Sel Hasarlı Araç Alınır mı? 

Ülkemizde yakın zamanda sel felaketi yaşanan bölgelerde, araçlar da hasar gördü. Su seviyelerinin büyük ölçüde yükseldiği bu bölgelerde bazı araçlar kullanılamaz hale geldi. Bu felaketle birlikte birçok sel hasarlı araç perte çıktı. Ancak tüketici raporlarına göre, kaskosu olmayan sel hasarlı araçların bazıları yenilenip onarılıyor ve çok uygun fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu araçların çoğu “sel damgası” veya “sel etiketi” gibi herhangi bir uyarı işareti olmaksızın yeniden satılıyorlar. Selden zarar görmüş bu araçlar dışarıdan bakıldığında sorunsuz ve yeni bir araç gibi görünseler de araç sahiplerinin gelecekte birçok sorun yaşamasına ve ek masraflar yapmak zorunda kalmalarına neden oluyor.

Sel felaketleriyle yüz yüze olduğumuz bu dönemde birçok insan uygun fiyatlarla satışa sunulan sel hasarlı araç alınır mı sorusunun yanıtını merak ediyor. Sel felaketlerinde suyun altında kalıp zarar gören sel hasarlı araçlar, temizlenip yenilendikten sonra uygun fiyatlarla satılmaktadır. Bunun sonucunda, sel hasarlı araç alınır mı sorusu araç satın almak isteyenlerin en fazla sorduğu sorulardan biri haline gelmektedir. Sel hasarlı araç alınır mı sorusunun yanıtı ise alacağınız arabanın hasar maliyetine bağlı olarak değişecektir.

Suya Giren Araba Pert Olur mu?

Su bir araçta lastik seviyesini geçmemişse, tamir edilerek kolayca yenilenebilir ve araç sahibi ileride bir sorun yaşamazsınız. Ancak su seviyesi, lastik seviyesini geçtiyse, araç uzun süre suyun altında kalmışsa ve aracın elektronik aksamı tamamen suyun altında kalıp zarar görmüşse araç perte çıkar ve sigorta şirketi, araç sahibinin zararlarını karşılar. Çünkü böyle bir aracın geri dönüşümü, tamiri ve yenilenmesi çok zor ve masraflıdır.

sel hasarlı araç alınır mı

sel hasarlı araç alınır mı

Selden Zarar Görmüş Bir Araba Almalı mıyım?

Selden zarar görmüş araçlar, daha uygun fiyatlarda satılan araçlardır.  Eğer siz de bu yüzden, “Sel hasarlı araç alınır mı?” diye merak ediyorsanız, öncelikle bunun riskli bir seçenek olduğunu bilmelisiniz. Selden zarar görmüş bir arabayı temizleyebilir, görünüş olarak daha iyi bir hale getirebilirsiniz. Selden zarar görmüş araçları, çeşitli yöntemlerle yeni ve sağlam bir araca da dönüştürebilirsiniz. Ancak aracın mekanik aksamı sudan zarar gördüyse, aracın tamiri oldukça masraflı olacaktır. Bu yüzden sel hasarlı araç alınır mı sorusunun yanıtı her zaman içinde büyük bir risk barındırmaktadır. Ayrıca aracın numarasına bağlı bir “sel damgası” varsa, böyle bir aracın tamiri hem çok zor hem de çok masraflı olacaktır. “Sel damgası” alan araçlar, sigorta şirketleri tarafından onarılamaz olduğu düşünülen araçlardır. Bununla birlikte, “sel hasarlı araç alınır mı” sorusunun yanıtını vermek için aracın ne kadar hasarlı olduğunu da tespit etmek gerekmektedir.

Selden Hasar Görmüş Bir Araç Ne Kadar Hasarlıdır?

Sel hasarlı araç alınır mı sorusunun yanıtı, aracın ne kadar selden zarar gördüğüne bağlıdır. Araç ne kadar uzun süre suyun altında kalırsa hasar da o kadar büyük olacaktır. Araç, elektronik aksamında sorun yaratacak kadar suyun altında kalmadıysa paslanmış veya korozyona uğramış kısımlarını kolayca yenileyebilirsiniz. Eğer araçta hasar büyükse, aracı tamir etmeniz ve bazı parçaları değiştirmeniz gerekecektir. Sel hasarlı araç alınır mı sorusunun yanıtı, aracın hangi sudan zarar gördüğüyle de ilgilidir. Çünkü yağmur suyunun ve tuzlu deniz suyunun araçlara verdiği hasarlar birbirinden çok farklıdır. Tuzlu su, araçlarda daha fazla hasara neden olur. Su çamurluysa muhtemelen aracın döşemeleri hasar görmüştür ve bu durum ekstra maliyete sebep olabilir. “Sel hasarlı araç alınır mı?” sorusunun yanıtı, hasarın süresine göre de değişir. Eğer bir araç selden yakın zamanda hasar aldıysa tamir etmesi çok daha kolaydır. Ancak selden hasar aldıktan sonra uzun bir süre çalışamaz halde beklediyse, böyle bir aracı tamir etmek daha zor ve daha masraflı olacaktır. Hasarlı araçta aracı restore etmek yüksek maliyete sebep olacaksa arabayı hurdaya çıkarmak daha mantıklı olacaktır.

Sel Hasarlı Araçlar Tamir Edilebilir mi?

Sel hasarlı araç alınır mı sorusuna yanıt verebilmek için selden zarar görmüş araçları tamir edip edemeyeceğimiz önem kazanmaktadır. Selden zarar görmüş bir araba, su hasarına maruz kalan bir arabadır.

Peki, sel hasarlı araç alınır mı? Selden zarar görmüş bir araba tamir edilebilir mi?

“Sel hasarlı araç alınır mı?” sorusuna doğrudan cevap verebilmek mümkün değildir. Böyle bir araçta, sadece döşemelerde su lekeleri de olabilir, arabanın motoru ve elektronik aksamı sudan çalışmaz hale gelmiş de olabilir. Bu nedenle, bu soruyu doğru cevaplamak için hasarın türünü ve boyutunu bilmeniz gerekmektedir. Ancak böyle bir araç zor da olsa deneyimli ve usta bir tamirci tarafından tamir edilebilir. Böyle bir araç tamir edilmeden önce, aracın sudan ne kadar hasar gördüğü tespit edilmeli, motorun iç kısımlarının sudan zarar görüp görmediği belirlenmelidir.

Sel Hasarlı Araçlardaki Sorunlar Nelerdir? Selden Zarar Görmüş Araçlar Nasıl Anlaşılır?

İkinci el araba satışlarında en fazla sorun yaşanan araçlar, sel hasarlı olan araçlardır. İkinci el araç satın almak isteyen, “sel hasarlı araç alınır mı” sorusunu merak eden alıcılar için bu tür arabalarda ne tür sorunlarla karşılaştığımız önemli bir konudur. Çünkü “sel hasarlı araç alınır mı” sorusunu yanıtlamak için, öncelikle bir aracın su altında kalmasının yarattığı problemleri bilmemiz gerekir. Bir araçta bu sorunların hangi seviyede olduğunu tespit edebilirseniz, sel hasarlı araç alınır mı sorusuna da kolayca yanıt verebilirsiniz.

1. Küf

Sel afetlerinde zarar gören araçlarda en belirgin sorun, küf sorunudur. Eğer selden kurtarılan bir araba, günlerce güneşin altında bırakılırsa, ıslanmış olan yerlerde, koltuklarda, zeminde ve tavan döşemesinde küf oluşur. Ancak koltuk, zemin ve tavan döşemesini kolayca değiştirerek bu sorunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Ancak aracın klimasında küf oluşmuşsa klimanın tamamen değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde klimadaki bu sorun, gelecekte hem sürücüde hem de yolcularda solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.

2. Pas

Selden zarar görmüş arabalarda en fazla karşılaştığımız bir diğer sorun paslanmadır. Paslanma, arabanın gövdesini, motor bileşenlerini, vida ve cıvataları, benzin deposunu etkileyebilir. Bir araçta paslanma sorununu gidermek zordur. Paslanma aracın gücünü zayıflatır. Eğer motorun silindirlerinin içi paslanmışsa motor da zarar görür.

  • Çerçeve
  • Vidalar ve cıvatalar
  • Motor parçaları
  • Susturucu
  • Yakıt tankı
  • Debriyaj
  • Fren balataları
  • Çamurluklar
  • Gövde
  • Şasi
Sel hasarli arac alinir mi motor arizasi

Sel hasarlı araç alınır mı, motor arızası

3. Motor

Motor, “sel hasarlı araç alınır mı” sorusuna en doğru yanıtı vermek için en kritik parçadır.

Aracın motoru su aldıysa, aracı çalıştırmadan önce motorun temizlenmesi gerekmektedir. Sel suyu, motorun silindirlerine ulaştıysa arabayı çalıştırdığınızda piston kolları kırılacak ve motor duracaktır. Motora suyun girip girmediğini öğrenmek için yağ seviye çubuğunu kontrol etmelisiniz. Eğer çubukta su damlacıkları varsa, motorunuz su almıştır. Böyle bir durumda tüm motor aksamını değiştirmeniz gerekmektedir.

Motorun içine su girdiğini nasıl anlarsınız?

  • Motor ya hiç çalışmaz ya da çok hızlı döner
  • Motoru çalıştırdığınızda yakıt veya gaz kokusu alırsınız
  • Egzozdan siyah duman gelir

Motorun İçine Su Girdiyse Ne Yapmalıyız?

  • Su kirliliği olup olmadığını görmek için yağ çubuğunu kontrol edin.
  • Yağ tahliye tıpasını gevşetin ve içerideki suyu boşaltın
  • Bujileri çıkarın
  • Yağı ve filtreyi değiştirin
  • Motorda su varsa, silindirlere biraz yağ püskürtün ve marşa basın
  • Şimdi bujileri değiştirin ve aracı çalıştırmayı deneyin.
  • Motor çalışırsa, birkaç dakika çalışmasına izin verin, kapatın ve yağı tekrar kontrol edin.
  • Yağ bulanık ise, yağı ve filtreyi değiştirin.
  • Benzin deposuna su girmişse, motoru çalıştırmadan önce boşaltılmalıdır, aksi takdirde yakıt sistemine su pompalanır ve bu da çok daha fazla sorun yaşamanıza neden olur.

4. Elektronik Aksamlar

Bir arabada tamir maliyetini yükselten şey, elektronik aksamlardır. Sel hasarlı aracın elektronik aksamları ve bilgisayarı zarar gördüyse tamir etmesi zorlaşır. Bu zarar, koltukların kontrollerini, camları, kapı kilitlerini, marş motorunu, kornayı, farları etkiler ve arızalara neden olur. Böyle bir aracın tamiri çok pahalıdır. Eğer bir aracın elektronik aksamı hasar gördüyse, aşağıdaki parçaların da zarar görmüş olma ihtimali yüksektir:

  • Elektrik kontrol ünitesi (ECU)
  • Farlar, fren lambaları, dönüş sinyalleri ve diğer otomotiv lambaları
  • Klima sistemi
  • Elektrikli camlar, elektrikli kilitler ve elektrikli koltuklar
  • Ses ve video sistemleri
  • Sigortalar
  • Fren sistemi

Sel Hasarlı Araç Nasıl Tamir Edilir?

Dünyanın her yerinde sel felaketleri ile karşılaşıyoruz. Bu felaketlerde yüzlerce araç selden zarar görüyor. Bu araçlar temizlenip bakım yapıldıktan sonra çok uygun fiyatlarla satışa sunuluyor. Dünyanın ekonomisine katkı sağlamak için yeni araç almak yerine bu uygun fiyatlı araçları almak isteyenler, sel hasarlı araç alınır mı sorunun yanıtını arıyorlar. Sel hasarlı araç alınır mı sorusuna Ulusal Otomobil Satıcıları Birliği (NADA), “evet” cevabını veriyor, ancak yeterince elden geçirmeniz koşuluyla böyle bir aracı satın almalısınız.

“Sel hasarlı araç tamir edilir mi?” sorusunu herhangi birine sorarsanız, size bunun imkânsız olduğunu söyleyeceklerdir. Çünkü günümüzde araçların çoğu, elektronik sistemli araçlar olduğundan, sudan hasar gören bu araçların tamiri kolay değildir. Yine de böyle bir aracı tamir etmek istiyorsanız veya sel hasarlı araç alınır mı sorusuna cevap arıyorsanız, Ulusal Otomobil Satıcıları Birliği’nin (NADA) sel hasarlı araçların yenilenmesi ile ilgili verdiği tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz:

  • Kapsamlı bir inceleme ve temizlik yapana kadar aracı çalıştırmayın. Motorda su varken aracı çalıştırırsanız daha fazla hasara neden olursunuz. Su, motor ve şanzımana veya araçtaki herhangi bir parçaya zarar vermiş olabilir. Siz motoru çalıştırırsanız aracın parçalarına daha fazla suyun girmesine neden olabilirsiniz. Motorun içine ve elektronik parçalara daha fazla su girerse sorun daha da kötüleşir. Selden zarar görmüş araçlarda en yaygın sorun, motora su girmesi ve pistonların hareket etmemesidir. Eğer arabanız hidro-kilit özelliğine sahipse ve bu sistem sudan zarar gördüyse, tamir masrafınız çok yükselecektir.
  • Acilen aracı kurutmak için harekete geçin. Aracınız ne kadar uzun süre suda kalırsa hasar da o kadar fazla olacaktır. Aracınızın kabloları ve mekanik bileşenleri sudan zarar görecek ilk parçalardır. Bu yüzden hızlı hareket etmeniz ve aracı bir an önce kurutmanız gerekmektedir.
  • Aracın iç kısmı tamamen ıslandıysa, arabadaki tüm nemi kurutun. Koltuklar zemin ve tavan döşemelerini söküp çıkarın ve aracı kurutun.
  • Eğer koltukları ve döşemeleri sökmek istemiyorsanız, koltuklardaki ve zemindeki suyu çekmek için bir halı temizleyici makinesini kullanarak tüm suyu çekin.
  • Aracın bagaj dâhil tüm kapılarını açıp güneşte kurumaya bırakın. Elektrik kablolarını ise bir saç kurutma makinesiyle kurutun.
  • Suya maruz kalan tüm filtreleri ve contaları değiştirin.
  • Araçta yağ seviyesi çok yüksekse, motorun içine su girmiş olabilir. Bu yüzden bujileri çıkarın. Suyu silindirlerden arındırmak için motoru elle çevirin. Sudan zarar görmüş fren hidroliği veya hidrolik direksiyon hidroliği gibi güvenlik sistemlerini kontrol edin. Fren sistemini ve hidrolik direksiyon sistemini yıkayın.
  • Diferansiyelleri kontrol edin. Eğer sudan hasar gördüyse değiştirin.
  • Motor, şanzıman, akslar, fren ve yakıt sistemini profesyonel bir teknisyene kontrol ettirin.