Yağmurlu havada araba kullanmak sürüş yeteneğinizi doğrudan etkileyecektir. Yağmurun bir anda bastırması ya da yağmurlu havada araba sürmeye başlamak için bir takım ipuçlarını bilmeniz gerekiyor. Bu yazımızda yağmurlu havada araba kullanma tüyolarını sizlerle paylaşacağız.

Yağmurlu Havada Araba Kullanma Tüyoları

Yağmurlu Havada Araba Kullanma Tüyoları

Öncelikle yağmurlu havalarda kaza riskinin arttığını unutmayınız. Görüş mesafesinin daralması, yolları kayganlaşması ve sürücü tarafından panik yapılması kazalara neden olur. Eğer yağmurlu havada güvenli bir şekilde araç kullanmak istiyorsanız, profesyonelce hazırlanmış olan tavsiyelere kulak vermelisiniz. Sürüş kurallarına uyum sağladığınız sürece kaza riskini minimum seviyeye indirmiş olacaksınız.

Yağmurlu Havada Araba Kullanma Rehberi

Bir anda bastıran ya da başlayan yağmur sürücüler için en tehlikeli olan durumdur. Yolların tozlu olması, araçların ilk ıslanma durumunda sabun gibi kaymasına neden olabilir. Bu durumda uygulayacağınız kurallar, yağmurlu havada trafiğe çıkmaktan daha önemlidir. Zira yağmurlu havada trafiğe çıkarken, hazırlık yapma şansınız olacaktır. Şimdi tüm durumları kapsayan kuralları sizler için sıralayalım.

1.Takip Mesafesine Dikkat Edin

Trafik kurallarına göre öndeki araçla takip mesafeniz, mevcut hızınızın yarısının metre cinsi kadar olmalıdır. Örneğin; 100 km hızla gidiyorsanız, minimum 50 metre takip mesafesi bırakmanız gerekiyor. Ancak yağmurlu havalarda bu mesafeyi hızınızla aynı oranda metre cinsinden ayarlamanızı önermekteyiz. Zira yağmurlu havalarda öndeki araçların ani fren yapması sonucunda zincirleme kaza riski ile karşılaşılmaktadır. Hızınız düşük olsa bile minimum 35-50 metrelik mesafe bırakmayı ihmal etmeyiniz.

2.Aşırı Hız Yapmayın

Yağmurlu havada aşırı hız yapmak, kontrolü kaybetmenize neden olabilir. Özellikle su birikintisinin olduğu yerlerde araç duvara çarpma hissi yaratır. Ya da suyun içinde olmanız durumunda direksiyon kontrolünüz istediğiniz gibi kusursuz olmayacaktır. Mevcut trafiğin durumuna göre orta şeritte hızınızı ayarlamalısınız. Aşırı su birikmesi durumunda hızınızı 20’ye kadar düşürmelisiniz.

3.Trafikte Görünür Olmaya Çalışın

Sizin görüş mesafeniz kadar, çevredeki araçların sizi görmesi de önemlidir. Bu nedenle gerekli durumlarda dörtlü ikaz lambalarını açıp, aynı zamanda kısa farı açık tutmalısınız. Sisli havalarda ise sis farını devre sokunuz. Bu sayede çevredeki araçlar sizi fark edip, güvenli sürüş noktasında önlemler alacaktır.

4.Sileceklerinizi Değiştirin

Anında bastıran sağanak yağmurlarda, görüş açınızın iyi olması için deforme olmamış kaliteli sileceklere ihtiyacınız var. Sileceklerin kaliteli olması camda iz bırakmadan ve ses yapmadan suyun hızlı bir şekilde tahliye edilmesini sağlayacaktır. Bunun için yumuşak ve araç camınıza uygun kauçuk silecekleri tercih etmelisiniz. Tabi silecek kadar, araç silecek motorunun sağlam olması da önemlidir. Bazı silecek motorlarına biriken pislik nedeniyle, motorda işlev bozuklukları meydana gelmektedir. Bu nedenle sürüş öncesi mutlaka gerekli kontrolleri yapmanız gerekmektedir.

5.Acil Durum Çantası Bulundurun

Aşırı yağışlarda aracınızı yol kenarına çekmeniz gerekebilir. Bu durumda aracınızın diğer araçlar tarafından göründüğüne emin olmalısınız. Zira duran araçlara çarpma sonucu oluşan kazaların oranı küçümsenmeyecek derecede fazla. Bunun için acil durum kitinde ihtiyacınız olacak malzemelerin bulunduğuna emin olmalısınız. Bunlar arasında reflektör bulunması, yol kenarında beklemeniz durumunda, fark edilmenizi sağlayacaktır.

6.Araç Lambalarını Kontrol Edin

Araçta bulunan tüm lambaların çalışması, sağanak esnasında hayati öneme sahip olacaktır. Hem görünür olmak hem de görüş mesafesini açmak için araç farkları ve lambalar en çok faydalanacağınız araçlardır. Bu nedenle herhangi bir lambanın çalışıp, çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer düşük ışık sorunu yaşıyorsanız, mutlaka oto elektrikçisini ziyaret etmelisiniz.

7.Ani Fren Yapmayınız

Yağmur esnasında ani davranışlar, kazaların en büyük sebebidir. Ani gaza basmak ya da fren yapmak sürüş kontrolünü kaybetmenize neden olacaktır. Islak zeminde ani fren yaptığınızda aracınız kayacak ya da ABS fren sisteminin tutmamasına neden olacaktır. Bu gibi durumlarda ayağınızı gazdan çektikten sonra fren yapmak, hızınızın azalmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte manuel araçlarda motor frenini de kullanabilirsiniz. Ani fren yerine mesafenizin olması durumunda bas çek yaparak durmak, arkadaki aracın sizi fark etmesi açısından hayati öneme sahiptir.

8.Lastiklerdeki Aşınmanın Önüne Geçin

Lastikler zamanla aşındıkça diş derinliği mesafesi kısalmaya başlar. Bu durum ıslak zeminlerde lastiklerin asfalta tutunmasını engeller. Yani hızlı fren yapıldığında aracın kaymasına neden olur. Özellikle ıslak zeminlerde, kuru zeminlere göre kayma mesafesi artacaktır. Bu durumun önüne geçmek için lastik diş derinliğini ölçtürün. Ya da aşınmış olan tekerleği değiştirme yoluna gidiniz.

9.Yol Çizgilerini Takip Edin

Aşırı yağmur, sis ve görüş mesafesinin daralması durumunda, en büyük yardımcınız yol çizgileri olacaktır. Aşırı yağmur durumunda kısa farınızı açarak önünüzde bulunan yol çizgilerini görebilirsiniz. Bu durumda sağınızda bulunan yol çizgisine minimum 50-100 cm mesafede olacak şekilde ilerleyin. Çizgilerin içinde kalmak risk seviyenizi düşürecektir. Ancak sağ şerit yerine orta şeritte olmayı tercih edin. Zira yol ayrımları büyük tehlikeler içerebilir.

10.Müziğin Sesini Kısın Ya da Kapatın

Sağanak yağış esnasında sakin olmanız ve panik yapmamanız güvenlik seviyesini arttıracaktır. Bu durumda yağmurun sesini dinlemek, alacağınız aksiyon konusunda size yardımcı olabilir. Yağmur gürültüsü sağanağın şiddeti hakkında bilgi vericidir. Yüksek sesli müzik açılması, dış ortamla ilgili bilgi almanızın önüne geçecektir.

Yağmurlu havada araba kullanma tüyoları başlıklı yazımızın sonuna geldik. Eğer sürüş konusunda yeniyseniz, müsait noktada aracınızı park etmeyi deneyebilirsiniz. Yağmur durduktan sonra yola devam etmek, en güvenli seçenektir.

Okuyunuz:  Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]