Peki otomotiv gresi nedir ve daha da önemlisi, ne yapar?

Bu yazıda, bu soruları yanıtlayacağız ve çeşitli otomotiv gresleri türleri hakkında konuşacağız . Ayrıca size özel greslerin ne olduğunu anlatacağız ve doğru gresi nasıl seçeceğinizi göstereceğiz .

Otomotiv Gresi

Otomotiv Gresi

Otomotiv Gresi Nedir?

Otomotiv gresi, otomobil parçalarını sürtünmeye karşı korumak için kullanılan bir tür otomotiv yağlayıcıdır. Hareketli motor parçalarının yağlanmasından sorumludur.

Motor yağı gibi diğer otomotiv yağlayıcıları ile karşılaştırıldığında, gresin kıvamı daha kalındır ve tekerlek yatağı, şasi ve üniversal mafsalların yağlanması gibi belirli otomotiv uygulamaları için çok uygundur.

Otomotiv gresi üç ana bileşenden oluşur.

Onlar:

  • baz yağ
  • kalınlaştırıcı 
  • katkı maddeleri

Baz yağ , mineral veya sentetik yağdan oluşur ve koyulaştırıcı , lityum, poliüre, kalsiyum, sodyum, alüminyum veya kil içerebilen metalik bir sabundan yapılır.

Bu arada, yağ katkı maddeleri , otomotiv gresinin yağlama dışında çeşitli işlevleri yerine getirmesini mümkün kılar.

Şimdi otomotiv gresinin ne yaptığına bir göz atalım.

Otomotiv Gresi Ne Yapar?

Otomotiv gresi, bir yağlayıcı olmasının yanı sıra, motor parçalarını korumak ve çalışma ömrünü uzatmak için de faydalıdır.

Kıvam arttırıcı, kıvamını ve dokusunu geliştirerek çok uzun ömürlü ve verimli hale getirir.

Motor yağının aksine , basınç altında tüm özelliklerini koruduğu ve şeklini kaybetmediği için özellikle  yüksek basınçlı ve ağır hizmet uygulamaları için önerilir .

Otomotiv gresi ayrıca şu durumlarda da yararlıdır:

  • Suyu dışarıda tutmak ve pas ve korozyona karşı koruma
  • Toz ve kirden arındırılmış temiz bir motorun bakımı
  • Sürtünmeye karşı uzun süreli direnç sağlar
  • Motorun neden olduğu gürültünün azaltılması
  • aşınmayı azaltmak

Bunlara ek olarak, bazı gresler bazı işler için diğerlerinden daha uygundur.

Buna girmek için, mevcut çeşitli otomotiv gres türlerine bir göz atalım:

5 Çeşit Otomotiv Gresi

Otomotiv gresleri, birçok amaca hizmet eden farklı türde yağ katkı maddelerinden oluşur. Bu nedenle, istediğiniz sonuçları elde etmek için doğru yağlama gresini seçmek önemlidir.

Genel olarak, gres beş farklı tipte sınıflandırılır.

Onlar:

1. Genel Amaçlı Gres

Genel amaçlı gres (GP gresi olarak da bilinir), çoğu endüstriyel ve evsel kullanım dahil olmak üzere çeşitli amaçlara hizmet etmek üzere formüle edilmiştir. Orta viskozite indeksine sahip baz yağdan oluşur. İyi su ve kir koruması sağlar ancak çok uzun ömürlü değildir.

Genel amaçlı gres, bilyeli mafsal parçaları, yataklar, kablolar, dişliler ve menteşeler için yaygın olarak yağlayıcı olarak kullanılır.

2. Molibden (Moli) Gres

Bu tür sentetik gres, molibden disülfür adı verilen bir yağ katkı maddesinden oluşur. CV mafsalları, bilyeli mafsal parçaları ve direksiyon bağlantıları dahil olmak üzere ağır hizmet tipi ve yüksek basınçlı ekipmanlar için yağlayıcı olarak kullanılır.

Moly gresi, mükemmel yağlama ve sürtünmeye karşı koruma sağlar ve disk fren tekerlek yatakları için şiddetle tavsiye edilir. Şasi gresi olarak da çalışabilir.

Sürtünmeye karşı yüksek direnci nedeniyle, makaralı rulmanlar gibi hızlı hareket eden metal parçalar için moly gresi önerilmez, çünkü bu gres onları yavaşlatır.

3. Lityum Gres

Lityum gres, tekerlek yatağı gresi olarak da bilinen çok amaçlı beyaz gres türüdür. Deterjan içermeyen bir sabun olan lityum sabundan oluşur.

Bir yağlayıcı olarak, lityum gresi çok kararlıdır ve suya ve metal üzerinde korozyona karşı yüksek dirence sahiptir.

Beyaz lityum gres, ne kadar gres uyguladığınızı takip edebileceğiniz için çok kullanışlıdır. Araba kapı menteşelerini yağlamak için beyaz gres de kullanabilirsiniz. Çok amaçlı bir gres olduğu için diğer ev işlerinde de kullanabilirsiniz.

4. Kalsiyum Sülfonat 

Kalsiyum sülfonat, suya karşı oldukça dayanıklı olan başka bir çok amaçlı gres türüdür. Deniz gresi olarak da bilinir ve denizcilik makinelerinin yağlanmasına ve korunmasına yardımcı olur.

Deniz gresinin yüksek su direnci, onu sıklıkla nemle temas eden otomobil parçaları için mükemmel bir yağlayıcı yapar ve onları pas ve korozyondan korur. Buna tekerlek yatağı, şasi, bilyeli mafsal parçaları ve evrensel mafsallar dahildir.

Bu nedenle, kalsiyum sülfonat gresi bazen şasi gresi olarak da bilinir.

Not: Deniz gresi, beyaz lityum gresi ile uyumlu değildir. Ekipmanınızı daha önce lityum kompleksi veya lityum gres ile yağladıysanız uygulamayın. Uyumsuz yağlayıcıların karıştırılması, baz yağın ve katkı maddelerinin ayrılmasına neden olabilir.

5. Poliüre Gres 

Polyurea, uzun süreli kullanım için çok uygun olan çok amaçlı bir grestir. Oldukça kalın bir kıvama sahiptir ve “ömür boyu sızdırmaz” rulmanlar ve yüksek sıcaklıklı tekerlek rulmanları için idealdir.

Bu katkı maddesini içeren gresler karakteristik olarak uzun süre kalıcıdır ve yüksek sıcaklık ve basınç altında çok kararlıdır. Ayrıca motor gürültüsünü emmede harikadırlar ve suya dayanıklılık özellikleri iyidir.

Bunların dışında özel uygulamalar için formüle edilmiş özel gresler de bulunmaktadır.

Onlara bir göz atalım:

Özel Otomotiv Gresleri Nelerdir? 

Özel gresler, belirli bir amaç için formüle edilmeleri dışında, tıpkı normal otomotiv gresleri gibidir .

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok şey olsa da, en yaygın özel gres türleri, yapışma önleyici gres, dielektrik gres (silikon gresi olarak da bilinir), montaj gresi, şasi gresi vb.’dir.

Bu gresler genellikle genel veya çok amaçlı kullanıma uygun değildir ve çeşitli uyumlu gresler ve yağ katkı maddelerinin bir kombinasyonu ile yapılır.

Sonunda seçeceğiniz gres türü birkaç faktöre bağlı olacaktır.

Bunu akılda tutarak, doğru gresi nasıl seçersiniz? 

Okuyunuz: 10w40 Yağ kullanım Klavuzu

Doğru Gresi Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

Otomotiv gresleri, onları birçok otomobil parçası için ideal kılan çeşitli niteliklere sahiptir.

Ancak seçtiğiniz gres türü aşağıdaki faktörlere bağlı olacaktır:

1. Yağ Bileşimi

Doğru gresi seçerken, içerdiği katkı maddelerinin ve baz yağın türünü göz önünde bulundurun.

Korozyon önleyicili katkı maddelerine ihtiyacınız olacak mı? 

Yoksa güçlü yapışkan özelliği olan bir baz yağa mı ihtiyacınız var?

Örneğin, sürtünmeye ve yüksek basınçlı otomotiv uygulamalarına karşı korumaya ihtiyacınız varsa, baz olarak sentetik yağdan yapılmış gresleri tercih edin.

2. Yağ Tutarlılığı

Her gres tipine 000 ile 6 arasında değişen bir NLGI derecesi atanır.

Çok yumuşak ve akışkan (000) olan gresten çok sert ve sağlam olan grese (6) kadar uzanır.

İhtiyacınız olan kıvama göre gresinizi seçin.

Örneğin, tekerlek yatakları orta derecede sıvı bir NLGI 2. sınıf gres gerektirirken, dişli kutusu bileşenlerinde sıvı bir NLGI derece 00 gres gerekir.

3. Viskozite

Gresin viskozitesi, yüksek sıcaklıklar ve basınçlar altında sabit kalma kabiliyetini karakterize eder. Gresin viskozitesi ne kadar yüksek olursa, sürtünmeye karşı o kadar iyi koruma sağlar.

Öte yandan, düşük viskoziteli gresler, yüksek hızlı motor parçaları için idealdir.

4. Basınç ve Sıcaklık Performansı

Binek araçlarınız için bir yağlama gresi seçerken, uygulamanın yapısını göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.

Yüksek performans altında akmayan kararlı bir gres için aşırı basınca ve yüksek sıcaklığa dayanıklı katkı maddelerine sahip bir otomotiv gresi arayın.

Örneğin, ağır hizmet performansına uygun bir moli gresi, yüksek sıcaklıktaki bir tekerlek yatağı uygulaması için en iyisi olmayacaktır. Bu durumda, lityum gresine ihtiyacınız olacaktır.

Okuyunuz: 5w30 ve 10w30 Karşılaştırması

5. Gres Uyumluluğu 

Yeni bir yağlama gresine geçiş yaparken, eski gresinizle uyumlu olduğundan emin olmanız gerekir.

Yenisini uygulamadan önce eski gresin neredeyse tamamını temizlemek imkansızdır ve uyumsuz gresler, temasa zorlandıklarında genellikle motor parçalarına tepki verir ve zarar verir.

Birbiriyle çalışmayan gresleri karıştırmaktan kaçının.

Örneğin, poliüre gresi beyaz lityum gresi (hem basit hem de lityum kompleks gres) ile uyumlu değildir. Motorunuz için herhangi bir özel gres önerirse, araç kılavuzuna da bakmak isteyebilirsiniz.