Adblue nedir?
Adblue nedir sorusu, arabalarla ilgilenen herkesin mutlaka karşısına çıkmış bir sorudur. Adblue ne demek sorusunu yanıtlayabilmek için, bu sıvının nasıl üretildiğini bilmemiz gerekir. AdBlue, araçlarda atmosfere salınan zararlı gazları azaltmak için kullanılan dizel egzoz sıvısıdır. Bu sıvı, minerallerinden ayrıştırılmış suda hazırlanan, sentetik olarak üretilmiş ürenin yüzde 32,5 oranında çözeltisidir. Bu sıvı isminde “mavi” kelimesi olmasına rağmen renksizdir ve zehirli değildir. Adblue nedir sorusuna yanıt arıyorsanız, bu sıvının nasıl çalıştığını da bilmeniz gerekir. Aracınızın motoru ısındığında AdBlue sıvısı da ısınır ve katalizör görevi gören amonyağı serbest bırakır. Amonyak ise nitrojen oksidi, suya ve nitrojene dönüştüren kimyasal bir reaksiyona neden olur. Bunlar egzoz gazı olarak dışarı atılır. Çoğu insan bu sıvının domuzların idrarından üretildiğini düşünse de bu doğru değildir. Bu sıvı, laboratuvarlarda sentetik olarak üretilmektedir. Bu sıvı sadece SCR sistemine sahip dizel yakıtlı araçlarda kullanılmaktadır.
Adblue Hangi Araçlarda Kullanılır?
Bu sıvı; dizel yakıtlı ve SCR teknolojisi ile üretilmiş tüm araçlarda kullanılır.
- Tarım makinelerinde
- Kamyonlarda
- Otobüslerde
- Midibüslerde
- Arabalarda
Adblue Neden Kullanılır?
Adblue nedir, neden bu sıvıyı kullanmak zorunlu sorusu birçok sürücünün merak ettiği soruların başında yer almaktadır. AdBlue nedir, neden kullanılır sorusunun temel yanıtı, zararlı gazların havaya salınmasını engellemek için dizel yakıtlı araçların kullandığı renksiz bir sıvıdır. Dizel motorlar zehirli gazları atmosfere vererek insanlarda ve diğer canlılarda solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Çünkü dizel motorlu araçlar, zehirli gazlar olan azot dioksit ve azot oksit gazlarını atmosfere salarak asit yağmurlarına neden olmaktadır. Canlılara ve doğaya son derece zararlı olan bu durumu önlemek için dizel yakıtlı araçlarda SCR teknolojisi geliştirilmiştir. Bu teknoloji sayesinde zehirli gazlar, temizlenmekte ve araçların çevreye verdikleri zararlar önlenmektedir. Adblue nedir, aracımda kullanmalı mıyım sorusunu merak eden Türk sürücüler, eğer araçları dizel yakıtlı ise bu sıvıyı kullanmak zorundadır. Türkiye’de henüz yasal olarak bu sıvının kullanılması zorunlu olmasa da yeni dizel arabalarda kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde aracın motoru zarar görmektedir. Aracınızı sürerken bu sıvı biterse, motorun gücü ve performansı düşer. Aracı durdurduğunuzda Adblue’nun deposu boşsa, motorunuz tekrar çalışmaz. Bu sıvı azaldığında gösterge panelinizde bir metin uyarısı görürsünüz, ardından sarı uyarı ışığı yanarak size adblue’nun azaldığını haber verir.
Adblue Sıvısının Faydaları Nelerdir?
- Hava kirliliğini önler.
- Yakıt tüketimini azaltır.
- Motorun performansını ve gücünü artırır.
Adblue Nasıl Çalışır?
Adblue nedir sorusunun yanıtı, bu sıvının nasıl çalıştığı ile yakından ilgilidir. Bu sıvı, egzoz gazlarına az miktarlarda enjekte edilir zehirli gazların atmosfere verdikleri zarar engellenmiş olur. Bu sıvı, yüksek sıcaklıklarda amonyak ve karbondioksite dönüşerek egzozdan çıkan zehirli gazları nötralize eder. Adblue nedir sorusu, bir egzoz sıvısıdır şeklinde yanıtlanabilir. Bu sıvı, araçlarda ayrı bir depoda, bagajda veya kaputun hemen altında saklanır. Bu renksiz sıvı, iyonlaştırılmış su ile ürenin bir karışımıdır. Adblue nedir sorusuna teknik bir yanıt vermek gerekirse; egzozdaki SCR adı verilen katalizörün içinde bulunan zararlı nitrojen oksit ve amonyak maddelerini dönüşüme uğratan sıvı olduğu söylenebilir. Bu teknoloji, özellikle Avrupa Birliği ülkelerine malzeme taşıyan ticari araçlarda, otobüs ve kamyonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
AdBlue Zorunlu mu? Neden Adblue Kullanmalıyım?
Seçici Katalitik İndirgeme (SCR) sistemleri ile birlikte kullanılan Adblue nedir sorusunu soran sürücüler bu sıvıyı neden tedarik etmek zorunda olduklarını anlamakta zorlanıyorlar. “Adblue nedir? Aracımda kullanmalı mıyım?” diye merak eden Türk sürücüler, bu soruların yanıtlarını arıyor. Kullanımı endüstriyel alanlarda yaygın olan bu sıvı, genellikle dizel yakıtlı ticari araçlarda kullanılıyor. 2006 yılında Avrupa Birliği sınırları içinde trafiğe çıkan tüm otobüs ve kamyonlarda Adblue zorunlu hale getirilmişti. 2015 yılından itibaren ise AB’de tüm araçlarda kullanılması zorunlu hale getirildi. Hava kirliliğinin önlenmesi için uygulanan bir sıvı olan adblue’yu Avrupa Birliği sınırları içinde kullanmak zorunludur. Ülkemizde bu sıvının kullanılması zorunlu olmasa da günümüzde üretilen Euro 6 motorlu dizel yakıtlı tüm araçlar Adblue’nun kullanımına uygun olarak üretilmektedir. Eğer dizel yakıtlı aracınızda bu özellik varsa, “Adblue nedir, adblue kullanmalı mıyım?” sorusuna yanıt arıyorsanız, Adblue’yu mutlaka kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Çünkü bu sıvıyı aracınızda kullanmadığınızda aracınız uyarı vermekte ve motorunuz zarar görmektedir.
Euro 6 Yönetmeliği Nedir?
Adblue nedir, Euro 6 yönetmeliği nedir soruları son yıllarda Türkiye’deki sürücülerin en çok sorduğu soruların başında yer almaktadır. Adblue nedir, Euro 6 yönetmeliği nedir sorularını soran sürücüler, genellikle AB ülkelerine seyahat eden veya SCR teknolojisine sahip araç sahipleridir. Adblue nedir, Euro 6 yönetmeliği nedir soruları, AB yaptırımları ve son yıllarda üretilen araçların SCR teknolojisiyle üretilmeleri nedeniyle sık karşımıza çıkmaktadır.
Euro 6 yönetmeliği ilk kez 2014 yılında Avrupa’da halka tanıtılmış bir yönetmeliktir. Bu yönetmelik, çevreyi ve doğayı korumaya yönelik, sürücülere yasal yaptırımları da içeren bir yönetmeliktir. 2015 yılında uygulamaya konan bu yönetmelikle birlikte Avrupa Birliği sınırları içinde, 1,6 litre ve üzeri dizel yakıt kullanan tüm araçlarda Adblue’nun kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu yönetmelik zorunlu hale getirildiği için 2015 yılından sonra üretilen araçlarda Adblue’nun depolanması için mavi kapaklı ayrı bir bölüme yer verilmektedir. Bu bölüm, genellikle yakıt kapağının hemen yanında, daha küçük bir depodur. 2015 yılından itibaren üretilen tüm araçlar, Euro 6 yönetmeliğine uygun olarak üretilmektedir.
- 2006’dan beri 7,5 tonun üzerindeki tüm araçlar SCR teknolojisi ile üretilmiştir. Şu anda, bu teknolojiye sahip tüm araçların AdBlue kullanması kanunen zorunludur.
- Adblue’nun tüketim oranı, yakıtın 20’de 1’dir.
- Adblue’nun yakıt tüketimini azalttığı kanıtlanmıştır. Bu yüzden ticari sektördeki araçlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Adblue’nun depolanması uzmanlık isteyen bir iştir. Bu sıvı, direkt güneş ışığı görmeyen yerlerde saklanmalı, yüksek ve düşük sıcaklıklardan korunmalıdır.
- Adblue’nun raf ömrü genellikle 6 ile 12 ay arasında değişmektedir. Ancak bu süre, depolamanın iyi yapıldığı durumlarda 18 aya kadar uzamaktadır.
- Aracınızda her zaman yüksek kaliteli Adblue sıvısı kullanmanız gerekmektedir.
Adblue İkaz Işığı Yanarken Araç Kullanmak Güvenli mi?
Bu önemli bir güvenlik sorunu değil, ancak bu sıvı azaldığında doldurmazsanız ve tamamen biterse arabanızı çalıştıramazsınız.
Okuyunuz: Gösterge ve İkaz Lambalarının Anlamları
Arabam AdBlue kullanıyor mu?
Bazı eski araçlarda da AdBlue’nun kullanıldığını görmekteyiz. Bu yüzden, aracınızın bu sıvıyı kullanıp kullanmadığından emin olmak istiyorsanız, şunları kontrol edebilirsiniz:
- Yakıt deposunun yanında, bagajda veya kaputun altında bir AdBlue deposu kapağı olup olmadığına bakınız.
- Aracınızın model adında “Blue (mavi)” veya “SCR” ifadelerinin geçip geçmediğini kontrol ediniz.
Adblue’yu Nereden Satın Alabilirim?
AdBlue, benzin istasyonlarında, motor aksesuar mağazalarında, bazı süpermarketlerde ve internette otomobil parçaları satan bayilerde satılmaktadır. Adblue’yu, 1,5 litrelerde satın alabileceğiniz gibi, daha büyük ölçülerde, 5 ve 10 litrelik ambalajlarda da satın alabilirsiniz. 1,5 litrelik ambalajlarda alırsanız, bu ambalajın özel olarak tasarlanmış ağızlığı sayesinde, sıvıyı dökülme riski olmadan tanka boşaltabilirsiniz. Bu yüzden çoğu sürücü, 5 veya 10 litrelik adblue yerine, 1,5 litrelik Adblue satın almayı tercih etmektedir.
Adblue Ne Kadar Dayanır?
AdBlue’nun tüketimi, genellikle her 600 kilometrede 1 litredir. Ancak bu oran, aracınızın motoruna ve aracınızın hızına göre değişmektedir. Bu yüzden bazı araçlarda bu oran, her 350 kilometrede 1 litre olarak değişmektedir.
Adblue Uyarı Işığı Nasıl Sıfırlanır?
Uyarı ışığınızı manuel olarak sıfırlamanızın hiçbir yolu yoktur. Uyarı ışığını sıfırlamak için Adblue deponuzu doldurmanız gerekmektedir.
Adblue Nasıl Doldurulur? Adblue Deposunu Nasıl Doldururum?
Depoyu doldurmak için aracınızla size verilen talimatları izlemelisiniz. Aşağıdaki yönergeleri izleyerek de deponuzu doldurabilirsiniz.
- Deponuzun ölçüsü kadar Adblue’nuzu hazır bulundurmalısınız.
- Dolum kapağınızı açıp bir huni yardımıyla sıvıyı depoya dökünüz.
- Dökülmesini önlemek için AdBlue’yu doldururken mutlaka uygun ekipmanlar kullanınız.
- Dolum kapağı, genellikle yakıt deponuzun yanında, bagajda veya kaputun altında yer almaktadır.
- Elinize Adblue bulaşırsa ellerinizi yıkayıp sıvının döküldüğü yerleri kurulayınız. Bu sıvı toksin madde içermez, ancak cildinizde alerjiye neden olabilir.
Adblue’yu Dizel Deposuna Koyarsam Ne Olur?
Adblue’yu yanlışlıkla yakıt deponuza koyarsanız, yakıt deponuzda ve enjeksiyon sisteminizde hasara yol açarsınız. Böyle bir durumda asla motorunuzu çalıştırmayın, kontağa dokunmayın. Yakıt deponuzu tamamen boşaltıp temizleyin.
Adblue Yakıt Tüketimini Etkiler mi?
Adblue nedir ve yakıt tüketimini etkiler mi sorusu, birçok dizel araç sürücüsü tarafından en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Adblue nedir ve aracın yakıt tüketimini nasıl etkiler sorularının yanıtını merak eden sürücüler, adblue’nun kullanılmasından kaynaklanan ek bir masraf ödemek istememektedir. Bugüne kadar bu sıvının yakıt tüketimini artırdığına dair herhangi bir veriye rastlanmamıştır. Ancak bazı uzmanlar adblue’nun yakıt tüketimini azalttığına dair görüşler öne sürmektedir.
Okuyunuz: Yakıt Tüketimini Azaltmanın Yolları
AdBlue Donar mı?
Bu sıvı düşük sıcaklıklarda kristalleşir ve -11 derecede donmaya başlar. Sıvı çözüldüğünde ise üre ve su aynı oranda karıştığı için sıvının donması, kullanımda herhangi bir soruna yol açmaz.
Adblue Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Adblue nedir ve kalitelisi nasıl anlaşılır sorusunu merak eden dizel araç sürücüleri, internetten araştırma yaparak bu soruların cevabını aramaktadır. Adblue nedir ve en iyisini nereden alırım sorularının birçok yanıtı vardır. Adblue nedir ve kaliteli adblue nereden bulurum sorularının cevaplarını siz de merak ediyorsanız, aşağıdaki tavsiyelerimize göz atabilirsiniz:
- AdBlue her zaman renksiz ve berrak bir sıvı olmalıdır. Bulanık sıvıları satın almayınız.
- AdBlue’yu yalnızca bu ürünü satmakla yetkilendirilmiş sertifikalı bayilerden satın alınız.
- Satın aldığınız üründe “ISO 22241 sertfikası olup olmadığına dikkat ediniz.
- Kalitesi düşük olabilecek benzer marka isimlerindeki sıvıları tercih etmeyiniz.
- Tüm AdBlue adıyla satılan sıvılar yüksek kalitede değildir. Motorunuzda ve aracınızda herhangi bir hasar meydana gelmemesi için düşük fiyatlarda satılan ürünleri tercih etmeyiniz.
Adblue Biterse Ne Olur?
1 Depo Adblue ile yaklaşık 10-15 Bin km arası yol yapılabilir. Adblue tankı boşalırsa yani Adblue biterse araç yakıt püskütrme sistemi azalmaya başlar. Bu durum aracınızın çekişten düşmesine neden olur. Bu nedenle düzenli aralıklarla kontrol ettirmeniz gerekmektedir.
Adblue’yu Güvenli Bir Şekilde Kullanmak için İpuçları
- Adblue’yu yalnızca aracınızdaki dizel egzoz sıvısı deposunda kullanınız.
- Benzer isme sahip bir ürünün kalitesinden asla emin olamazsınız. Bu yüzden AdBlue’yu her zaman güvenilir bir firmadan satın alınız.
- Adblue’nuzun deposunu yeniden doldurmanız gerektiğinde, yalnızca dizel egzoz sıvısı için tasarlanmış ekipmanları kullanınız.
- Adblue deponuzu doldurduktan sonra kapağını mutlaka sıkıca kapatınız.
- Dizel egzoz sıvısı -10°C’de donmaya başlar, ancak çözüldükten sonra yeniden kullanılabilir.
- AdBlue ekipmanlarınızı temizlemeniz gerektiğinde sadece demineralize su kullanınız.
- Yüzeylere, aracınızın içine veya yere dökülen AdBlue’yu temizlemek için sadece su kullanınız. Sıvıyı temizlerken kimyasal bir madde kullanmayınız.
- AdBlue’yu güneş gören bir yerde saklamak kalitesine zarar verir. Bu yüzden Adblue’nuzu mutlaka güneş görmeyen serin ve gölge bir yerde muhafaza ediniz.
- Adblue sıvısını yakıt deponuzda kullanmayınız. Bu hata, motorunuza hasar verir. Bu yüzden depoları karıştırmadığınızdan emin olunuz.
- Adblue deponuza başka bir sıvı veya su koymayınız.
- Adblue diğer sıvılarla karıştırılmamalıdır.
- Adblue sıvınızın içine başka bir sıvı veya su döküldüğünden şüpheleniyorsanız aracınızı kullanmayınız ve derhal yetkili servisinizi arayınız.