucu

Ehliyet Alacaklar için 10 İpucu

Ehliyet Almak için 10 İpucu

Ehliyet almak, birçok insanın gözünü korkutur. Bu yüzden birçok insan ehliyet almak için başvuru yapmaz. Ancak ehliyet almak, sanıldığı kadar zor değildir. Araç kullanmayı öğrenmek ve ehliyet almak istiyorsanız, siz de birçok insan gibi başvurabilir, kolaylıkla ehliyetinizi alabilirsiniz. Ehliyet alırken size yardımcı olması için aşağıdaki ipuçlarından da faydalanabilirsiniz:

  1. Ehliyet alırken, tanıdıklarınızın, arkadaşlarınızın veya ailenizin araba kullanmakla ilgili kötü tavsiyelerini dikkate almayın. Sürücü kursunuzda eğitmeninizin söylediklerini dinleyin.
  2. Her sürücünün kurallara uyacağını var saymayın. Yolda kurallara uymayan birçok sürücü var. Bu yüzden her gün binlerce insan yaşamını kaybediyor. Kendinizi kurallara uymayan, tehlikeli sürücülerden korumak için hem ehliyetinizi alırken hem de ehliyetinizi aldıktan sonra kurallara daima uyun.
  3. Ehliyet almak için size öğretilen konuları ve uygulamaları sınavı geçmek için değil, iyi bir sürücü olmak için öğrenin.
  4. Araç aynalarını kullanmakta ustalaşmaya çalışın. Aynaları kullanmak, hem sizin hem de diğer insanların hayatını kurtarabilir.
  5. Mümkün olduğunca fazla deneyim kazanmaya çalışın. Ne kadar çok araç kullanırsanız, o kadar fazla deneyim sahibi olursunuz. Ne kadar fazla deneyim sahibi olursanız, o kadar iyi araç kullanırsınız. Bu yüzden sık sık arkadaşlarınızla, ailenizle veya sürücü kursundaki eğitmenizle pratik yapmaya çalışın.
  6. Ehliyet alırken temel bilgileri öğrenene kadar tekrar edin. Pratik yaparken öğrendiklerinizi uygulayın.
  7. Eğitmeninizle uyumlu olun. Onun tavsiyelerini dikkate alın.
  8. Eğitmeninize soru sormaktan çekinmeyin.
  9. Tüm derslerinize aktif olarak katılın.
  10. Ehliyetinizi aldıktan sonra da araç kullanmayı düzenli olarak sürdürün. Birçok insan ehliyetini aldıktan sonra yıllarca araç kullanmıyor. Bu ise insanlarda sürüş korkusunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu korkuyu yenmek için düzenli olarak araç kullanın.