Ekspertiz Yaptırmadan Araç Almak

OTO EKSPERTİZİN ARAÇ HAKKINDAKİ RAPORU NASIL DÜZENLENİR? NELERİ KAPSAR?

İkinci el araç satın alırken, yanınızda oto ekspertizi de götürdünüz. Oto ekspertizden çok şey bekliyorsunuz; gözünüze kestirdiğiniz ve satın almayı düşündüğünüz ikinci el aracı oto ekspertize göstererek, kontrol ettirmek istiyorsunuz. Burada oto ekspertiz gerekli incelemelerini yaptıktan sonra sizinle bir rapor paylaşacaktır. Bu rapor ikinci el aracı satın alma raporunuz olacaktır. Bu raporda;

  • Aracın ön kaporta durumu,
  • Motor ulaşacağı son ömür, 
  • Aracın dış aksamında varsa yapılan değişiklikler
  • Motorun varsa rektifiye işlemi
  • Aracın motor aksamında varsa değişiklikler
  • Aracın tekerleklerinin durumu

en sonunda ise;

  • Araç satın alınabilir mi ? sorusuna cevap olunacak bilgiler

şeklinde bilgiler yar almaktadır. Ekspertiz yaptırmadan araç almak durumunda bu bilgilerin yer aldığı bir rapordan mahrum kalınacaktır.

 

OTO EKSPERTİZİN SUNDUĞU RAPOR İLE İKİNCİ EL ARAÇ SATIN ALMA İŞLEMİ YAPILIR MI?

Oto ekspertiz, gösterilen ikinci el aracı incelemeyi bitirdikten ve gerekli ölçümleri yaptıktan sonra kullanıcıya bir rapor sunmaktadır.  Bu raporda ikinci el araçla ilgili teknik bilgiler ve aracın dış görünüşüyle ilgili bilgiler yer almaktadır. Kullanıcıya ikinci el araçla ilgili elde edilen tüm bilgiler araya bir şeyler katmadan olduğu gibi, şeffaf bir şekilde sunulmalıdır. Araç sahibinin araç hakkında yanıltılmaması çok önemlidir. Çünkü bu iş güven işidir. Güven duyulmayacak bir oto ekspertiz ile çalışılmamalıdır. Burada araç alıcılarının aklında herhangi bir soruya meydan bırakılmamalıdır. Araç ile ilgili her türlü bilgi kullanıcıyla araya bir şeyler katmadan paylaşılmalıdır.

Oto ekspertiz gerekli incelemelerini yaptıktan sonra ikinci el araç raporunu kullanıcıya sunmakta ve dolayısıyla araç satın alma işlemi bu rapora göre yapılmaktadır. Bu rapor aracın kimliği gibidir. Son derece önemlidir. Bu raporla ilgili kullanıcıların güvenini sağlamayan oto ekspertizlerle çalışılmamalıdır. Burada oto ekspertizliğini oldukça hassas şekilde yerine getirecek kişilerle, kurumlarla çalışılmalıdır. 

Sonuçta ekspertiz yaptırmadan araç almak büyük bir sorumluluk ve risk barındırır. 

EKSPERTİZ YAPTIRILIRKEN DİKKAT EDİLECEK UNSURLAR NELERDİR?

İkinci el araç satın alma işlemi yapılırken, herhangi bir sürprizle karşı karşıya kalmamak için alıcıların ve oto ekspertizlerinin dikkat etmesi gereken unsurlar vardır. Çünkü; oto ekspertiz raporunda ortaya çıkan yanlış bilgiler ve hatalı tespitler nedeniyle araç satın alımında mağduriyetler yaşanmaktadır. Bu nedenle son derece önem verilmeli ve dikkatli olunmalıdır.  Bu dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir; Tekrar ifade etmek de yarar vardır. Şöyle ki; ekspertiz yaptırmadan araç almak TSE garantili bir rapordan da mahrum kalmaktır.

  • Oto ekspertiz işlemini uygulayacak kurumun TSE belgesinin olup olmadığı kontrol edilmeli 
  • TSE belgesi olan kurumla çalışılmalı (TSE Oto Ekspertiz belgesi hizmet yeterlilik belgesidir.)
  • Ekspertiz raporu araç satın alma işleminden önce alınmalıdır. (Noter satışından önce)
  • Aracı satan kurumun, işletme ikinci el araçla ilgili garanti vermesinin mecburi  olduğu göz ardı edilmemeli
  • Bağımsız ve büyüme odaklı firmalarla çalışılmalı

EKSPERTİZ YAPTIRMADAN ARAÇ SATIN ALINIR MI?

İkinci araç satın alma günümüzün araç satın alma durumlarından biri olmuştur. Sıfır el araçlar kadar iyi durumda ve sonraki dönemlerde herhangi bir sorun çıkarmayacak araç satın almak araç ikinci el araç satın alacakların, kullanıcılarının ve araç sürücülerinin en fazla dikkat ettiği unsurlardan biridir. Sıfır el araç satın almak ne kadar önemli ve zor bir işlem ise ekspertiz yaptırmadan araç satın almak o kadar zor ve sıkıntılı bir işlemdir. Çünkü, ikinci el araçla ilgili hiç bir bilgi sahibi olmadan araç satın almak oldukça büyük bir risk olup, bu riski göğüslemek oldukça zordur. 

Ekspertiz yaptırmadan araç satın almak, dibi görünmeyen bir gölde yüzmeye benzer. Dibi görünse ve dibinde ne olduğu bilinse o gölde gönül rahatlığıyla yüzülür. Ekspertiz yaptırılmadan ikinci el araç satın almak, bu araca binmek ve sevdiklerimizi araca bindirmek çok büyük bir risktir. Huyu, suyu bilinmeyen bir araç büyük bir risktir. İkinci el araca ekspertiz yaptırmak bu aşamada büyük önem arz eder ve ekspertiz yapılmayan araç satın alınması yetkili kişiler ve kurumlar tarafından da önerilmemektedir.

EKSPERTİZ YAPTIRMAK NEDEN GEREKLİDİR?

Oto ekspertiz, ikinci el otomobillere, araçlara uygulanmaktadır. Satın alınacak ikinci el aracın huyunu, suyunu öğrenmeye yarayan; gerekirse aracı satın almaktan vazgeçilmesini sağlayan ikinci el araçlara yaptırılan bir nevi testtir. Bu testi geçebilen araçlar da vardır, geçemeyen araçlar da vardır.
Bu testi geçebilen araçlar gönü rahatlığıyla kullanılırken, geçemeyen araçlar ise sınıfta kalmış demektir ve oradan kaçmanızı gerektirecek bir durumdur. 

  • Ekspertiz yaptırılan araçta;
  • Motor ve motor aksamları
  • Ön kaporta ve aksamları
  • Direksiyon ve aksamları
  • Tekerlekler ve rot balans ayarı
  • Kapılar ve kapaklar,
  • Oto Yıkama Yapıldıktan Sonra Boya ve çizik olma durumu
  • Kaza geçirmiş olabilme durumu 
  • Kaporta tamamen değişmiş olma durumu

incelenmekte ve motor ölçümleri ekspertiz raporunda sunulmaktadır. Bu özellikleri bilinmeyen ve satın alınacak ikinci el bir araçta aracı kullanırken sonraki dönemlerde sorun çıkabilir. Bu nedenle oto ekspertiz yapılmadan araç almak büyük bir dezavanataj ve bu duruma düşülmemelidir. 

OTO EKSPERTİZ, BİR ÇEŞİT ARAÇ SİGORTASI MIDIR?

Oto ekspertiz ile ikinci el, kullanılmış ve zamanı gelince el değiştirecek olan bir aracın kullanılma güvenirliği ve sağlamlığının garantisi elde edilmiş olur. İkinci el aracın motorunda bir sorun var ise bu uygun görülen ve alanında uzman bir oto ekspertiz ile çözüme kavuşturulur, yani o sorundan haberdar olunur. Böylece ya araba tamircisine gidilir ya da bu araç satın almaktan vazgeçilir. Çünkü güvenlik her zaman en üst konumda olmalıdır. Buna göre oto ekspertiz bir çeşit araç sigortası konumundadır. Sigortalar tutmadan yola çıkmak insanın ailesine ve sevdiklerine vereceği en büyük zararlardan biridir. 
Araç sigortası ile aracın garantisi elde edilmiş olur. Günümüzde genellikle garantisi olmadan bir makine veya alet bile satın alınmazken üzerine binilen, gerekirse hız yapılan bir motorlu aracın garantisinin olması oldukça önemli bir konudur. 
Çünkü bir araçta aranan garantiler;

  • Aracın kaskosu
  • Aracın sigortası
  • Araç ikinci el ise TSE garantili bir kurumdan alınan ekspertiz raporu

olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bütün bunların neticesinde oto ekspertiz bir çeşit araç sigortası olup, ekspertiz raporu olmadan ikinci el bir araç satın alınmamalıdır. Ekspertiz yaptırmadan araç almak sonradan çıkabilecek yangınlara işarettir.

KURUMSAL OTO EKSPERTİZ Mİ? BİREYSEL Mİ?

Eksper kelime manası uzman, bilirkişi demektir. Oto eksper ise otomobil üzerine teknik olarak bilgisi olan kişilerin uzman ya da bilirkişi olma durumunu ifade eder. Oto eksperlik; oto ekspertiz kelimesi ile verilir. Oto ekspertiz üzerine çalışan hem kurumsal hem de bireysel olarak yoğunlaşan kişiler ve işletmeler bulunmaktadır. Oto ekspertizin kurumsal versiyonu, bireysel versiyonuna göre daha çok avantaja sahiptir. Bu avantajlardan bahsetmek gerekirse şöyle sıralanmaktadır;

  • Oto ekspertiz işletmelerin TSE’ye uygun ekspertiz raporu sunma olanağı vardır. Ancak bireysel oto eksperliği yapılan versiyonda ise böyle bir raporu bir kurumun adı altında sunması gereklidir. Yani yine bir kuruma ihtiyaç vardır. 
  • Motor ve aksamlarının ölçümünde, kontrolünde  belli başlı ekipmanlara gerek duyulur. Bunlar bir işletmenin binasında hazır olarak bulunurken, bireysel olarak ekspertiz yapan bir kişinin bu ekipmanları yanında bulundurması mümkün değildir. 
  • İkinci el araç satın alınırken bu araç için gerekli görülürse dyno testi uygulanabilir. Bu dyno testi için ise bir işletmeye ve gerekli makine ve cihazlara gerek duyulur. Bireysel olarak çalışan bir eksperin bu dyno testini kendi çabalarıyla yapması mümkün değildir. 
  • Aracın motorundan bir ses gelip gelmediği sessiz bir ortamda kontrol edilmelidir. İkinci el araç satın alma pazarlarında bu sessiz ortamın sağlanması imkan dahilinde olamayacağı için kurumsal ekspertiz işlemi tercih edilmelidir. 

Bütün bu bilgilerin ışığında görülüyor ki; oto ekspertiz işlemi oldukça ciddi ve hayati bir önem arz etmektedir. Bu nedenle oto ekspertiz işlemi yaptırılmadan araç satın alınmamalıdır. 

OTO EKSPERTİZ EN ÇOK HANGİ ARAÇ AKSAMI İÇİN GEREKLİDİR?

Oto ekspertiz işlemi bir bütün olarak düşünüldüğünde, aracın her yeri ve her aksamı için uygulanmaktadır. Tepeden tırnağa bir araç ekspertiz işlemi için uygulanan ekspertiz basamakları bir aracın motoru ve motor aksamları dolaylarında yoğunlaşmaktadır. Çünkü bir aracın kalbi, merkezi ya da beyni onun motorudur. Motorda yaşanan bir aksaklık meydana gelip, bu aksaklık giderilemiyorsa ilerleyen dönemlerde çok büyük sorunlara yol açabilir.
İkinci el araç satın alımlarında kullanıcıların en büyük şikayeti motor ve motor aksamlarından kaynağını almaktadır. Kullanıcılar ikinci el araç satın aldıklarında yolda giderken araç motorundan ufak da olsa bir ses geldiğini ifade etmişlerdir. Bu durum gösteriyor ki; ikinci el araç satın almada araç motoruna çalışır durumdayken dikkat edilmemiş veya satıcı araçla ilgili belirtmesi gereken unsurları ifade etmemiştir. İşini doğru, güvenilir ve sorunsuz yapan eksperler bu aşamada oldukça fazla önem arz etmektedir. Mümkünse kurumsal bir ekspertiz şirketinden yardım alınmalıdır. 
İşin özü doğru, güvenilir ve sonradan sorun çıkarmayacak ekspertiz işlemlerinde bir garanti ve ekspertiz raporu verilebilmesi kullanıcı açısından son derece faydalıdır. Herhangi bir ekspertiz işleminde bile sonradan sorun çıkma olasılığı varken, ekspertiz yaptırmadan araç almak çok büyük bir sorumsuzluktur. 

EKSPERTİZ YAPTIRMADAN ARAÇ SATIN ALINIR MI?

Ekspertiz yaptırmak, eksperle iş yapmak günümüzde çok önemli bir duruma gelmiştir. Ekspertiz genellikle otomobillerde ve diğer motorlu araçlarda ilgili araç ve araç aksamlarının kontrolünde yararlanılan bir işlem olarak revaç görmektedir. Genelde araç rot balans ayarı, motor ve motor parçalarının incelenmesinde yararlanılan bir işlemdir. Çünkü araç bu mekanizmalardan gücünü almaktadır.
Ekspertiz işlemini alanında yetkin ve etkin bir eksper uygulamaktadır. Oto eksperi ise araç iç yapısı ve dış yapısı hakkında bilgisi olan, yıllarca araç tamiratı yapmış kişilerden veya bunu eğitimini almış; okullu kişilerden oluşmaktadır. İkinci el araç satın alınırken oto ekspertiz işlemi yapan kurumsal işletmelerden yardım alınması çok önemlidir. Çünkü gerekli durumlarda cihazlar ve ölçüm makineleri kullanılmaktadır. 

Sonuç olarak; Ekspertiz yaptırmadan araç almak ailemiz ve diğer sevdiklerimiz için büyük bir risk ve şiddetli bir sorumsuzluktur.

Ayrıca Açıklamamız Gerekirse;

Araç alım satımında araçların temiz ve orijinal olması karşı taraf için oldukça önemlidir. Ancak bu durum her zaman alan kişi tarafından doğru bir şekilde anlaşılamamaktadır. Satan kişi araçtaki bazı hataları gizleyebilir ya da alıcı tarafına araçta hata olmadığını söyleyebilir. Böyle şeyler arabanın değerini olması gerekenden yüksek olmasına neden olmaktadır. Aracın temiz olup olmadığından emin olmak için oto ekspertiz işlemi yapılması gerekmektedir. Alıcının güvenli bir şekilde aracını alması ve aracın gerçek değerinin tespit edilmesi açısından bu işlem oldukça önemlidir. Bu gibi durumlar yaşanmaması için ekspertiz yaptırmadan araç almak fikrine karşı gelmeliyiz. 

Ekspertiz yaptırmadan araç almak gerçekten çok riskli bir durumdur. Ekspertiz yaptırmadan araç almak aracı alacak olan kişinin gerçekten bu işi iyi bilmesini gerektirir aksi takdirde alınan aracın kusurlarının gözden kaçmasına ve bazı teknik parçalarında hasar olup olmadığını anlayamamamıza neden olabilir. Bu gibi durumlar da bize belli başlı sorular sorulur : Neden ekspertiz yaptırılmadan araç alınmamalı, ekspertiz raporu olmadan araç alınır mı gibi sorular soruluyor gelin bu soruları aşağıda cevaplayalım.

  • Neden ekspertiz yaptırmadan araç alınmamalı ?

2.el araç alırken garip otomobil başlıklarına siz de rast gelmişsinizdir “.Bayandan temiz”, “doktordan az kullanılmış garaj arabası” gibi birçok ilanı hepimiz görüyoruz. Bu ilanlarda aslında anlatılmak istenen şey aracın temiz kullanıldığı , aracın orijinal ve güvenilir bir araba olduğudur. Bu tür ilanların açıklamasında tüm bakımları zamanında yaptırıldığı , kazasının olmadığı yazmaktadır. Ancak bu bazen tamamıyla yalan yanlış bilgiler olup gerçek tam tersi olabiliyor. Ekspertiz yapmadan araç satın almak ilerde başımıza ciddi sorunlar açabilir. Araç satın alacağınız zaman aracı satan kişinin dediklerine tamamıyla güvenmemelisiniz ve ondan güvenilir bir firmadan oto ekspertiz raporu istemelisiniz. . Böylece aracın hasar durumunu daha gerçekçi bir şekilde öğrenip aracın geçmişi hakkında daha gerçekçi fikirler edinebilirsiniz. Bildiğimiz üzere araç satımında bir sürü hile yapılmaktadır araç kilometresini düşürerek satmaya çalışan insanlardan tutun çok daha türlü hilelerle size aracını satmaya çalışacak olan kişilerle karşılaşabilirsiniz. Almak istediğiniz aracın kilometre tespiti yapmak şu an teknik olarak pek mümkün olmasa bile geçmişte yapmış olduğu muayene kayıtları sizi aracın kilometresi hakkında bilgi sahibi yapabilir. Bu yüzden ekspertiz yapmadan araç satın almak bizim araç hakkında doğru bilgiler edinmemizi engeller. Bu yüzden ekspertiz yaptırmadan araç almak fikrinden kaçınmalıyız.

  • Ekspertiz raporu olmadan araç alınır mı? :  

Ekspertiz yaptırmadan araç almak günümüzde gerçekten çok zor bir hale geldi, kimse kimseye güvenemez oldu artık. Haberlerde de gördüğümüz üzere araç alım satımında büyük hilelere başvuran kişiler var. Örneğin aracın önü 2016 model arkası 2014 model olabiliyor artık ve bunu aracı satın alan kişinin gözlem yaparak anlaması ve anlayamadığı için ekspertiz yaptırmadan araç almak imkansız hale geliyor. Başka bir örnek verecek olursak kaza yapmış ağır hasarlı bir aracın hava yastıklarını tamir edip , şasesini düzeltip, emniyet kemerlerini dirençle artırıp hiç hasarı yokmuş gibi gösterebiliyorlar. Bu tamir edilen hava yastıklarının ve emniyet kemerlerinin gerçek bir kaza anında nasıl bir tepki vereceği, çalışıp çalışmayacağı ise belli bile değil. Bunun gibi bir sürü hileye başvuran kişiler var. Bu gibi hileleri büyük bir ustalıkla yapıyorlar ve bunları anlayamıyoruz. Böyle durumlarda yardımımıza oto ekspertizleri yetişiyor.

İşini iyi yapan oto ekspertizler böyle durumların farkına varıp aracı alacak kişiyi uyarıyor. İşte bu yüzden expertiz yapmadan araç almak gerçekten riskli bir iştir. Peki neden aracıma ekspertiz yaptırmalıyım? Bu sorunun cevabı oldukça nettir. Bir malı veya hizmeti alırken sağlamlığı, dayanıklılığı, fiziki şartları, görünüşü, işleyişi veya çalışması gibi konulara nasıl önem veriyorsak araçlar için de bu sorgulamayı yapmak en önemli noktalardan biridir. Bir ev alırken banka nasıl ev hakkında değer biçimi için ekspertiz yaptırıyor ticari haklarını garantiye alıyorsa, araç alıp satarken de hem müşteri hem alıcı için ekspertiz yaptırmak o derece önemlidir. Bir kişi aracın teknik detaylarına önceden ne gibi işlemler görüp görmediğine, nelerin değişip değişmediğine vakıf olamayabilir. İşte bu gibi durumlarda ekspertiz hizmeti devreye girmektedir. Aracın geçmişe dönük ne evrelerden geçtiği nelerin hasarlı veya değiştiği motor performansı, boya durumu gibi konular yapılan ekspertiz hizmetinin içeriğini oluşturmaktadır. Ekspertiz yapılırken araç gelişmiş ekipmanlar ile test edilir ve en doğru sonuç verilmeye çalışılır. Bu sonuç uzman kişilerce onaylanıp tarafsız bir biçimde müşteriye sunulur. Bundan sonra müşteriye araç hakkında varsa yapılması gerekenler söylenilir. Taraflar arasında oluşacak olan anlaşmazlıklar daha her şeyin başında önlenmiş olur .

eskisehir oto ekspertiz

Ekspertiz Yaptırmadan Araç Almak

 Ekspertize para vermemek mantıklı mı?

 Türkiye’de araç fiyatları gerçekten çok yüksek. Vergi oranları çok fazla ve haliyle araba almak zorlaşıyor .Yıllarca bir araba için para biriktirip aracı alırken üç beş kuruş paradan kaçıp ekspertiz yaptırmıyoruz ve satan kişinin söylediklerine tamamen inanıyoruz çünkü bazen herkesi kendimiz gibi sanıyoruz. Ancak bu durum böyle değil büyük paralar verip aldığımız araçta kusurlar çıkabiliyor. Büyük hayaller kurup satın aldığımız aracı expertiz yaptırmadan almak büyük sorunlar doğurabiliyor ve canımızı sıkabiliyor. Para vermemek için ekspertiz yaptırmadan araç almak mantıklı bir şey değildir ve bu yasalarla da sınırlandırılmıştır. Artık ekspertiz yaptırmadan araç almak yasalara uyun değil ve yasaktır. Ekspertiz firmaları ne kadar güvenli, ekspertiz yaptırmadan araç almak doğru mu diye soracak olursak;
         Günümüzde birçok ekspertiz firması var bu yüzden ekspertiz yaptırmadan araç almak doğru değil ve yasak . Zaten bulunduğumuz yerde birçok firma var birine getirip aracımızı kontrol ettirmek bu kadar zor olmamalı. Ancak günümüzde birçok işte olduğu gibi ekspertiz işinde de hilelere başvuruluyor. Arabayı satan kişi işini kötüye kullanan bir ekspertiz firmasıyla anlaşıp hasarlı, boyalı aracı orijinal gibi gösterebiliyor. Bu gibi durumlara haberlerde çokça rastlıyoruz. Buna çözüm olarak aracı ikinci bir ekspertiz firmasına getirmek daha doğru sonuçlar doğurabilir. Hasarlı veya boyalı bir araç satın almalı mıyız diye soracak olursak;
           Ülkemizde hasarlı veya boyalı araç almamak konusunda büyük bir algı var. Yoldan geçen kime sorsanız bir parça boya dahi olsa o aracı almak istemeyecektir. Ülkemizdeki bu algı kolay kolay değişeceğe de benzemiyor. Oto ekspertiz firması alınan araçta sadece bir kaç parça boya tespit etmişse ve arabanın yürüyeninde vs. hiçbir sorun yoksa bizce o arabayı almakta hiçbir sorun yok. Çünkü arabaların trafikte başına istenmeyen şeyler gelebiliyor ve bu gayet normal. En basitinden bir taş sekmesi bile boyayı kaldırabiliyor ve arabanın görünüşünü olumsuz olarak etkileyebiliyor .Çoğumuz bundan rahatsız olsak bile değeri düşmesin diye çizik olan yere müdahale de bulunulmasını istemiyoruz ancak herkes böyle değil o çiziği kapattırmak için lokal boya yaptıran bir sürü kişi var ve sadece bunun için arabalarını satarken fiyatta diğer aynı model araçlara kıyasla indirime gitmek zorunda kalıyorlar. Bu gibi durumları alıcı fırsata çevirmelidir az hasarlı bir aracı daha uyguna alıp binebilir. Arada gerçekten büyük fiyat farkları var. Bu durum bize göre fırsata çevirmeye çok müsait bir durum. Özetle ekspertiz yaptırmadan araç almak yerine ekspertiz yapıp aracın ufak tefek dış görünüşteki hatalarını öğrenip iç aksamında yürüyeninde vs. sorunlarını öğrenip yürüyeninde hiçbir sıkıntı yoksa sadece dışında bir kaç lokal boya varsa o aracı almakta bize göre bi sıkıntı yok ancak tabiki de yine son karar sizin. Peki sıfır araca ekspertiz yaptırmalı mıyım? Neden aracıma oto ekspertiz yaptırmalıyım? Gibi sorular da sorulmuyor değil gelin bunları aşağıda cevaplayalım.

Sıfır araca ekspertiz yapılmalı mı? :  Türkiye’ye araçların çoğu yurt dışından ithal olarak gelmektedir. Bu araçlar tırlara, gemilere yüklenerek ülkemize getirilmektedir. Tabi ülkemizde üretilen araçlar da yok değil, dolar kurunun oldukça yüksek olması iş gücünün ucuz olması büyük otomotiv devi şirketlere Türkiye’yi oldukça cazip hale getirmektedir. Bu sayede ülkemizde birçok araç üretilmektedir .Toyota, Fiat, Honda, Renault gibi dev şirketler araçlarının üretimini ülkemizde yapıyor ve bu üretilen araçlar iç pazarımızda oldukça rağbet görüyor çünkü dışardan gelen arabalara oranla fiyatları daha uygun olabiliyor. Bu sıfır araçlar bulunduğumuz yerdeki bayilere tırlarla gelirken bazı sıkıntılar çıkabiliyor ve tırın üstündeki sıfır araçlar hasar alabiliyor ve bunu bazı bayiler bizlere söylemeyebiliyor. Bunun birçok örneğine haber kanallarında rastlıyoruz. Zaten bir sıfır aracı almak için yıllarca çalışıyoruz yüz binlerce lira para biriktiriyoruz. Aldığımız araçtan emin olmak için bir oto ekspertiz yaptırmak her zaman en iyisi olabilir. Ekspertiz yapmadan araç almak, sıfır veya ikinci el fark etmez, doğru bir davranış değildir. ekspertiz yaptırmadan araç almak  bize ilerde satarken sıkıntı çıkabilir sorunları bilmesek bile sıfır diye bayiye, satan kişiye güvensek bile sattığımız adam bu aracı hasarlı diye kabul etmeyecektir.

İkinci el araç satışında ekspertiz neden zorunlu diye soracak olursak ;

Türkiye ikinci el otomobil piyasası, uzun yıllar boyunca alıcılar yönünden çok sıkıntılı bir tablo çizdi. Hasarlı ve kazalı araç bilgileri alıcıdan saklandı ve binlerce kişi mağduriyet yaşadı. Yönetmelik eksiklikleri nedeniyle karışık bir görünüm sergileyen ikinci el araç piyasasının düzenlenmesi için, araç alım satımında oto ekspertiz raporu zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluğa göre araç satın alacak olan bir kişi aracına oto ekspertiz yaptırmakla sorumludur. 

Neden oto ekspertiz yaptırmalıyım? : Bu sorunun cevabı oldukça nettir. Bir malı veya hizmeti alırken sağlamlığı, dayanıklılığı, fiziki şartları, görünüşü, işleyişi veya çalışması gibi konulara nasıl önem veriyorsak araçlar için de bu sorgulamayı yapmak en önemli noktalardan biridir. Bir ev alırken banka nasıl ev hakkında değer biçimi için expertiz yaptırıyor ticari haklarını garantiye alıyorsa, araç alıp satarken de hem müşteri hem alıcı için ekspertiz yaptırmak o derece önemlidir. ekspertiz yaptırmadan araç almak çok riskli bir iştir yapılmamalıdır zaten yasalarla engellenmiştir. Bir kişi aracın teknik detaylarına önceden ne gibi işlemler görüp görmediğine, nelerin değişip değişmediğine vakıf olamayabilir. İşte bu gibi durumlarda ekspertiz hizmeti devreye girmektedir. Aracın geçmişe dönük ne evrelerden geçtiği nelerin hasarlı veya değiştiği motor performansı, boya durumu gibi konular yapılan ekspertiz hizmetinin içeriğini oluşturmaktadır. Ekspertiz yapılırken araç gelişmiş ekipmanlar ile test edilir ve en doğru sonuç verilmeye çalışılır. Bu sonuç uzman kişilerce onaylanıp tarafsız bir biçimde müşteriye sunulur. Bundan sonra müşteriye araç hakkında varsa yapılması gerekenler söylenilir. Taraflar arasında oluşacak olan anlaşmazlıklar daha her şeyin başında önlenmiş olur . Peki ekspertiz yaptığımız aracı başka bir ekspertize göstermeli miyiz? Bu sorunun cevabı da aşağıda olduğu gibi açıktır;
      Bu genellikle ekspertiz firmasına ne kadar güvendiğimizle ilgilidir. Ekspertiz firmasına güveniyorsak ,işini hakkıyla yaptığını düşünüyorsak başka bir ekspertiz firmasına gitmeden mantıklı olabilir. Ancak öyle şeyler var ki gerçekten inanmak istemiyoruz. Aracı almak için aylarca belki de yıllarca para biriktiriyoruz. Aracı hasarsız veya az hasarlı diye satın alıyoruz ve bazı işini kötüye kullanan ekspertiz firmalarına inanıyoruz. Bu işini kötüye kullanan ekspertiz firmaları aracı satan kişiyle anlaşıp hasarlı hatta pert bir aracı tamamen orijinal diye belgelerde gösterip bize yalan yanlış bilgiler veriyorlar. Bizde ekspertiz firmasına güvenip bu aracı satın alıyoruz ve verdiğimiz parayla umduğumuz sorunsuz güzel bir araç yerine sorunlu her zaman arıza yapan kötü bir araca sahip oluyoruz. Böyle bir durum yaşamak istemezsiniz değil mi?

Eskisehir Ekspertiz Merkezi

Ekspertiz Yaptırmadan Araç Almak

ÖZET= Ekspertiz araçlarımız için artık bir zorunluluk haline geldi. Aldığımız araçta değişen ,boya gibi şeylerin olması ve bunların aldığımız kişi tarafından bize söylenmemesi gibi şeyler artık oldukça arttı. Araçların kilometresiyle oynamak mı dersiniz, yanmış aracı tekrardan toplayıp hasarsız diye satmak mı dersiniz ve daha niceleri. Bu gibi durumlar bize oto ekspertizin ne kadar gerekli ve ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu. Günümüz Türkiye’sinde araç satın almanın bu kadar zor olduğu bir dönemde büyük hayallerle temiz diye aldığımızın aracın hasarlı çıkması gerçekten de büyük bir hayal kırıklığı. Bu gibi durumların yaşanmaması için araç satın alırken oto ekspertiz yaptırmaya özen gösterelim. Ekspertiz yapmadan araç satın almayalım.